By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Picătură cu picătură, sângele poate salva un om care se zbate între viață și moarte, pe un pat de spital!
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > Picătură cu picătură, sângele poate salva un om care se zbate între viață și moarte, pe un pat de spital!
ActualitateDiverseEducatieRegiuni

Picătură cu picătură, sângele poate salva un om care se zbate între viață și moarte, pe un pat de spital!

Orașul Pantelimon. Zeci de localnici s-au alăturat efortului medicilor și au donat sânge pentru a salva vieți Orașul Pantelimon, luni, 26 iunie. O nouă campanie de donare de sânge a înregistrat un succes real. Zeci de localnici au mers la centrul amenajat în Sala de Sport și au donat, din nou, pentru a veni în sprijinul semenilor lor, a căror viață depinde de transfuzia de sânge.

Popescu Carmen
Popescu Carmen iulie 4, 2023
Incarcat 2023/07/03 at 7:27 PM
Distribuie
8 Min Citire
Distribuie

Se știe că în perioada concediilor și a muncilor agricole din lunile de vară scade alarmant numărul donatorilor de sânge care și așa este foarte mic pentru nevoile populației. Pentru a salva cât mai mulți bolnavi a căror supraviețuire depinde de transfuziile de sânge, medicii au făcut de nenumărate ori apel către populație să doneze benevol. Și, iată că, localnicii din orașul Pantelimon au dat o nouă dovadă de solidaritate. Zeci de cetățeni au răspuns strigătului de ajutor al cadrelor medicale din spitalele de urgență care fac sacrificii enorme pentru a salva pacienții care se zbat între viață și moarte, dar pentru care nu au sufi­cient sânge pentru transfuzii. Campania, ajunsă la cea de a doua ediție în acest an, a fost organizată de autoritatea locală, cu implicarea Primăriei și Consiliului Local Pantelimon, prin Direcția de Asistență Socială Pantelimon. Iar astfel de campanii de donare de sânge nu sunt o premieră pentru orașul Pantelimon.

Donatorii au un singur gând – să ajute!

An de an, spitalele din întreaga țară se confruntă cu adevărate crize de sânge, mai ales în lunile de vară când la centrele de transfuzii se prezintă cu 20-25% mai puțini donatori. Iar multe dintre unitățile sanitare riscă să rămână fără stocuri de sânge, ceea ce ar duce, inevitabil, la imposibilitatea de a salva viețile pacienților care constituie o urgență medicală. Cel mai grav este că, în timp ce sângele devine o resursă tot mai rară în România, în timpul verii cererea este mult mai mare decât în restul anului. Asta pentru că numărul urgențelor chirurgicale crește semnificativ, mai ales ca urmare a numeroaselor accidente rutiere grave care au loc zilnic, pe șoselele din țara noastră. Conștienți că o pungă de sânge poate face diferența în lupta medicilor pentru viață, localnicii din orașul Pantelimon se prezintă din trei în trei luni la donare. Mai ales că centrul de donare se organizează chiar la ei în oraș. Spre exemplu, ultima ”rundă” de donare a fost organizată în luna martie a acestui an, iar următoarea va avea loc în luna septembrie, după care, cel mai probabil, se va mai organiza una la sfârșitul anului.

”Am mai donat de vreo trei ori, de fiecare dată cu același gând și sentiment de bucurie că pot să ajut pe cineva aflat în suferință. Mai mult, știu că este bine și pentru sănătatea mea să fac acest lucru, că-mi aduce multe beneficii”, ne-a spus Alina Ispas, una dintre donatoare. Alții însă au donat chiar și de patru sau mai multe ori, tot cu același gând, că gestul lor ajută oamenii care se zbat între viață și moarte și că, în același timp, își fac un bine și lor.

Vreți să vă alăturați campaniei? Iată ce aveți de făcut!

Donatorii trăiesc mai mult. Ei au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer și boli cardiovasculare – care sunt principalele cauze de mortalitate în România și în lume. De aceea, și specialiștii îndeamnă populația să doneze voluntar. Doritorii nu trebuie decât să se prezinte la unul dintre centrele de transfuzie din zona în care locuiesc, de luni până vineri, între orele 7:30 – 13:30, iar cadrele medicale de acolo îi vor îndruma pe parcursul fiecărei etape: completarea chestionarului donatorului de sânge, consultația medicală și donarea. Donarea de sânge este sigură și simplă. Atât chestionarul pe care îl completează în sala de așteptare, cât și consultația medicală realizată înainte de donare au scopul de a determina dacă este sigur pentru donator și pentru potențialul primitor ca sângele donat să fie recoltat. Rețineți! La fiecare donare se folosește un ac nou, steril și de unică folosință, iar trusa de recoltare se deschide în prezența donatorului. Medicii recomandă ca, înainte de donare, donatorul să se odihnească cel puțin opt ore, iar în dimineața respectivă să mănânce ceva ușor (evită mâncărurile grase sau hamburgerii, cartofii prăjiți ori înghețata, deoarece pot influența rezultatele testelor). De asemenea, este necesară buna hidratare. Se vor evita băuturile care conțin cafeină și alcoolul. Așadar, oricine se poate alătura campaniei din Pantelimon sau din oricare altă zonă a țării. Din fericire, din dorința de a face bine, încă mai sunt oameni cu suflet mare care organizează astfel de acțiuni destul de frecvent, la nivel național.

Cine poate să doneze sânge?

Oricine îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății 1193/2007 poate fi donator. Iată care sunt condițiile:

– să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. Legal, vârsta maximă este de 65 de ani, însă persoana care se află la prima donare este recomandat să nu aibă mai mult de 60 de ani,

– să aibă greutatea corporală mai mare de 50 de kg. Nu există înălțime minimă sau maximă,

– să aibă tensiunea arterială cuprinsă între minimum 100 mmHg și maximum 180 mmHg,

– să aibă puls regulat, cu valoare cuprinsă între 60 și 100 bătăi pe minut,

– să nu se afle sub tratament medicamentos cu antiinflamatoare și (pentru femei) să nu se afle în perioada ciclului menstrual și nici în săptămâna de după acesta. Femeile însărcinate nu sunt eligibile pentru donare, pe toată perioada sarcinii, iar cele care alăptează o pot face la șase săptămâni de la naștere.

Primarul Marian Ivan este donator consecvent

Primarul Marian Ivan susține donarea de sânge și se numără printre donatorii constanți. Edilul îndeamnă cetățenii localității pe care o administrează să-i urmeze exemplul. ”50 de persoane s-au prezentat pentru donare dintre care 38 au donat și au fost respinse 12. Centrul de Transfuzie Sanguină București se deplasează cu caravana mobilă pentru a colecta sângele. Primăria orașului Pantelimon, prin Direcția de Asistență Socială, menține o colaborare constantă cu CTS București. Anul acesta a mai fost o asemenea campanie pe 6 martie. Următoarea va fi pe 27 septembrie. Donatorilor voluntari, pe lângă beneficiile donării (set analize gratuite, adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă, gratuitate transport în comun pentru o lună, tichete valorice) le sunt puse la dispoziție de către Primărie – apă și sandvișuri proaspete, pentru un confort sporit în ziua donării”, ne-a declarat Cristina Ivan.

Pantelimon, Regiunea Bucuresti-Ilfov, Vrancea

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: campanie donare sange, donare sange pantelimon, marian ivan pantelimon

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen iulie 4, 2023
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent File de istorie și spiritualitate, în comuna Corbeanca
Urmatorul articol ”Ilfov, prin ochii tăi”, sprijin pentru consult optometric şi achiziţia de ochelari
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?