Deși anul acesta ziua de 1 decembrie i-a întâmpinat cu o vreme „câinoasă”, așa cum se spune în popor, locuitorii orașului Popești-Leordeni nu au pregetat să sărbătorească cel mai important eveniment istoric al românilor de pretutindeni, momentul Marii Uniri din anul 1918.
Un moment esențial al ființării națiunii noastre, cel în care România și-a regăsit și reîntregit hotarele firești.
Amintirea acestor fapte ale înaintașilor noștri poate fi regăsită și în centrul orașului Popești-Leordeni, unde un monumente stă mărturie faptelor de vitejie a celor care s-au jertfit pentru împlinirea visului de veacuri a națiunii române. Aici poți citi numele săpate în marmura monumentului a celor care acum mai bine de 100 de ani au luptat pentru ca țara lor să-și recapete meleagurile strămoșești. Și, tot aici, an de an, urmașii acestor eroi se adună în fața acestui simbol al neuitării faptelor lor de vitejie se adună pentru a-i cinsti așa cum cere datina străbună.
Astfel, joi, 1 decembrie 2022, la orele 10:00, primarul Petre Iacob, membrii Consiliului Local, cadre didactice, elevi ai unităților de învățământ din localitate și cetățeni ai orașului, au fost prezenți la acest monument pentru a depune o coroană de flori și pentru a cinsti acest eveniment printr-o festivitate de comemorare a sacrificiilor înaintașilor lor.
Copiii și-au cinstit strămoșii printr-un program artistic
Au fost clipe emoționante, după intonarea Imnului Național, oferite de elevii din ciclul gimnazial de la Liceul Teoretic „Radu Popescu” din Popești-Leordeni pregătiți de profesor Daniela Dragnea, coordonator al Cercului de Tradiții „Șezătoarea Sânzienelor”, în ciuda frigului și a ploii sâcâitoare. Ei le-au prezentat celor prezenți un program închinat Zilei Naționale a României alcătuit din patru cântece patriotice – „Bat clopote-n biserici și răsună”, „Dragă Românie”, „România mea” și „S-aude glas peste Carpați”. Lor li s-au alăturat și un grup alcătuit din elevi ai clasei a V-a de la Școala Gimnazială „Ioan Bădescu”, care au susținut un recital de poezii patriotice, printre care, la loc de cinste a fost și inegalabila „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” a poetului nostru nepereche, Mihai Eminescu.
„Se împlinesc 104 ani de la Marea Unire consfințită de Adunarea de la Alba Iulia. Pe «Columna istoriei» fiecărui popor rămân inscripționate o mulțime de date istorice, unele mai importante ca altele. În cazul istoriei poporului român, pe această «Columnă a istoriei» se află inscripționată la loc de cinste data de 1 Decembrie 1918. Este ziua în care neamul românesc a ajuns să se integreze în hotarele lui firești, cele ale Daciei străbune. Ziua de 1 Decembrie 1918 vine ca o împlinire a unui drum istoric marcat de jertfe, de sacrificii, de izbânzi dar și de înfrângeri, un drum al așteptărilor și al speranțelor.
Vorbim despre un mesaj istoric transmis românilor încă din vremea domnitorului Mihai Viteazu, cel care a reușit vremelnic, din păcate, să împlinească acest vis de veacuri al românilor. Momente înălțătoare, de-a lungul istoriei noastre, pentru împlinirea acestui mesaj testamentar al marelui domnitor au fost, fără îndoială, Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, Războiul de Independență din anii 1877-1878 și, neîndoielnic, Războiul pentru Reîntregirea Neamului din 1916-1918.
La capătul acestor momente cruciale ale istoriei noastre, românii și jertfele lor au ajuns să trăiască – la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia – izbânda izbânzilor prin unirea lor cu Patria Mamă.
De aceea, trebuie să-i cinstim pe făuritorii acestui stat unitar, să cinstim poporul român, adevăratul făuritor al acestui act istoric. Vă doresc să vă bucurați de însemnătatea acestei zile istorice”, le-a transmis celor prezenți Anca Bondar, profesor de istorie, mesajul acesteia fiind citit de Elena Diaconescu, profesor învățământ primar.