Este cunoscut faptul că voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au reușit, de-a lungul timpului, să schimbe viețile a zeci de mii de oameni, prin acțiunile lor social-filantropice, prin care arată tuturor că lucrurile cele mai valoaroase ale fiecăruia dintre noi sunt dragostea și bunătatea. Numai anul trecut, acești voluntari au îmbrăcat, au încălțat și au dăruit rechizite câtorva sute de copii, au împărțit alimente și au adus zâmbetul pe buzele a numeroase familii nevoiașe. Din inima lor mare, au mai ajutat și câteva mii de oameni să evite boli care le-ar fi putut pune viața în pericol.
Aproape că nu trece săptămână în care, voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, coordonați de Dănuț Prună, să nu pornească din sat în sat și să nu bată la cele mai sărace porți, încărcați cu alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente și produse de igienă pentru a răspunde mâinilor întinse ale copiilor, bătrânilor singuri și familiilor greu încercate de lipsuri și nevoi. Speră ca prin gestul lor să ajute cât mai mulți copii să nu renunțe la școală din cauza neajunsurilor și să aducă un pic de speranță vârstnicilor necăjiți. „Oamenii aflați în dificultate au nevoie de sprijin constant, permanent. Nu trebuie să așteptăm o anumită sărbătoare sau o anumită perioadă a anului să îi ajutăm. Tocmai de aceea, voluntariatul vine în întâmpinarea nevoii de ajutor, de sprijin, este util pentru orice persoană indiferent de vârstă. Este educativ și influențează starea de bine a omului, indiferent că este copil sau bătrân. Anul care a trecut a însemnat, ca efort de organizare, nu mai puțin de patru tipuri de acțiuni: „Sănătate pentru sate”, „Prevenție și educație pentru sănătate”, „Implică-te, împreună reușim mai mult” și „Ajutor pentru elevi”, ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale.
Ei sunt oamenii care transformă credința, în fapte bune!
În afară de acțiunile amintite, voluntarii au vizitat constant persoanele din Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, destinat bolnavilor de cancer, s-au implicat pe parcursul anului trecut în organizarea unor evenimente. Maratonul 1 Decembrie, la care au participat aproximativ 900 de alergători și Crosul pentru viață, la care se adaugă manifestările prilejuite de Ziua Internațională a Copilului, sunt doar câteva dintre acestea. De asemenea, în apropierea Crăciunului, 1.000 de copii de la sate și din București au primit daruri din partea voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale. Iar șirul faptelor bune și frumoase ale acestor oameni cu suflet mare, nu își are capătul aici. „În 2023, ne-am propus să mergem pe aceleași coordonate, să aducem lângă noi cât mai mulți oameni inimoși, dar și să intensificăm ritmul de desfășurare a activităților de ajutor și sprijin, atât la nivel material cât și la nivel spiritual”, ne-a mai spus Dănuț Prună. Toate aceste activități, desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, se derulează sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru. Campania „Implică-te, împreună reușim mai mult” presupune ajutorarea persoanelor vulnerabile financiar cu produse alimentare de bază, produse de igienă, sprijin psihologic și material. „Prin această campanie dorim să creștem gradul de conștientizare și implicare al comunităților din care persoanele vulnerabile fac parte, pentru a se asigura un sprijin de lungă durată a acestora. Campania a debutat în perioada pandemiei, ea continuând și după aceasta, pentru că nevoile oamenilor din mediul rural sunt prezente în continuare. Acțiunea de voluntariat este importantă și pentru noi, prin observarea, atunci când mergem pe teren, a diferitelor tipuri de probleme cu care se confruntă persoanele aflate în situații materiale și sociale precare. Este de foarte mare folos orice sprijin financiar, însă mai mult decât atât este important să fii prezent la fața locului, să intri în contact direct cu oamenii, pentru că acolo este pulsul dramelor și nevoilor unora dintre membrii comunităților. Pentru această campanie, anul 2022 a înregistrat 63 de acțiuni în care au fost ajutate peste 500 de familii”, a adăugat Dănuț Prună. Despre modul în care au reușit voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale să schimbe viețile oamenilor din județul Ilfov, veți citi în edițiile următoare ale Jurnalului de Ilfov.