Unul dintre cele mai frumoase momente din istoria comunei Corbeanca s-a petrecut joi, pe 29 iunie. Prin dragostea primarului Valeriu Anton pentru biserică, prin jertfa părintelui paroh Adrian Ciobotoiu și prin credința profundă și sinceră a localnicilor, biserica din inima satului, care a fost construită încă dinaintea Primului Război Mondial, și-a recăpătat farmecul de altădată. Așa că joi, într-o zi splendidă de vară, în care adierea vântului îți mângâia sufletul, iar razele soarelui îți încălzeau inima însetată de Dumnezeu, Părintele Timotei Prahoveanul le-a dăruit localnicilor din Ostratu o biserică resfințită și superbă ca un adevărat colț de Rai coborât pe pământ. În zi de mare sărbătoare creștină, Preasfințitul Părinte l-a hirotonit preot pe diaconul Antonie Viorel Comișan. Acesta va sluji ca preot în biserica Parohiei Sfântul Silvestru, din București, Protopopiatul Sector 2 Capitală. De altfel, părintele Antonie Viorel a mai slujit ca diacon în lăcașul de cult al acestei parohii, mai exact, în lăcașul de cult al căminului pentru persoane vârstnice, timp de șapte ani. ”Ne rugăm la Dumnezeu să-i dăruiască preoție plină de roade, să fie un preot bun și roditor. Vă rugăm ca în zilele următoare, să vă aduceți aminte în rugăciunile dvs. și de preotul Antonie Viorel”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, după slujba de învestire a noului preot. La rândul său, diaconul hirotonit preot i-a asigurat pe fiii duhovnicești de toată iubirea sa și de tot sprijinul său, la nevoie. ”Voi împlini cu râvnă tot ceea ce este spre binele și mântuirea credincioșilor încredințați mie spre păstorire. Toată viața mea o voi călăuzi după învățăturile Sfintei Evanghelii, ale Sfinților Apostoli, după Sfintele Canoane și învățăturile sfinților părinți ai Bisericii Ortodoxe”, a spus noul preot.
Renovat și modernizat, lăcașul de cult împletește frumusețea rugăciunii și a hărniciei
Împodobită cu o pictură nouă, în nuanțe calde, paradisiace, care conturează istoria în imagini a vieții Mântuitorului Iisus Hristos și a sfinților Săi, sugerând lumea feerică de dincolo, biserica din satul Ostratu strălucește acum, mai mult ca oricând, în lumina Divină. Consolidată, renovată și modernizată, încă din primele clipe petrecute aici, sfânta așezare te face să simți cu ochii sufletului larg deschiși și să te purifici prin aroma unică de mir și tămâie. În ziua Sf. Apostoli Petru și Pavel, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a dat binecuvântarea acestui mic paradis spiritual și cultural de la Corbeanca și, odată cu el, a sfințit și credincioșii care au luat parte la rânduielile bisericești. Printr-o slujbă frumoasă, grandioasă și înălțătoare, săvârșită în fața a sute de credincioși, soborul condus de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, împreună cu Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a sfințit noua pictură a lăcașului de cult, care a fost conservată și restaurată complet. Absolut toate lucrările realizate în ultima vreme în sfântul lăcaș, au primit binecuvântarea. Credincioșii din sat se mândresc acum cu cea mai frumoasă podoabă spirituală în care frumusețea rugăciunii și a hărniciei se împletesc absolut minunat.
Atins de negura timpului, lăcașul de cult al parohiei închinate Sfintei Treimi, din Corbeanca, a trecut printr-un amplu proces de restaurare, modernizare și înfrumusețare. După foarte mulți ani de trudă, astăzi, așezarea sacră împletește armonios modernul cu tradiționalul, vechiul și noul, pacea și liniștea sufletului cu bucuria trăirii în dreaptă credință, devenind un edificiu emblemă al localității.
”Ziua de astăzi este deosebit de importantă pentru istoria Bisericii și pentru toți slujitorii ei. Cei doi Apostoli, prăznuiți astăzi, nu au fost egalați niciodată. Mulțumim lui Dumnezeu pentru bucuria acestei slujiri aici, în biserica Parohiei ”Sfânta Treime” care, începând de astăzi, va primi și cel de-al doilea hram și anume, cel al Sfântului Cuvios Gheorghe, starețul Mănăstirilor Cernica și Căldărușani, unul dintre marii nevoitori ai monahismului, ale cărui sfinte moaște se află la Mănăstirea Cernica și care este prăznuit la începutul lunii decembrie. Adresăm cuvinte de mulțumire părinților care au slujit împreună cu noi, în special Părintelui Protoiereu care a venit de multe ori aici, și care s-a ocupat de toate cele necesare, așa cum este rânduiala în biserica noastră, și a avut o relație foarte bună cu părintele paroh. De altfel, Părintele Protoiereu Cristian Burcea a creat acea legătură solidă care trebuie să existe între un protoiereu și parohiile din subordine sau care sunt în jurisdicția Protoieriei respective. Adresăm cuvinte de mulțumire celor care s-au implicat aici. Și sigur că cea mai mare parte a lucrărilor a fost susținută de către Primăria Corbeanca și Consiliul Local Corbeanca. Mulțumim pe această cale domnului primar, Consiliului Local și celor care l-au ajutat pe părintele paroh. Este o lucrare importantă întrucât, lăcașul de cult de aici a fost aproape de demolare pentru că nu mai respecta normele de siguranță. Dorim să-i aducem mulțumiri domnului primar din apropiere (n.r. – Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea) care a fost foarte atent cu dorințele credincioșilor, și chiar dacă nu este primarul acestei localități este întotdeauna disponibil și foarte atent cu nevoile spirituale ale credincioșilor”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Daruri și distincții de recunoștință
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în semn de mulțumire și prețuire pentru cei ce au contribuit la consolidarea și renovarea Bisericii ”Sfânta Treime” din satul Ostratu, Preasfințitul Părinte le-a dăruit binefăcătorilor lăcașului de cult diverse distincții de recunoștință. Astfel, părintele paroh Adrian Ciobotoiu a fost ridicat la rangul de iconom stravrofor, cel mai înalt rang acordat de Biserică unui preot. De asemenea, părintelui Bogdan Ștefan Benchescu, actualmente coslujitor la Parohia Tamași din Corbeanca, i-a fost înmânată Diploma Omagială 2023, Anul Omagial al pastorației persoanelor vârstnice, cu medalie. Distincția i-a fost acordată ca urmare a faptului că lucrările de consolidare, de reparații capitale și modernizare de la biserica din satul Ostratu au început în timpul pastorației sale la acest lăcaș de cult. Distincțiile oferite binefăcătorilor sfântului lăcaș sunt, însă, mult mai multe. Preasfințitul Părinte i-a oferit o icoană a Preasfintei Treimi (hramul principal al acestei biserici), spre ocrotire, primarului Gheorghe Pistol.
Oamenii se sfințesc atunci când ridică sau înfrumusețează un lăcaș de cult
Construită în anii 1902-1904 pe moșia boierului Constantin Dolănescu, din donațiile credincioșilor, biserica a fost grav afectată de cutremurul din 1977 și de alte intemperii. ”În perioada 1998-2008 preotul Benchescu Bogdan Ștefan a făcut nenumărate demersuri către Primăria Corbeanca și enoriași în scopul consolidării acestei sfinte biserici. Deoarece costurile reparațiilor erau foarte mari, lucrările de consolidare au început în anul 2009, cu sprijinul Consiliului Local și al primarului Valeriu Anton. După ce s-a efectuat reparația capitală, s-a realizat pictura interioară a bisericii, au fost cumpărate obiecte necesare cultului și mobilier nou. Biserica este în formă de navă și păstrează această formă de la începuturile sale. Zidurile sunt din caramidă tencuită. Tot în anul 2009 s-a construit o clopotniță cu un spațiu destinat ca locuință pentru preotul paroh”, ne-a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. Prin grija părintelui Adrian Ciobotoiu care slujește ca preot paroh la această biserică din anul 2010, lăcașul de cult vine în întâmpinarea nevoilor spirituale, materiale, economice și sociale ale credincioșilor săi, după putințe.
După slujba de resfințire a bisericii, se poate spune că este mirific să pășești în acest loc de rugăciune tainică, ce-ți aprinde inima într-o duioasă încântare. ”Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem la acest ceas de sărbătoare pentru biserica și comunitatea noastră. Mulțumim Preafericitului Părinte Patriah Daniel care a acordat înalta binecuvântare pentru slujba de târnosire, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, pentru dragostea de a fi în mijlocul nostru și a săvârși slujba de sfințire a bisericii și de a acorda distincții și daruri celor care ne-au fost aproape și care au înțeles cât de important este să înfrumusețăm și să gătim biserica ca pe mireasa lui Hristos”, a spus părintele paroh Adrian Ciobotoiu.
În semn de recunoștință, părintele paroh i-a dăruit Preasfințitului o icoană spre ocrotire.