Luna trecută a fost semnat Contractul de Finanţare pentru ”Proiectul Regional de Dezvoltare a lnfrastructurii de Apă și Apa Uzată în Aria de Operare a SC Euro ApaVol SA“ cod SMIS 155923 între SC Euro ApaVol SA, în calitate de beneficiar și Ministerul lnvestițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de autoritate de management pentru Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă.
Obiectivul proiectului vizează extinderea/modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din judeţele llfov, Giurgiu și lalomița, fiind incluse 24 de unităţi administrativ teritoriale. Pentru județul Ilfov, proiectul include UAT-urile Voluntari, Ștefăneștii de Jos, Dascălu, 1 Decembrie, Copăceni, Dărăști-llfov și Berceni. Pentru judeţul lalomița, sunt incluse în proiect UAT-urile Sinești, Movilița, Roșiori, Bărcănești, Armăsești și Jilavele, iar pentru judeţul Giurgiu, au fost incluse UAT-urile Buturugeni, Bulbucata, lepurești, Letca Nouă, Toporu, Răsuceni, Stănești, Băneasa, Herăști, Florești-Stoenești și Găiseni.
Valoarea totală a investiţiilor din cadrul proiectului regional este de 586.190.369,13 lei (inclusiv TVA). Valoarea totală eligibilă a proiectului este 493.873.193,60 lei din care contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune este de 394.604.681,71 lei (85%), contribuţia Guvernului României este de 60.351.304,24 lei (13%), iar contribuţia autorităților locale din aria proiectului este de 9.284.816,03 lei (2%).
Potrivit SC Euro ApaVol SA, obiectivele generale ale proiectului presupun: dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii sistemelor centralizate de alimentare cu apă în localităţile urbane și rurale; reabilitarea și construcţia de staţii de tratare a apei potabile, împreună cu măsuri de creștere a siguranţei și de reducere a riscurilor de contaminare a apei potabile; reabilitarea și extinderea sistemelor de transport și de distribuţie a apei; construirea/reabilitarea reţelelor de canalizare și a staţiilor de epurare a apelor uzate care asigură colectarea și epurarea încărcării organice biodegradabile în aglomerări mai mari de 2.000 l.e; implementarea și eficientizarea managementului nămolului rezultat în cadrul procesului de epurare a apelor uzate.
Un frumos cadou de final de an pentru cetățenii din Ilfov
Primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea, a declarat că valoarea totală a proiectului ce ține de introducerea rețelelor de apă și canalizare în comuna Berceni este de aproximativ 23,9 milioane de euro fără TVA. ”Rețelele noi de distribuție de apă potabilă ajung la aproximativ 30 km, iar rețelele de canalizare vor avea o lungime de 48 km, cu posibilitate de extindere pe zonele noi. Aș putea spune că semnarea contractului de finanțare pentru acest proiect este un cadou frumos venit de la Moș Crăciun în localitate. Ne-a bucurat pe toți. Este un proiect mult așteptat de toți locuitorii comunei și ne dorim demararea lucrărilor cât mai repede. Nu știm cine va fi executantul, licitația a fost scoasă cu clauză suspensivă și, mai mult de atât, știm în momentul de față că proiectul de introducere apă și canal este publicat în SICAP, iar pe 9 ianuarie 2023 vom afla care este firma câștigătoare care va efectua lucrările. Bănuiesc că într-un termen destul de scurt vom afla și când vor demara lucrările”, a spus edilul.
Ștefan Văsâi, directorul general al Euro ApaVol SA, ne-a declarat că Proiectul Regional de Dezvoltare a lnfrastructurii de Apă și Apă Uzată în Aria de Operare a S.C. Euro ApaVol S.A este foarte important pentru UAT-urile pe care instituția pe care o conduce le operează. ”UAT-urile respective, prin primarii din acele zone, au salutat acest contract și vor să intrăm cât mai repede în execuția lui. Urmează să stabilim pentru fiecare localitate în parte care este suprafața de rețea”, a precizat directorul menționând că de altfel, reprezentanții UAT-urilor incluse în proiect au participat la o întâlnire în cadrul căreia li s-a prezentat contractul și au fost discutate eventualele probleme referitoare la acesta.