- Localnicii însetați de dreapta credință au avut posibilitatea de a se ruga, închina și aduce slavă și mulțumire la Icoana Maicii Domnului care izvorăște tămăduiri pentru toți credincioșii
A devenit deja o tradiție ca Primăria și Consiliul Local Ștefănești să vină în întâmpinarea nevoilor spirituale ale cetățenilor acestei comunități. Pe lângă ridicarea de biserici, consolidarea și înfrumusețarea locașelor sfinte care sunt embleme ale acestei comune, de ani buni, autoritățile locale de aici îi invită pe localnici în diverse călătorii pentru suflet.
Recent, în ședința de Consiliu, a fost aprobată organizarea unui pelerinaj într-un loc spiritual deosebit al României. Este vorba despre frumoasa și binecuvântata Mănăstire Hadâmbu, ale cărei ziduri adăpostesc un mare dar al lui Dumnezeu pentru oameni, Icoana Maicii Domnului care izvorăște tămăduiri pentru toți cei ce se roagă cu dreaptă credință. Pelerinajul care a avut loc weekend-ul trecut, mai exact sâmbătă, pe 19 noiembrie, a fost o întâlnire a credincioșilor din Ștefănești cu Dumnezeu, la capătul căreia s-au aflat mai aproape de mântuirea care să-i poarte către Împărăția Cerurilor. Procesiunea a fost primită de localnicii însetați în credință cu multă bucurie deoarece, rugăciunile și închinarea aduse în sfânta biserică a așezării monahale, i-a ajutat să se încarce cu energie pozitivă.
- Pelerinii: „Simțindu-ne mai aproape de Dumnezeu, nu mai credem că suntem singuri în fața greutăților vieții”
Pentru toți cei care au participat la această călătorie organizată din suflet, pentru suflet, a fost un bun prilej de întărire în credință, îmbogățire spiritual – duhovnicească, dar și culturală. „Să mergem prin locuri în care lucrarea lui Dumnezeu este mult mai prezentă decât oriunde în altă parte, să ni se dezvăluie poveștile impresionante ale unor sfinți care prin viața lor duhovnicească au ajuns să facă adevărate minuni și să ne fie modele demne de urmat, nu poate fi decât o mare bucurie pentru noi. Tot ceea ce preuspune o astfel de procesiune își pune adânc amprenta pe sufletul nostru și ne face să privim lumea cu mai multă speranță și nădejde în vremuri mai bune. Prin sfinții Săi, Îl cunoaștem pe Dumnezeu și, aducându-i mulțumire pentru toate darurile primite în timp, ne simțim mai aproape de El, deci nu mai avem impresia că suntem singuri în fața greutăților vieții. Mănăstirea Hadâmbu pe care tocmai am vizitat-o și în care ne-am recules în tihnă, este un loc minunat în care puterile Divine vindecă trupurile și sufletele rugătorilor. Mulțumim domnului primar Mircea Gheorghiță, Primăriei Ștefănești și Consiliului Local pentru că s-au gândit și la sufletele noastre, nu doar la cele de trebuință pe parte administrativă! Sper să mai am ocazia să mai merg și în alte pelerinaje. În acest loc binecuvântat numit Hadâmbu, m-am rugat pentru sănătatea mea și a familiei mele, precum și pentru liniștea sufletească și reușita în viață a celor dragi. Și, am primit multă alinare și mângâiere„, ne-a spus unul dintre pelerinii care s-au bucurat de acest popas sufletesc.
- Mircea Gheorghiță, primarul comunei Ștefăneștii de Jos: „Vom continua această tradiție”
Așadar, evenimentul a fost un real succes. În fruntea credincioșilor s-a aflat chiar primarul Mircea Gheorghiță, mare iubitor de cultură și neam. „Primul pelerinaj l-am organizat în anul 2017, la Mănăstirea Sfânta Cuvioasă Parascheva, de la Iași, unde ne-am bucurat de prezența a peste 600 de credincioși. În următorul an, am făcut un pelerinaj într-un frumos locaș de cult închinat Sfântului Dimitrie Basarabov (n.r. – considerat și Ocrotitorul Bucureștilor), din Bulgaria unde, am fost plăcut impresionați de numărul mare de credincioși. Peste 500 de pelerini au mers atunci să aducă rugăciune și închinare Sfântului Dimitrie Basarabov. Pelerinii au foarte încântați, mai ales că am vizitat locul în care a trăit Sfântul Dimitrie și au aflat multe lucruri interesante despre viața, moartea și o parte dintre minunile înfăptuite de acest sfânt, atât de iubit de creștinii ortodocși. Pandemia de COVID-19 ne-a obligat însă, să renunțăm pentru un timp la ceea ce avea să devină o tradiție pentru noi, organizarea pelerinajelor menite să le aducă oamenilor un plus de sănătate și liniște sufletească. Anul acesta, revenind la o viață normală, am hotărât să mergem la Mănăstirea Hadâmbu, din Iași. Zis și făcut. Însoțiți de preoții care slujesc în bisericile din localitate, am plecat cu toții sâmbătă dimineață, în jurul orei 02:00, și ne-am întors în aceeași zi, seara, în jurul orei 22:00 mai exact. Pelerinajul a fost subvenționat 100% de Primăria Ștefăneștii de Jos. Transportul, trei mese, inclusiv apa, desertul, fructele, suvenirurile religioase, totul a fost suportat de Primărie pentru 400 de cetățeni ai comunei noastre. După pelerinajul de la Mănăstirea Hadâmbu s-a mers și la Mănăstirea Sfintei Cuvioase Parascheva față de care localnicii noștri au mare evlavie. Pentru acest eveniment, localnicii s-au înscris din timp, așa că totul a fost foarte bine organizat. Le mulțumim tuturor celor care ne-au însoțit în această procesiune și-i asigurăm pe toți cei însetați de credință, de toată susținerea noastră și pe viitor. Vom face tot posibilul să continuăm această tradiție „, ne-a spus primarul Mircea Gheorghiță. În final, nu putem decât să sperăm că bucuriile primite de credincioșii comunei Ștefăneștii de Jos, de la Bunul Dumnezeu într-o zi atât de specială cum a fost cea de sâmbătă, 19 noiembrie, se vor împleti cu împlinirile Postului Nașterii Domnului în urcușul lor către o viață tot mai bogată spiritual.