În ziua praznicului Prorocului Ilie Tesviteanul, sfântul care ocrotește localnicii din orașul Buftea, parcă și Cerul a plâns de bucurie. După foarte multe rugăciuni rostite cu credință și recunoștință, norii au adus pentru toată lumea, picuri de speranță în aceste vremuri de grele încercări. Printr-o slujbă de înnobilare a sufletului, părintele paroh Florin Badea și ceilalți preoți slujitori i-au făcut pe credincioși să simtă căldura care i-a adus mai aproape de frumusețea și măreția legăturii autentice cu Divinitatea, amintind, astfel, de profetul Ilie, care ”ardea ca un serafim de dragoste înfocată”, atunci când se ruga la Bunul Dumnezeu. Totul a sunat încântător prin vocile minunate ale preoților care s-au unit în rugăciune, în sânul bisericii de la Săbăreni, în zi de mare sărbătoare creștină.
Slujba s-a desfășurat în prezența a numeroși oameni care poartă-n suflet credința, nădejdea și dragostea de Dumnezeu. Cuvântul de învățătură al părintelui paroh, care îndemna la sporirea în credință, în rugăciune și în fapte bune, a fost o comoară de învățăminte pentru toți cei ce au venit să-i aducă sfântului ocrotitor un omagiu solemn.
”Iubiți credincioși, când afară începe să fie cald, soarele care începe să ardă, parcă ne duce cu gândul la foc și, de ce nu, la Prorocul de foc, cum este numit Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul bisericii noastre. El este cel care nu a primit moartea trupească pentru că el va veni înaintea celei de-a doua veniri a lui Hristos pentru a-i întări pe oameni în credință, în lupta cu antihrist și va primi din mâna lui antihrist, moartea trupească. Prorocul Ilie Tesviteanul a luptat împotriva idolilor. Sărbătoarea de astăzi, închinată Sfântului Ilie, cel care a adus numeroși oameni la slujirea adevăratului Dumnezeu, oprind închinarea la idoli, este o chemare pentru ca noi toți să renunțăm la idolii vremurilor noastre și la toate patimile omenești, inclusiv ură, mânie, invidie, desfrânare, privit la televizor și utilizarea tehnologiei inteligente când acestea ajung să fie mai importante decât Dumnezeu, să ne ocupe timpul cu informații care ne îndepărtează de familia creștină, de valorile morale și de Divinitate. Astăzi, poate, mai mult decât oricând, noi toți ar trebui să ne întrebăm cât stăm în rugăciune și cât stăm în slujirea păcatelor noastre. Să ne cercetăm fiecare dintre noi și să punem început bun, să vedem că slujirea idolilor este o mare primejdie pentru că ne îndepărtează de Dumnezeu și dă voie diavolului să vină asupra noastră. Să-L slujim pe Dumnezeu în rugăciune, în faptele bune! Să-L slujim pe Dumnezeu acolo unde mergem noi! Să ne bucurăm de natură, să ieșim în mijlocul naturii, să vedem frumusețea zidită de Dumnezeu și să dăm slavă lui Dumnezeu! Să-L cinstim și să-L slujim pe Dumnezeu, slujind aproapelui nostru, fiind mai buni, mai iertători, mai milostivi, mai îngăduitori”, le-a spus credincioșilor, părintele Florin Badea, parohul Parohiei Săbăreni.
Așezarea sfântă de la Săbăreni este locul care s-a lipit de inimile localnicilor din Buftea, dar și ale credincioșilor din zonele apropiate. An de an, la hramurile celor doi sfinți ocrotitori, Ilie Tesviteanul și Irodion de la Lainici, dar și la toate marile sărbători, creștini din diverse regiuni ale țării se întâlnesc aici cu Dumnezeu și găsesc răspunsuri la toate întrebările care-i frământă. Ca de fiecare dată, la ceas de mare sărbătoare creștină, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, a fost alături de credincioșii locului, nu numai cu sufletul, ci și cu prezența fizică.
”Astăzi este o zi de mare sărbătoare pentru orașul nostru, pentru că la parohia din Săbăreni îl sărbătorim pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Bineînțeles, m-am alăturat și eu credincioșilor să ne rugăm pentru sănătate, tărie în credință și îndepărtarea vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. Dacă în vremea lui Ilie Tesviteanul, trei ani și șase luni nu a plouat, consider că ploaia de azi dimineață a fost binevenită, în semn că Sfântul Ilie Tesviteanul încă ne iubește deși, poate, uneori, nu suntem vrednici de iubirea acestuia. Am venit la biserică să mă rog pentru comunitate, pentru înțelegere între oameni, pentru răbdarea de a trece peste această perioadă grea și, bineînțeles, să fim uniți pentru că numai așa putem să trecem peste lucrurile grele”, a spus Gheorghe Pistol, primarul orașului Buftea.
O zi plină de dragoste și bucurie duhovnicească
La final, toți cei care au asistat la rânduielile bisericești de la biserica Parohiei Săbăreni din Buftea au fost miruiți și s-au bucurat de bucatele pregătite prin grija primarului Gheorghe Pistol și a părintelui paroh Florin Badea și servite la Masa frățească, cea care a întregit bucuria comuniunii.
”Țin să mulțumesc domnului primar Gheorghe Pistol pentru ajutorul pe care ni l-a oferit și acum, și ori de câte ori am avut nevoie. Vă mulțumesc tuturor celor care ați fost prezenți astăzi, aici, și mereu în bisericuța noastră. Vă rog din tot sufletul să rămâneți alături de noi și la mica noastră agapă, pe care o organizăm ca semn de binecuvântare și prețuire. Să știți că această agapă, care ne oferă prilejul de a consuma aceeași mâncare cu toții, simbolizează bucuria pe care o avem toți în Împărăția Cerurilor, în Rai, când vom sta toți cu Hristos, cu Maica Domnului și cu sfinții la masă. La mulți ani!”, a mai spus părintele Florin Badea, după slujbă.
Fascinanta poveste a bisericii de la răscruce de drumuri
Povestea impresionantă a bisericii Parohiei Săbăreni începe cu mulți ani în urmă. ”La răscruce de drumuri, cu aer de sihastrie, parcă amintind de trăirea retrasă în rugăciune a Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, străjuind intrarea în oraşul Buftea, la 13 iunie 2004, Preasfințitul Părinte Ambrozie Sinaitul, târnosește biserica cu hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, din cartierul Săbăreni-Gară, în zilele arhipăstoriei Preafericitul Părinte Teoctist, Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, locțiitor al Cezareei Capadociei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
“În anul 2004, lucrările au fost executate prin grija primarului Rovinaru Nicolae, a domnului Dan Grigore și a şefului de şantier Ștefan Pană. Biserica este înzestrată cu clopotniță și clopot de firmă Iorom din Săbăreni”, se arată în Documentul de înființare a Bisericii.
Construită din lemn, în formă de navă, în stil maramureșan, amintind de Arca lui Noe, se dorește a fi o corabie a mântuirii pentru creștinii care-i calcă pragul. Această biserică funcționează ca filie a parohiei Atârnați I până la sfârșitul anului 2010 când primește statutul de parohie în cadrul Protoieriei Ilfov Nord. La 10 aprilie 2011, Preacucernicul Părinte Protoiereu Constantin Păun instalează ca preot paroh pe părintele Florin Ioan Badea, profesor și cetățean în orașul Buftea”, scrie protoieriailfovnord.ro. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, la data de 8 mai 2021, aici au fost aduse moaștele Sfântului Irodion de la Lainici. De atunci, sfântul mare făcător de minuni al lumii, Irodion de la Lainici, oferă mângâiere permanentă credincioșilor aflați în nevoie, acesta fiind al doilea sfânt ocrotitor al parohiei, după Sfântul Ilie Tesviteanul. Racla cu odoare este așezată la loc de cinste spre închinarea credincioșilor. Se știe că Sfântul Irodion a fost văzător cu duhul și a avut puterea de a alunga duhurile necurate din oameni și de a-i tămădui de boli sufletești și trupești încă din timpul vieții sale.
În Biserica Parohiei Săbăreni, localnicii își găsesc nu numai liniștea sufletească, ci și puterea de a face față greutăților vieții. După putințe, părintele Florin Badea care slujește în sfântul lăcaș desfășoară acțiuni de ajutorare a familiilor nevoiașe. Acesta se întâlnește frecvent cu oamenii necăjiți, la biserică, le ascultă suferințele sufletești și încearcă să găsească soluții pentru problemele lor.