Vaccinul este adaptat pentru a oferi o protecție mai largă față de tulpina originală și față de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Cu el se pot vaccina toate persoanele cu vârsta de peste 12 ani, cărora li s-a administrat schema primară de vaccinare împotriva COVID-19 cu cel puțin 3 luni înainte. Vaccinul oferă protecție împotriva complicațiilor și formelor grave ale bolii și este disponibil în centrele de vaccinare și, la cerere, la medicii de familie.
În județul Ilfov este deschis un singur centru de vaccinare cu noua variantă a vaccinului COVID-19, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea, din Str. Stadionului, nr. 5, Buftea. Acesta este deschis de luni până vineri, între orele 08.00-18.00, iar în București, sunt deschise 7 astfel de centre, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Calea Floreasca, nr. 8, deschis de luni până vineri, între orele 17.00-19.00, la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Pantelimon”, Șos. Pantelimon, nr. 340-342, deschis de luni până vineri, între orele 10.00-18.00, la Institutul Național de boli infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, Str. Dr. Calistrat Grozovici, nr. 1, cu program de luni până vineri, între orele 10.00-18.00, la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Ioan”, Șos. Vitan, nr. 13, deschis de luni până vineri, între orele 13.00-15.00, la Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, Șos. Viilor, nr. 90, cu funcționare de luni până vineri, între orele 10.00-18.00, la Spitalul Clinic de boli infecțioase și tropicale ”Dr. Victor Babeș”, Șos. Mihai Bravu, nr. 281, program de luni până vineri, între orele 10.00-18.00 și la Spitalul Universitar de Urgență București, Str. Splaiul Independenței, nr. 169, deschis de luni până vineri, de la 08.00 la 14.00.
Reamintim că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţa în noiembrie 2022, că au sosit în țară primele cantităţi de vaccin cu noua formulă împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2, eligibili fiind toţi cei care au făcut deja două sau trei doze de vaccin în formula veche, varianta de acum a vaccinului cuprinzând și tulpinile BA4, BA5 Omicron.
Atenție sporită
Din păcate, sfârșitul anului 2022 nu a adus vești bune în cazul epidemiei de SARS-CoV-2, în China înregistrându-se o creștere alarmantă a numărului de cazuri de COVID-19, experții în domeniul sănătății făcând referire la un ”context favorabil apariţiei unor noi variante”.
Aceasta în condițiile în care China a anunţat renunţarea, din 8 ianuarie 2023, la carantina obligatorie la sosirea în ţară, ultima măsură din politica de restricţii stricte care au menţinut graniţele ţării închise în mare parte pentru restul lumii de la debutul pandemiei.
În acest context, state precum Italia, Japonia, India și Malaezia au anunţat deja întărirea controlului la graniţe. Statele Unite au avertizat că le-ar putea urma exemplul. Guvernul francez dă asigurări că ”urmărește foarte atent evoluţia situaţiei”, iar India și Japonia vor să impună teste PCR obligatorii pentru toţi pasagerii care sosesc din China.