Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Croaţia a anunţat că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie. Miniştrii europeni de interne au analizat, la Bruxelles, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni.
Germania a susţinut cu tărie ca şi România să fie acceptată ca membru Schengen, pentru că îndeplineşte toate cerinţele şi este regretabil că, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă, a transmis ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer.
Iar Ministerul Afacerilor Externe a respins ferm poziţia „total inadmisibilă” a Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) şi consideră că „Austria s-a singularizat şi autoizolat în cadrul Uniunii Europene”.
De asemenea, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, „care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.
Marcel Ciolacu: ”Un eşec al dreptei europene şi al Comisiei Europene”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că neacceptarea României în spaţiul Schengen este „un eşec al dreptei europene şi al Comisiei Europene”, iar Austria va trebui să dea anumite explicaţii şi „să suporte anumite consecinţe” la nivel european. El a menţionat că autorităţile statului au obligaţia de a merge mai departe în demersul pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar la Consiliul European acest subiect trebuie trecut pe ordinea de zi deja.
Ludovic Orban: ”Eșec major al Coaliției PSD-PNL-UDMR și al președintelui Klaus Iohannis”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, la rândul său, că neacceptarea României în Schengen reprezintă un eşec major al actualei coaliţii PSD-PNL-UDMR şi „un eşec impardonabil al celui care ar trebui să conducă politica externă a ţării, preşedintele Iohannis”. El a apreciat că Austria şi Olanda nu au temei serios pentru votul lor împotriva aderării României la Schengen, adăugând că acesta este „rezultatul acţiunii ineficiente” a conducătorilor diplomaţiei româneşti.
Klaus Iohannis, președintele României a declarat că lipsa consensului în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, pe fondul opoziţiei Austriei, este ”profund nedreaptă pentru ţara noastră şi cetăţenii români”.
Votul Austriei împotriva aderării României la Schengen dat pe 8 decembrie, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne reprezintă „o nedreptate” la adresa ţării noastre, afirmă purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. El afirmă că decizia JAI şi mai ales votul Austriei creează un precedent periculos la nivelul UE, într-un context regional extrem de sensibil.