Săptămâna trecută, cei 14 ofițeri au finalizat, după 11 săptămâni de ”școală”, Cursul Superior Internațional, iar printre invitații de onoare la festivitatea de absolvire s-au aflat Eric Poppe, reprezentantul Organizației Internaționale a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, un reprezentant FBI, chestor principal de poliție Ștefan Săvulescu, director general al Direcției Generale de Management Operațional din M.A.I și inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Alin Mastan.
Eric Poppe a apreciat importanța și recunoașterea internațională a eficienței acestui curs și și-a exprimat recunoștința pentru ”buna cooperare dintre Organizația Internațională a Francofoniei și Jandarmeria Română, care are ca rezultat formarea zecilor de ofițeri, pentru a participa la misiuni de menținere a păcii”, iar inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Alin Mastan, a declarat că organizarea Cursului Superior Internațional de către Jandarmeria Română ”reprezintă un element suplimentar al contribuției autorităților române la eforturile ONU în domeniul operațiunilor de menținere a păcii, iar diversitatea țărilor participante este expresia vie a voinței noastre comune de a asigura securitatea internațională”. ”Mulțumirile mele se îndreaptă către Organizația Internațională a Francofoniei. Suntem deosebit de onorați de încrederea acordată, dovada incontestabilă reprezentându-o parteneriatul nostru de mai bine de un deceniu. De asemenea, adresez mulțumirile mele sincere partenerilor noștri francezi, atât Ambasadei Republicii Franceze, cât și Jandarmeriei Naționale Franceze, care au continuat să sprijine necontenit Cursul Superior Internațional”, a adăugat Alin Mastan. Acesta i-a îndemnat, de asemenea, pe proaspeții absolvenți ai Cursului Superior Internațional ”să păstreze relațiile stabilite în aceste trei luni în care împreună au fost o echipă și să le continue dincolo de frontiere!”
Forțe de securitate internă, și mai bine pregătite
Cei 14 ofițeri care au participat la CSI, seria cu numărul 20, au gradele între locotenent și locotenent-colonel și aparțin forțelor de tip Jandarmerie din Franța (1), Italia (1), Iordania (1), Republica Moldova (4), Tunisia (1), Madagascar (1), Mali (1), Palestina (1) și Senegal (1). Jandarmeria Română a fost reprezentată de doi ofițeri – maior Covaciu Alin din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și căpitan Muraru Celu Marius, încadrat la Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. Comandantul CSI, locotenent-colonel Cristian Filip (România), asistat de locotenent-colonelul Fabien Jaffard (Franța) au avut misiunea de a pregăti ofițerii, iar lecțiile s-au derulat doar în limba franceză, stagiarii beneficiind de sprijinul unui lector de limba franceză pe toată durata cursului.
La cele 20 de cursuri, organizate până la acest moment, au participat 52 de lectori străini şi au fost pregătiţi 285 de stagiari, din 33 de ţări de pe 4 continente, Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri ”Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române, cu sediul în Roșu, Chiajna, județul Ilfov, fiind singura instituţie de învăţământ din Europa Centrală şi de Est care organizează cursuri de pregătire (în limba franceză) pentru personalul propriu şi străin, personal care, așa cum arătam anterior, urmează să participe în cadrul misiunilor de menţinere a păcii sub egida ONU.
Din anul 2014, Şcoala de Aplicaţie pentru Ofiţeri ”Mihai Viteazul” a Jandarmeriei Române este membră a Reţelei Francofone de Expertiză şi Pregătire pentru Operaţiuni de Pace. Instituția a fost inaugurată în noiembrie 2002 şi reprezintă rodul unei cooperări româno-franceze, începute încă din 1999.
În anul 2014 au fost inițiate procedurile de recunoaștere oficială de către ONU a Cursului Superior Internaţional. În urma procesului de evaluare efectuată de către un reprezentant al Serviciului de Pregătire Integrat din cadrul Departamentului Operaţiunilor de Menţinere a Păcii al ONU, la data de 1 aprilie 2015, Şcoala de Aplicaţie ”Mihai Viteazul” a primit din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite certificatul de recunoaştere a pregătirii desfăşurate la Cursul Superior Internaţional. Acesta se organizează anual, pe 2 competențe ”Desfășoară operațiuni de menținere a păcii” și ”Aplică tehnici și metode de lucru într-un stat major internațional”, competențe care sunt conforme cu recomandările ONU în ceea ce privește pregătirea pentru participarea la misiuni de menținere a păcii.
Şcoala este o instituţie cu vocaţie regională şi internațională și se ridică la standarde europene prin dotarea materială modernă.
În cadrul vocației internaționale, Școala de Aplicație din Roșu organizează şi desfăşoară, în cooperare cu Jandarmeria Naţională Franceză, Cursul Superior Internaţional pentru pregătirea ofițerilor din forțele de securitate internă (jandarmerie și poliție) din ţările cu care Jandarmeria Română are încheiate acorduri sau înţelegeri de cooperare şi colaborare, în vederea participării la misiuni de menținere a păcii sub egida ONU.
Importanța și recunoașterea internațională a eficienței acestui curs superior au fost subliniate, la începutul seriei cu numărul 20, de Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, care a mulțumit Jandarmeriei Române ”pentru eforturile depuse în organizarea cursului, care are o importanță deosebită, pentru că avem nevoie de colaborare și pregătire comună pentru a reuși, mai ales într-un context de criză. Cred în eficacitatea colectivă și în excelenta cooperare dintre Jandarmeria Română și Jandarmeria Franceză”, spunea diplomatul.
Recepție oficială pentru cursanți
și pentru cei care s-au ocupat de pregătirea lor
La finalizarea celui de-al 20-lea Curs Superior Internațional (CSI) organizat de Jandarmeria Română, Excelența Sa Laurence Auer a organizat, săptămâna trecută, la București, la sediul Ambasadei Franței în România, o recepție oficială, unde au fost invitați alături de inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Alin Mastan și de adjunctul său, colonel Marian Brâncoveanu, și cei 14 ofițeri cursanți, precum și comandantul Școlii de Aplicație pentru Ofițeri a Jandarmeriei Române ”Mihai Viteazul”, colonel Bogdan Alexandru Știr.