Tema concursului este ”Sustenabilitatea”, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani sunt invitați să participe la atelierele de scriere și ilustrație creativă care au loc în toate filialele BMB, în perioada 17 iulie – 29 septembrie, participarea fiind gratuită, au precizat reprezentanții Bibliotecii Metropolitane.
Cele mai bune lucrări realizate în cadrul acestor ateliere vor fi publicate într-un volum de creație literară – Antologie de texte, tipărit sub egida Editurii Bibliotecii Metropolitane București. Antologia va fi lansată în cadrul unui eveniment cultural-artistic, care se va încheia cu Festivitatea de Premiere a autorilor lucrărilor câștigătoare, publicate în volumul de creație literară. Pentru realizarea lucrărilor, copiii pot folosi orice formă de exprimare literară: poezie, povestire sau piesă de teatru, pentru a crea o operă literară care să devină un simbol al luptei contra cronometru, pentru salvarea planetei. Lucrările pot fi însoțite/susținute de una sau mai multe ilustrații creative.
Așadar, după încheierea perioadei de desfășurare a atelierelor de scriere creativă și ilustrare, între 2-6 octombrie are loc centralizarea și transmiterea lucrărilor către coordonatorul proiectului, între 9-20 octombrie se vor analiza și selecta lucrările de către comisia de evaluare, iar între 23 și 27 octombrie se vor comunica rezultatele. Perioada 30 octombrie – 24 noiembrie este alocată tehnoredactării și tipăririi Antologiei, care va fi lansată între 27 noiembrie și 22 decembrie, tot atunci având loc și Festivitatea de premiere.
”Ar fi minunat dacă am trăi într-o lume a copiilor activiști, informați și implicați, de aceea, prin intermediul proiectului ”Cartea verde a copilăriei” ne dorim să îi provocăm pe toți copiii și tinerii din București și din județul Ilfov, să aștearnă pe hârtie, folosindu-și abilitățile de scriere creativă, cadrul literar și chiar analitic al sustenabilității, deoarece acesta se conectează cu multe discipline și domenii diferite. Biblioteca Metropolitană București trebuie să fie unul dintre promotorii și susținătorii educației sustenabile, în care copiii sunt încurajați să exploreze, să pună întrebări, să facă propriile observații cu privire la mediul înconjurător. Din pasiune pentru educație, din respect pentru cultură!”, a declarat directorul Bibliotecii Metropolitane București, Ramona Ioana Mezei.
Concursul are ca scop încurajarea copiilor și preadolescenților să își îmbunătățească abilitățile de exprimare în scris și să își dezvolte, în același timp, imaginația și creativitatea, folosind cunoștințele și experiențele personale sau de grup, în ceea ce privește conservarea și protejarea resurselor naturale, având ca scop final dobândirea unei mentalități colective, bazată pe sustenabilitate.