Așadar, în dimineața zilei de luni, 24 aprilie, stadionul comunei Glina răsuna de zarvă și glasuri cristaline de copii. Câteva sute de elevi „luaseră cu asalt” gazonul impecabil al terenului de fotbal, pentru a participa la o competiție sportivă în care au putut să-și demonstreze aptitudinile și talentul într-o confruntare în care „sportul rege” a fost „vioara” întâi. Dar nu doar atât! Concursul pentru tinerii sportiv avea în vedere și întreceri de cros și ștafetă, un prilej minunat pentru ca tinerii concurenți să demonstreze că mișcarea, sportul, este un mijloc esențial de a-și îmbunătăți sănătatea.
„Vinovatul” principal pentru acest eveniment nu este nimeni altul decât primarul Răzvan Ionuț Tudor, cel care a avut inițiativa organizării acestei competiții unice în județul Ilfov.
„800 de copii din cele 3 școli din Glina au participat la a doua ediție a «Cupei Prieteniei». Micuții au învățat ce înseamnă fair-play-ul, dar și că doar în echipă poți avea cu adevărat succes.
Au fost organizate meciuri de fotbal pe 4 niveluri, în funcție de vârstă, dar și concursuri de atletism și cros. Participanții au fost răsplătiți cu diplome, medalii și cupe, acordate inclusiv pentru cel mai bun golgheter și pentru cel mai bun portar.
La final, cei mici au marcat «Săptămâna verde» prin ecologizarea spațiilor în care și-au demonstrat aptitudinile sportive. Felicitări tuturor copiilor, dar și cadrelor didactice pentru implicare, pentru grijă și pentru că au demonstrat că doar împreună putem valorifica cu adevărat zicala «O minte sănătoasă într-un corp sănătos»”, a punctat, pe Facebook, după terminarea evenimentului, primarul comunei Glina.
12 echipe de copii și-au disputat supremația
Viorel Comnea, președintele CS Glina, organizatorul „Cupei Prieteniei”, ne-a declarat că turneul de fotbal s-a desfășurat pe categorii de vârstă.
„Echipele participante au fost alcătuite în modul următor: clasele I-II, apoi clasele III-IV, la cursul primar. Apoi, la cursul gimnazial, echipele au fost formate de elevii din clasele V-VI, respectiv VII-VIII.
La această competiție participă trei școli: Glina, Cățelu, unde învață și elevii din Manolache, și Bobești”, ne-a explicat Viorel Comnea.
El ne-a mai precizat că echipele formate din elevii din clasele I-II și III-IV au 5+1 jucători, iar cele din categoriile superioare de vârstă, respectiv V-VI și VII-VIII au 8+1 jucători, în total 12 echipe de la cele trei școli amintite.
Totodată, pentru că numărul de jucători a fost foarte mare, la pauză, echipele s-au schimbat, cu mici excepții, în întregime, dându-le astfel ocazia cât mai multor copii să participe la competiție.
Am mai aflat că reprizele, la toate categoriile de vârstă au avut o durată de 15 minute, iar cei mici au jucat pe un sfert de teren, iar cei din categoria superioară pe o jumătate de teren standard.
Clasamentul a fost stabilit în funcție de numărul de puncte acumulate și de golaveraj, în cadrul fiecărei categorii.
Arbitrii au fost delegați din partea Comisia Județeană de Arbitri Ilfov, și anume Adrian Stancu, Cătălin Ancu și Ionuț Negru.
O competiție de nota 10
Fluierul arbitrilor a dat semnalul începerii „ostilităților” pe cele trei terenuri amenajate ad-hoc pe stadionul din Glina care, cum spuneam mai sus, are un gazon impecabil, cum rar întâlnești în competițiile fotbalistice de nivel înalt din România.
Ei bine, am asistat la câteva partide în care am fost impresionat de calitatea jocului, de măiestria unor jucători (care, ulterior, am aflat că fac parte din echipele de juniori sau copii de la CS Glina). Am fost martorul unor execuții de excepție soldate cu gol, dar și intervenții excelente ale portarilor, precum și ale unor strategii de joc de admirat. Chiar și cei mai mici dintre participanți au dat dovadă de faptul că au entuziasm și știu „cu ce se mănâncă fotbalul”!
Dar, ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost spiritul de fair-play! Cred că pot număra faulturile comise în toate meciurile pe degetele de la două mâini…
Competiție de cros și ștafetă, la finalul campionatului de fotbal
Copiii care nu au participat la turneul de fotbal au putut să-și arate aptitudinile de sportivi într-o competiție separată, de alergare – cros și ștafetă. E adevărat, pe distanțe corespunzătoare vârstei participanților.
Mai exact, pe categoriile fete și băieți, s-au alergat 2 ture de teren fete, și patru băieții.
Totodată, au existat și probe de ștafetă organizate pe grupe de vârstă, băieți și fete.
Rezultatele competiției
FOTBAL:
Categoria I-II
Glina-Bobești: 3-8; w Bobești – Cățelu: 8-2; w Cățelu-Glina: 1-5
Clasament: Locul 1 – Bobești; Locul 2 – Glina; Locul 3 – Cățelu.
Categoria III-IV
Cățelu – Glina: 6-5; w Glina – Bobești: 4-3; Bobești – Cățelu: 2-4
Clasament: Locul 1 – Cățelu; Locul 2 – Glina; Locul 3 – Bobești.
Categoria V-VI
Glina – Bobești: 3-2; w Bobești – Cățelu: 5-0; w Cățelu – Glina: 0-4.
Clasament: Locul 1 – Glina; Locul 2 – Bobești; Locul 3 – Cățelu.
Categoria VII-VIII
Glina – Cățelu: 2-1; w Glina – Bobești: 2-3; w Bobești – Cățelu: 5-0
Clasament: Locul 1 – Bobești; Locul 2 – Glina; Locul 3: Cățelu.