Nu puteți avea copii? Suportul psihologic este esențial deoarece, infertilitatea este o problemă foarte delicată și foarte greu de gestionat în cuplu. Fără ajutorul specialistului, aceasta se poate transforma într-o experiență cu multiple consecințe psihoemoționale pentru ambii parteneri. Neîndeplinirea dorinței de a avea un copil poate aduce de la frământări sufletești, până la destrămarea familiei și multe alte probleme. Psihologul clinician Genoveva Teleki vă explică, în cele ce urmează, cum puteți gestiona barierele emoționale și psihologice care vă împiedică să deveniți părinți!
Se întâmplă adesea ca stresul, presiunea și dezechilibrele emoționale să afecteze foarte multe aspecte ale vieții personale, inclusiv viața sexuală și relația partenerilor. Astfel, chiar atunci când conceperea unui copil nu este o prioritate, imposibilitatea de a deveni părinți devine o realitate extrem de dureroasă, cu un impact dramatic în cuplu. Problematica infertilității rămâne, în prezent, una extrem de complexă, depășindu-și diagnosticul de afecțiune fiziologică și extinzându-se până în planul emoțional. Astfel, atunci când vorbim de procesul de concepere, influența stresului și a echilibrului emoțional poate fi privită dintr-o dublă perspectivă: ca factor determinant pentru infertilitate și ca efect al infertilității. Putem vorbi chiar de instalarea unui cerc vicios în ceea ce privește efectele psihologice, întrucât atunci când infertilitatea este generată de stres, rezultatul este chiar creșterea acestei presiuni, a frustrărilor și deteriorarea comunicării în cuplu, accentuând tensiunile până la apariția conflictelor. Multe cupluri se învinuiesc reciproc sau se tem de sarcină din cauza situației financiare, a unor experiențe nefavorabile din trecut (avort spontan, nașterea unui copil cu malformații sau a unui copil mort etc.). Uneori, femeia se străduiește să rămână însărcinată doar pentru a-l face pe partener să se atașeze mai mult de ea sau pentru a scăpa de o situație nefavorabilă de la locul de muncă.
Rețineți! Stresul vă poate afecta chiar și procedurile de inseminare artificială
Toate aceste presiuni însă, privează partenerii de satisfacție sexuală, iar în cazul bărbaților poate duce la disfuncții erectile. O asemenea încărcătură afectivă se va resimți și pe fond fiziologic, iar efortul de a procrea va fi îngreunat pe măsură ce eșecurile vor continua. “Este important de reținut că stresul afectează în modalități diferite fiecare persoană, însă atunci când este vorba de stresul cronic, prezent pe o perioadă îndelungată (și în special cel generat de eșecul în privința obținerii unui copil, care reprezintă cel mai investit proiect al omului), se produce în general o schimbare hormonală extrem de importantă: creșterea nivelului de adrenalină și noradrenalină, hormonii responsabili de răspunsul organismului la traumatisme fizice și emoționale, ceea ce duce la afectarea funcției trompelor uterine la femei, la scăderea vascularizării la nivelul mucoasei uterine și implicit îngreunează implantarea ovulului fertilizat în uter. Mai mult decât atât, un grad ridicat al acestor hormoni afectează și formarea de ovule și spermatozoizi. Acest lucru explică și de ce în multe cazuri, stresul nu afectează doar abilitatea de a concepe natural, ci și rata de succes a inseminării artificiale și a fertilizării in vitro”, spune Genoveva Teleki, psiholog clinician și psihoterapeut.