Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un ales sobor de preoți condus de Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, a sfințit racla cu cinstitele odoare, în prezența a sute de credincioși. Părintele monah Pimen Vlad este starețul Chiliei ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, de la Schitul Lacu, din Sfântul Munte Athos. Pentru cuvintele frumoase și povețele pline de înțelepciune pe care le oferă credincioșilor, părintele Pimen este unul dintre cei mai iubiți preoți români, de la Muntele Athos. Prin grija părintelui paroh Mihai Răducanu, sâmbătă, pe 15 iulie, părintele Pimen Vlad s-a aflat în mijlocul enoriașilor parohiei din noul ansamblu rezidențial al comunei Ștefăneștii de Jos. Părintele a adus, de la Sfântul Munte Athos, racla cu moaștele sfinților Mare Mucenic Gheorghe și Muceniței Fotini Samarineanca, mari făcători de minuni, pe care le-a dăruit-o enoriașilor parohiei, cu aleasă bucurie. Localnicii din cartierul Cosmopolis vor fi, de acum, ocrotiți și mai mult de acești doi sfinți, care se numără printre cei mai iubiți și mai importanți sfinți de pe bolta Ortodoxiei noastre. Racla se află la loc de cinste în biserică și adăpostește odoarele cele mai de preț ale acestui lăcaș de cult. Moaștele au puteri tămăduitoare, protectoare și făcătoare de minuni, sfinții ajungând la Ștefăneștii de Jos pentru a capta evlavia și dragostea tuturor. Însăși lăcașul de cult de aici este o minune înfăptuită de acești doi sfinți căci, în ciuda lipsurilor financiare și materiale, și a tuturor obstacolelor întâmpinate de preoții slujitori, după numeroase rugăciuni, parohia a prins viață. Paraclisul, mic, dar frumos, este locul în care, astăzi își caută liniștea sufletească tot mai mulți localnici, iar biserica mare este deja în construcție. Cu o interpretare impecabilă, Grupul Tronos a înfrumusețat și mai mult slujba grandioasă și înălțătoare. În timpul slujbei, tânărul teolog Vicențiu Octavian Tudor a fost hirotonit diacon. Acesta va sluji în cadrul bisericii Parohiei Lipia, din comuna Gruiu.
Puterea dumnezeiască lucrează prin cinstitele odoare
Părintele stareț Pimen Vlad a lăsat o parte din inima sa credincioșilor de aici aflați în căutare de modele și de un desăvârșit îndreptar în viața de zi cu zi. ”Sfânta Liturghie este cel mai mare dar de la Dumnezeu pe pământ. Să vă ajute Maica Domnului, să vă aibă în pază și să nu uitați niciodată să vă rugați la Ea și la sfinții pe care îi aveți ocrotitori, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Fotini pentru că sunt sfinți care au intrare la Dumnezeu. Îl aveți aici pe părintele paroh Mihai care se luptă cu toată puterea să ridice biserica mare. Să-i fiți alături, să-l sprijiniți, să vă rugați pentru el și să-l ajutați cât și cum puteți ca într-adevăr să aveți biserică frumoasă aici”, a spus părintele Pimen Vlad. În doar câteva momente, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-a lipit de inimile celor prezenți la slujbă. Preasfinția Sa le-a explicat credincioșilor că nimic nu-i împiedică să realizeze lucruri mari atât timp cât trăiesc cu credință-n suflet, dragoste de Dumnezeu și se bucură de ajutorul și călăuzirea sfinților pe care-i cheamă în rugăciunile lor. De altfel, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să pună câte o cărămidă la ridicarea noii biserici. ”Altădată, domnii cei evlavioși, boierii, ierarhii și cei care au mai avut posibilități mergeau în Țara Sfântă sau în alte locuri, la Constantinopol, apoi la Muntele Athos și, cu mare dragoste și cheltuială pe măsură, aduceau fragmente din moaștele unor sfinți și le lăsau în bisericile pe care le-au zidit. Așa avem la marile ctitorii sfinte moaște de sute de ani și aceste sfinte moaște vorbesc despre credința celor care L-au mărturisit pe Dumnezeu, fie că au fost martiri, fie că au fost cuvioși, fie că au fost domni evlavioși sau creștini care și-au închinat viața Mântuitorului. Doresc în mod deosebit să aduc din partea Preaferictului Părinte Patriarh Daniel cuvinte de mulțumire părintelui Pimen Vlad care a făcut această faptă bună, aducând pentru parohia dvs. odoarele de preț. Preafericitul îi acordă părintelui Pimen o diplomă cu medalie a Anului Omagial 2023”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. De altfel, aceiași distincție le-a fost acordată și omului de afaceri George Becali, care a donat terenul pe care se construiește lăcașul de cult și lui Daniel Botănoiu pentru contribuția adusă locașului sfânt.
Acestea aduc alinare sufletului și trupului
Pentru binecuvântarea și bucuria pe care le-a oferit-o credincioșilor de la Ștefăneștii de Jos, Părintele Protopop Cristian Burcea a adus mulțumiri părintelui monah Pimen Vlad, Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul și tuturor celor care s-au unit cu clericii în rugăciune în această zi deosebită. Iar prin intermediul nostru le-a explicat credincioșilor cât de important este faptul că biserica lor va păstra sfintele moaște și le va cinsti, acestea conținând aceleași daruri dumnezeiești și puteri supranaturale care i-au însuflețit pe cei doi sfinți în timpul vieții. ”Aceste cinstite odoare sunt cu adevărat sfințite. Ele sunt purtătoare de har deoarece s-au împărtășit cu slava și puterea dumnezeiască. Venerându-le pe ele, practic cinstim puterea dumnezeiască din ele. Ca urmare a cinstirii acestor sfinte moaște, putem primi multe lucruri bune în viața noastră. Asta pentru că există o legătură specială între sufletul sfinților și osemintele lor, pe care moartea nu o poate distruge. Spiritul sfântului nu părăsește cu desăvârșire trupul, menținând astfel în moaște puterea dumnezeiască”, ne-a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.
Biserica, o prioritate pentru Primărie și Consiliul Local
Păstrate la loc de cinste în locașul de cult de la Muntele Athos, moaștele care au ajuns acum la credincioșii din Ștefăneștii de Jos au izvorât mir cu bună mireasmă, semn că, într-adevăr, cei doi sfinți sunt lucrători ai Bisericii, prieteni ai oamenilor, grabnic ajutători și vindecători. ”Astăzi este o zi binecuvântată de Dumnezeu. Pentru mine, părintele Pimen a fost ca un înger trimis de Dumnezeu, încă de când am fost numit ca preot paroh. De multe ori, când îmi era mai greu îl sunam și-l întrebam cum să fac mai departe. Încă de când am fost numit ca preot paroh, părintele Pimen mi-a oferit bani pentru a plăti proiectul de arhitectură. Am început acest proiect (n.r. – construcția bisericii) pe datorie. Anul trecut mi-a oferit niște bănuți, care mi-au fost de un real folos. Apoi, dezvoltatorul și domnul primar Mircea Gheorghiță s-au mobilizat și m-au ajutat când eram chiar într-un blocaj. Biserica aceasta părea imposibil de realizat și iată, mâine, Sfânta Liturghie se va săvârși în paraclis. Și nădăjudim să mergem mai departe. Vă mulțumesc tuturor celor care mi-ați fost alături în tot acest timp și care îmi oferiți sprijinul dvs. ori de câte ori este nevoie”, a spus părintele paroh Mihai Răducanu.
Recunoscut pentru dragostea sa față de biserică, față de Dumnezeu și față de semeni, la rândul său, Mircea Gheorghiță, primarul comunei Ștefăneștii de Jos a ținut să precizeze că, pentru autoritatea locală pe care o reprezintă este o mare bucurie să scoată în evidență evlavia pe care, comunitatea creștină de aici o are față de sfinții ocrotitori. Edilul le-a mulțumit preoților slujitori și i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage la cei doi sfinți ocrotitori pentru sănătate și pentru bogăția darurilor sufletești pe care aceștia le-au dobândit în viața pământeană. ”Credința este darul prin care primim puterea de a face lucruri remarcabile. Îi îndemn pe cetățenii noștri să se roage cu credință și nădejde și vor primi vindecare și ajutor în necazuri. Încercăm și noi, Primăria și Consiliul Local să venim în întâmpinarea nevoilor lor spirituale, ajutând bisericile de pe raza localității noastre, după putințe. Biserica reprezintă o prioritate pentru noi, autoritățile locale. Mergeți la biserică, trăiți în comuniune de credință și iubire sfântă față de Dumnezeu, de părinți, de frați și nu vă pierdeți cultura și valorile tradiționale! De-a lungul vieții, și eu am avut perioade în care am cunoscut succesul și eșecul, lumina și întunericul, bucuriile și necazurile, dar am trecut peste toate și nu mi-am pierdut credința niciodată”, ne-a spus primarul Mircea Gheorghiță, care a înțeles că secretul reușitei îl reprezintă apropierea de oameni, iubirea de semeni, ajutorul acordat acestora și dorința de a fi în mijlocul lor atât la bine, cât și la rău, și la ușor, dar și la greu.