By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENTEI!
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENTEI!
ActualitateDiverseEducatieJustițiePoliticăRegiuni

Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENTEI!

Admin
Admin februarie 1, 2023
Incarcat 2023/02/01 at 10:53 AM
Distribuie
10 Min Citire
Distribuie

– 30 ianuarie, Ziua Internațională pentru Nonviolență în școli –

”În sufletul unui copil, durerea ascunde răni profunde. Ascultă-l calm, fii mereu un sprijin! 30 ianuarie 2023 este Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală”, atrage atenția Poliția Română. Direcția Siguranță Școlară a desfășurat luni, în întreaga țară, activități informativ-preventive destinate elevilor, pentru conștientizarea consecințelor violenței psihologice – bullying. ”Atenție! Hărțuirea, amenințarea și violența de orice fel provoacă victime, inclusiv online. Împreună putem spune STOP VIOLENȚEI!”, a semnalat Poliția Română.

În acest context, la nivelul județului Ilfov, în baza Planului Teritorial Comun de Acțiune împotriva violenței în școli, prefectul județului Ilfov, Simona Neculae, alături de primarul orașului Popești-Leordeni, Petre Iacob, de comisarul șef de poliție în cadrul Biroului de Siguranță Școlară Ilfov, Ionuț Harbuz Chivorchian, a participat, luni, la o întâlnire cu elevii Liceului Teoretic ”Radu Popescu” Popești-Leordeni, pentru  a discuta cu tinerii acestei instituții de învățământ despre diminuarea fenomenului de bullying și menținerea climatului de siguranță în mediul școlar. Prefectul Simona Neculae a ținut să mulțumească tuturor reprezentanților instituțiilor implicate în lupta împotriva violenței, cadrelor didactice, pentru disponibilitatea față de elevi, dar și elevilor, pentru spiritul civic demonstrat în timpul întâlnirii.

Toți specialiștii pre­zenți au încercat să in­teracționeze în cadrul activității informativ preventive cu tinerii prezenți, elevi ai Liceului Teoretic ”Radu Popescu”, pentru a afla care sunt de fapt motivele pentru care aceștia se confruntă cu comportamente violente.  Carmen Constanța Floarea, profesor consilier școlar în cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Ilfov, responsabilă a programului de prevenire a violenței în mediul școlar, a semnalat că fenomenul de ­bullying se întâmplă și la nivelul județului Ilfov, ca de alt­fel la întreg nivel național. ”Peste tot este acest fenomen și îl întâlnesc pe stradă, unde întâlnesc copii care au un limbaj greu de reprodus. Ceea ce este culmea, este faptul că ei vorbesc astfel într-un context de prietenie, amiciție. Ei folosesc acest limbaj care pe mine mă agresează ca adult și mă întreb, dacă acesta este adolescentul contemporan. Ar trebui să îl lăsăm să rămână așa, să aibă un limbaj agresiv? Mulți copii sunt introverși și aici ar trebui să avem grijă la copiii care sunt izolați, nu se implică, pentru că ei sunt de cele mai multe ori supuși bullyingului. Cred că ține de măiestria noastră didactică să fie sinceri, să putem afla ce se întâmplă cu ei. Avem nevoie și de părinți. Suntem parteneri în educație, dar mulți părinți adoptă o atitudine defensivă sau agresivă. Dar tot de noi depinde cum îi facem pe părinți să se implice. Dacă facem împreună echipe, cred că lucrurile se pot schimba. Aici e munca noastră cea mai mare: a-i duce pe părinți în școală, avem nevoie de ei”, a mai spus specialistul. 

Prefectul județului Ilfov a subliniat importanța părinților n upta ­an­tibullying menționând că există cadrul legislativ pentru desfășurarea programelor și inițiativelor de prevenție antibullying desfășurate de Biroul de Siguranță Școlară, de către CJI, ISJ, CJRAE, dar și la nivelul fiecărei unități de învățământ.

Comisar șef Ionuț Harbuz a evidențiat că din păcate, cele mai multe evenimente în școli, peste 70%, înseamnă infracțiuni de lovire sau alte violențe. ”Noi încercăm, cât putem, să limităm, pentru că de stopat nu știm dacă putem vreodată, dar încercăm să le limităm cât mai mult, nu neapărat cele de lovire”, a mai spus specialistul, profesorii, consilierii școlari semnalând că majoritatea copiilor care au astfel de comportamente au și probleme în familie, au părinți despărțiți, plecați pur și simplu de acasă, sunt martori ai actelor de violență în cuplu sau sunt crescuți de bunici. 

Prefectul Simona Neculae le-a spus tinerilor că și-a dorit foarte mult să îi cunoască și că își dorește din tot sufletul ca în acest liceu de renume din județul Ilfov să nu existe cazuri de bullying. ”Bullyingul, după cum bine cunoașteți, este un termen preluat de legislația română din limba engleză, înseamnă violență atât psihică, cât și violență fizică. De aceea, o să vă rog ca în comportamentul dvs. din școală, din familie, să evitați să faceți acte de violență, atât verbală, cât și fizică”, a spus prefectul.

Comisarul șef Hrabuz a spus că violența în școli a devenit o problemă în județul Ilfov, îndemnându-i atât pe specialiști, cât și pe tineri, să încerce să precizeze care ar fi cauzele, pentru a putea găsi astfel soluții de diminuare a acestui fenomen.  Pentru că bullyingul îmbracă foarte multe forme și o caracteristică este dezechilibrul de forțe. Așadar, în cadrul acțiunii de luni toți cei prezenți au încercat să stabilească când apare bullyingul, cum se manifestă, cum afectează o persoană, cine și ce are de pierdut în urma unei astfel de forme de violență, cum se poate interveni în astfel de situații, cum trebuie să reacționăm când suntem martori? De asemenea, cei prezenți și-au pus problema motivelor care generează fenomenul de bullying, dar și problema motivelor pentru care oamenii tolerează diferite forme de violență. 

10 minute pentru dosar penal vs o oră de discuții cu scop de prevenție

”Avem nevoie și de ajutorul dvs și de conștientizare și vrem împreună cu dvs, cu ajutorul de care dispuneți, cu modul vostru de gândire să ne ajutați să înțelegem și să prevenim astfel de acte. Sunteți viitorul acestei țări, veți deveni părinți, dacă am trăi în comportament și limbaj violent vom ajunge la anarhie”, a mai spus prefectul județului Ilfov.

Pentru că activitatea organizată de specialiști cu ocazia Zilei Internaționale pentru Nonviolența în școli are în primul rând un rol de prevenție, tinerilor li ­s-au oferit câteva informații de siguranță pe care le pot folosi în cazul în care se simt în pericol. Li s-a vorbit astfel despre Telefonul copilului, unde la numărul gratuit 116.111 pot suna copiii care sunt supuși ­bullyingului, fie copil-victimă, copil-agresat sau copil care asistă. Acolo, copiii pot vorbi gratuit cu specialiști și pot primi un sfat, fără a fi obligați să facă ceva special. Apoi, numărul de telefon 119 poate fi apelat în caz de violență în familie, acesta fiind un alt spijin la care cei aflați în nevoie pot apela la specialiști care pot ajuta cu o sugestie ce poate fi de mare ajutor. Nu în ultimul rând, numărul de telefon 112 poate fi folosit în cazul unor situații de urgență, când o persoană simte că viața îi este pusă în pericol.

Pentru că de la vio­lența verbală se trece foarte ușor la violența fizică, specialiștii Serviciului de Siguranță Școlară din cadrul Poliției Ilfov au atenționat că de la ­bullying se ajunge foarte ușor la săvârșirea unei infracțiuni, iar cea mai des întâlnită infracțiune în mediul școlar este cea de lovire. ”Pentru noi este foarte ușor să venim să vă facem dosar penal. Nu ne ia mult, dar eu vă rog să ne faceți munca mai grea și să venim cu plăcere la voi, pentru a face activități e prevenție. Un dosar penal se întocmește în 10 minute, în vreme ce activitatea preventivă, discuțiile cu voi durează peste o oră”, a precizat Ionuț Harbuz, elevilor ­atrăgându-li-se aten­ția că odată cu dobândirea Cărții de Identitate, orice persoană răspunde și contravențional, și penal. ”Penal se răspunde de la 14 la 16 ani, dacă se stabilește că persoana res­pectivă are discernământ, stabilit de specialiști IML, adică psihiatrii, psihologi, care stabilesc dacă fapta a fost stabilită cu intenție sau bună știință. Dar, în 95% din cazuri s-a dovedit că minorii au discernământ și vor fi judecați ca atare”, a subliniat specialistul. 

Așadar, o concluzie importantă a fost și aceea că tinerii trebuie să aibă mare grijă în privința deciziilor pe care le iau și în privința faptelor pe care le săvârșesc.

Popești-Leordeni, Regiunea Bucuresti-Ilfov, Vrancea

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: Telefonul copilului, Un dosar penal, violență în familie, Zilei Internaționale pentru Nonviolența în școli

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Admin februarie 1, 2023
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Peste 8.000 de misiuni de ordine și siguranță publica, în 2022 – Jandarmii la datorie!
Urmatorul articol Concursul „Brănești, satul meu” și-a premiat artiștii
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?