Pentru enoriașii din satul Pasărea, comuna Brănești, 20 iulie a fost o zi cu adevărat specială, având dublă semnificație, deoarece au sărbătorit hramul bisericii satului, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Proroc, dar și faptul că, în 2023, se împlinesc 175 de ani de la ridicarea bisericii. Aceasta a fost zidită în 1848 și sfințită chiar în data de 20 iulie, în ziua Sfântului Ilie.
”În altar, la proscomidiar, există o placă din marmură pe care sunt inscripționați ctitorii bisericii, primul menționat fiind chiar Ilie. La finalul acesteia este scris <<Fondată la anul 1894, maiu 9>>. Cel mai probabil în acest an a fost ridicată actuala biserică în locul celei vechi, zidită în anul 1848. Unele surse indică faptul că biserica este mai veche de 1848 și că exista încă din anul 1844. În preajma bisericii încă se mai păstrează cruci vechi de piatră, ca mărturie a unor vremuri îndepărtate. Inițial, biserica avea o singură turlă deasupra pronaosului. Între anii 1976-1978, lăcașul a suferit reparații capitale, vechea turlă a fost mutată deasupra naosului, iar deasupra pridvorului s-au adăugat două turle mici. Între anii 1979-1980 a fost repictată în tempera de către pictorița Zlate Eugenia, la inițiativa preotului paroh Ștefan Gurițeanu, a epitropului Marin Purcărea și a cântărețului Gheorghe Purcărea, fiind resfințită pe 30 august 1981, după cum se menționează în pisania bisericii. Pe un cadran marcat pe peretele dinspre miazăzi sunt trecuți donatorii, cei care au contribuit atât la refacerea edificiului, cât și a picturii sale, spre veșnică pomenire”, ne-a povestit prof. Ovidiu Sebe, Casa Corpului Didactic Ilfov.
Bisericuța modestă nu atrage prea mult atenția trecătorului, însă puțini cunosc faptul că a fost clasificată monument istoric, de clasă B, figurând pe lista monumentelor istorice din România, împreună cu ansamblul monahal al mănăstirii Pasărea, reprezentând singurele monumente istorice de pe raza localității Brănești. În prezent, există un amplu proiect de restaurare și consolidare a actualei biserici și de construire a unui corp nou cu multiple funcții specifice, avizat de Ministerul Culturii, care va demara în perioada următoare.
Oficierea slujbei de hram din ziua Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a revenit preotului paroh al bisericii, Marius Anicescu, și preotului Constantin Daniel Pintilie de la parohia Piteasca. Cu ocazia pomenirii ctitorilor a fost menționat și prof. Ion Popescu Pasărea, fiu al satului, amintindu-se faptul că exact în urmă cu un an a fost dezvelit, în imediata apropiere, bustul renumitului compozitor de muzică psaltică. La finalul slujbei, enoriașii prezenți au participat la o agapă creștinească.