Ministrul a prezentat săptămâna trecută, la Slatina, PNS 2023 – 2027, într-o conferinţă organizată în cadrul campaniei „Caravana Cunoaşterii” de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală.
„Un plan excepţional, din punct de vedere al valorii lui, prin obiective şi din punct de vedere al susţinerii, de 15,8 miliarde euro, sumă importantă, pe care din fericire, România, prin agricultură, a adus banii aceştia în ţară şi vrem să-i aducem în totalitate şi de aici încolo. (….) Într-o exprimare tehnică din partea celor de la UE, spunând că România are unul dintre cele mai echilibrate planuri naţionale strategice. (…) Este un document programatic ce vizează domeniul pe o perioadă lungă de timp. (…) Să luăm banii de la Uniunea Europeană, pentru că 75% din banii care se distribuie fermierilor vin de la UE. Pe de o parte să luăm toţi banii, pe de altă parte să compatibilizăm conceptul UE cu interesele şi nevoile pe care le au fermierii români”, a declarat ministrul Agriculturii.
Flexibilitate mai mare în stabilirea eligibilității
Petre Daea a arătat că prin PNS, 2023 – 2027, este mutată atenţia de la conformitate către rezultate şi performanţă, iar documentul aduce ca noutate şi un grad de flexibilitate mai mare în stabilirea regulilor de eligibilitate.
Ministrul a punctat că documentul prevede şi măsuri de susţinere a tinerilor fermieri, în România fiind circa 199.000 de fermieri cu vârste sub 25 de ani.
„Lucrul acesta este îmbucurător pentru România, întrucât, România, de pe locul zece în 2016 a trecut pe locul cinci la structura de fermieri sub 25 de ani. Avem deja 199.000 de fermieri care au sub 25 de ani. Investim în continuare aici”, a declarat Petre Daea.