Județul Ilfov a fost reprezentat la conferință de Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey”, Buftea, prin director Olivia Ignătescu și profesor Mirela Nica, fiind singurul liceu care specializează prin filiera vocațională educatori-puericultori și învățători-educatori.
Punctul fierbinte al discuției a fost eliminarea, prin noua Lege a învățământului preuniversitar, a posibilității formării învățătorilor în cadrul profilului pedagogic, păstrându-se doar specializarea ”educator-puericultor”.
Reprezentanții liceelor pedagogice spun că este ilogic să elimini o specializare care, dovedit fiind, constituie o bază solidă în formarea cadrelor didactice, având drept unic argument faptul că România este singura țară din UE care mai formează învățători doar cu liceu. După două zile de discuții, în cadrul conferinței de la Timișoara s-a adoptat o rezoluție, speranța fiind aceea că cele decise își vor găsi locul în noua Lege a învățământului preuniversitar.
Astfel, s-a propus separarea celor două calificări, învățător și educator, urmând ca liceele să poată forma atât „educator pentru educație timpurie”, calificare care o include pe cea de puericultor pentru care insistă ministerul, cât și „învățător”.
Învățătorii vor avea, în schimb, obligativitatea să-și continue studiile și să obțină diploma de licență, în caz contrar neputând să se titularizeze.
”Suntem de acord să intrăm și noi pe filiera europeană a profesionalizării carierei didactice și să se introducă în Legea Educației o singură funcție didactică pentru educația timpurie, respectiv educator pentru educația timpurie de la naștere până la 6 ani, ceea ce înseamnă astăzi educator puericultor și educatoare de la grădiniță. Așadar, ceea ce noi astăzi împărțim în două specializări la liceele pedagogice, adică educator-puericultor și educatoare, care în acest moment este la dubla specializare educator-învățător, să fie în viitor o singură specializare pentru educația timpurie, respectiv ”educator pentru educația timpurie”, dând posibilitatea absolventului să lucreze fie în creșă, fie la grădiniță, doar cu liceul pedagogic. Sigur, cu posibilitatea de a urma studii superioare, dar fără obligativitate”, a declarat, pentru ”Adevărul”, președintele ANCLP, Mircea Bertea. „Pe învățător l-am separat de învățător-educatoare, în primul rând pentru că profesia de educatoare intră la educație timpurie, și în al doilea rând pentru că învățătorul, în viitor, și suntem de acord cu acest lucru, nu va mai fi format numai prin liceu pedagogic, parcursul lui fiind: liceu pedagogic – studii de licență. (…) După ce a terminat liceul pedagogic, poate integra în câmpul muncii, deci poate fi învățător, dar pe perioadă determinată. El poate să solicite și să se ducă la examenul de Titularizare numai după ce și-a obținut licența. Acesta este traseul”, a precizat Bertea.