Buftea şi-a cinstit eroii cu un spectacol emoţionant
După doi ani, în care din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, evenimentul de cinstire și protocolul au fost reduse la minimum, de 1 Decembrie 2022, Buftea a marcat Ziua Națională și printr-o serie de festivități culturale și de promovare a tradițiilor specifice românești, marcând astfel și mult așteptata întoarcere la normalitate, cu artiști îndrăgiți din Ilfov și din Republica Moldova.
Așadar, după finalizarea ceremoniilor religioase și militare, în partea a doua a sărbătorii de 1 Decembrie, buftenii s-au putut bucura de un spectacol cultural-artistic de excepție, care i-a făcut pe cetățeni, împreună cu primarul și invitații săi, să se prindă în hore, bucurându-se în egală măsură de normalitatea unei sărbători a neamului românesc.
Pe scena amenajată special în fața Primăriei Buftea, au urcat artiști îndrăgiți, precum Paul Surugiu – Fuego, Ansamblul etno-folcloric „Haiducii” de la Chișinău, Ansamblul „Doina Ilfovului” din Buftea, sub coordonarea Danielei Mândroc, Plăieșii din Republica Moldova, Taraful Ilfovului, Nicolae Datcu, Rodica Anghelescu, Orchestra Ciocârlia, Cristina Gheorghiu. Întregul spectacol a fost prezentat cu mult talent și voie bună de Rusalina Rusu, șeful Direcției Cultură din cadrul Televiziunii Naționale din Republica Moldova, care a venit împreună cu delegația de la Ialoveni pentru a prezenta spectatolul de 1 Decembrie de la Buftea. Aflată pentru a doua oară pe scena de la Buftea, în calitate de prezentator al evenimentului artistic de Ziua României, Rusalina Rusu ne-a declarat: ”Este frumos să vii de sărbători, cumva ești privilegiat și te simți luat în seamă. Ori pentru noi, moldovenii care cumva, sincer vorbind, întotdeauna ne-am considerat un fel de frați mai mici, care ar trebui să ascultăm și să înțelegem ce zic frații mai mari, atunci când venim de Ziua României, noi suntem mai sentimentali, noi trecem mai greu prin ideea aceasta de unitate. Pentru voi este Ziua Națională, pentru noi este un of pe care îl trecem de fiecare dată la 1 Decembrie. Sunt sărbători și în Republica Moldova, doar că 1 Decembrie se reduce la o ceremonie frumoasă, făcută de Ambasada României în Republica Moldova, cu un mesaj din partea ambasadorului și a președintei Republicii Moldova, și cam atât. Nici măcar brad nu avem anul acesta de 1 Decembrie, tradițional, pentru că avem o criză energetică foarte mare și le ziceam de pe scenă spectatorilor, că în fiecare zi, avem câte un mesaj din partea autorităților care ne spun dacă avem sau nu lumină. Și de 1 Decembrie, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova a scris că mulțumește statului român pentru faptul că 85 de procente din energia electrică este furnizată de România. Și asta se întâmplă zilnic. Așa că, potrivit vorbei la care s-a făcut atât de multă zarvă, dacă românii sting un bec, Republica Moldova are energie elecrică. Și vă mulțumim!”.
Rusalina Rusu care este și o îndrăgită actriță, jurnalistă și realizatoare de emisiuni din Republica Moldova a fost impresionată de căldura cu care au fost primiți artiștii de peste Prut în România. ”E important pentru mine, mi se pare frumos să știu că Plăieșii de la Chișinău, cu Nicolae Gribincea, sunt ceruți să cânte în cinci localități de Ziua României”, a afirmat Rusalina Rusu.
”Doina Ilfovului” a venit cu o premieră în cinstea Zilei Naționale
Ansamblul ”Doina Ifovului” a prezentat o suită de dansuri populare, un repertoriu din toate zonele folclorice ale țării, urcând pe scenă cu peste 70 de membri, copii și mămici. De remarcat faptul că mămicile ”Doinei Ilfovului” au evoluat în premieră cu ”Dans din Dobrogea”, iar finalul repetoriului a inclus Călușul Oltenesc.
Ploaia nu i-a speriat nici pe organizatori, nici pe buftenii veniți în număr mare la eveniment
Fuego a sesizat că de fiecare dată când cântă la Buftea, plouă, dar a semnalat excepționala organizare a evenimentului și i-a felicitat pe bufteni pentru că de 1 Decembrie, în zi de sărbătoare, de Ziua Națională a românilor au ales să vină alături de artiști, să petreacă așa cum se cuvine. Și poate tocmai pentru că s-a creat astfel un context al emoțiilor foarte puternice, prilejuite de o astfel de zi de sărbătoare, artistul și-a început recitalul cu îndrăgita piesă intitulată ”Casa părintească nu se vinde”. Ansamblul artistic Ciocârlia a Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu Taraful Ilfovului au avut și corp de balet care a prezentat un dans din Moldova. Clubul de Muzică Buftea a urcat pe scena din Piațeta Centrală din Buftea sărbătorind Ziua Națională a României prin muzică, datorită copiilor Daria Radu, Gabriel Motișan, Andra Baciu, Iosif Bușu, Maria Marcu, sub coordonarea profesorilor de canto popular și chitară Daniela Matache și Sorin Marcu, iar finalul spectacolului a aparținut tinerilor de la Romantic Band, tot din Buftea.
”În sfârșit, după doi ani de pandemie și de restricții, ne întoarcem la normalitate și organizăm acest spectacol în cinstea Zilei Naționale a României, cu artiști din Buftea și din Republica Moldova”, a precizat primarul Gheorghe Pistol, reiterând și faptul că în cadrul ceremoniilor din prima parte a zilei de 1 Decembrie, la Buftea a avut loc în premieră, depunerea de jurământ a jandarmilor ilfoveni. ”Este o premieră nu numai pentru Buftea, ci și pentru Ilfov. Este pentru prima dată când jandarmii ies din garnizoană și depun jurământul cu ocazia Zilei Naționale a României. Este un lucru de care buftenii s-au bucurat și sperăm să le facem surprize și în continuare. Chiar dacă cu o săptămână înainte, am știut că plouă în ziua de 1 Decembrie, noi am continuat să ținem evenimentul, nu am făcut niciun pas înapoi, din contră, iar oamenii au fost prezenți în număr mare, pentru că au așteptat să vadă și parada, și copiii de la Doina Ilfovului, și jurământul care a fost o premieră. Fiecare dintre noi ar trebui să aducă o schimbare sau acel mai bine pe care ni-l dorim. Numai împreună, implicați, dar și determinați, vom reuși să construim o Românie puternică și respectată, atât în Europa, cât și în lume. 1 Decembrie este un moment important, nu numai pentru bufteni, pentru români, dar de data aceasta a fost și pentru frații din Republica Moldova, un moment important pe care nu îl putem uita așa de ușor. Ne dorim în această zi să ne gândim la lucrurile cu adevărat importante, la lucrurile care ne unesc și nu la cele care ne despart. Dumnezeu să ducă mai departe acest spirit al nostru de înfrățire. Poate, cine știe, nu ne-am mâniat pe Dumnezeu că a plouat, din contră, poate era o lacrimă faptul că a plouat”, ne-a declarat primarul orașului Buftea.
Și iată cum, în ciuda ploii și a frigului, buftenii au venit să își onoreze eroii și să se bucure prin cântec și dans de Ziua Națională. La mulți ani, România!