Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, pădurile Băneasa, Corbeanca și Vlădiceasca, dar și arii naturale protejate, precum Scroviștea, Snagov, Cernica sunt doar câteva dintre pădurile din jurul Bucureștiului în care s-au făcut tăieri masive în ultimii ani, deși locuitorii din apropierea acestor zone au organizat numeroase proteste, au depus sesizări și reclamații către autorități. ”Capitala României este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Conform studiilor oficiale, bucureștenii pierd în medie 22 de luni din viață din cauza poluării aerului. Avem nevoie de pădurile din jurul Bucureștiului ca de aer! În tot acest timp, însă, pădurile dispar, de la an la an, sub ochii noștri. Din centura verde a Bucureștiului nu mai trebuie tăiat nici măcar un singur arbore în scop economic. Avem nevoie de legislație urgentă, care să interzică exploatarea lemnului din aceste zone, astfel încât să refacem bariera de protecție din jurul orașului”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu.
Dacă prevederile noii legislații se vor încălca, proiectul stabilește sancționarea penală cu închisoarea între 2 și 7 ani, iar utilajele folosite pentru aceste tăieri ar deveni ilegale și vor fi confiscate de autoritățile competente. Proprietarii privați din Ilfov vor putea primi, la cerere, compensații.
Bucureștiul este zona cu cel mai mare deficit de vegetație forestieră din țară, cu un procent de doar 3% fond forestier, în timp ce județul Ilfov se află tot sub limita recomandată de Comisia Europeană, cu un procent de doar 16% fond forestier, mai precizează inițiatorii proiectului de lege.