Tabăra s-a desfășurat la așezământul de la fosta Mănăstire Apostolache, în perioada 24-30 iulie. În tot acest timp, copiii au petrecut clipe minunate în bisericile din localitate, au legat prietenii noi, s-au bucurat de frumusețea naturii și au învățat foarte multe lucruri folositoare în viață. Programul a fost diversificat. Micuții au luat parte la diverse activități recreative sportive, ateliere de pictat icoane, ateliere catehetice și dialoguri duhovnicești, ținute în cea mai mare parte a timpului de părintele Adrian Enescu, gazda micilor vizitatori. Spre încântarea lor, copiii însoțiți de părintele Cranta Caesar, de la Parohia Micșuneștii Mari, din comuna Nuci, au vizitat faimoasele obiective turistice ale zonei și s-au jucat în voie. ”S-au făcut vizite la Mănăstirea Jercălăi. De asemenea, copiii au participat și la un curs de prim ajutor care a fost susținut de un student la medicină, la un atelier de lucru cu privire la conștientizarea și prevenirea fenomenului de bullying. Spre încântarea lor, copiii au făcut și drumeții în apropierea fostei mănăstiri, având drept scop cunoașterea plantelor medicinale care cresc în zonă și au vizitat stația de pompieri din apropiere, unde li s-a vorbit despre prevenirea incendiilor, situații de risc etc. Și, au avut oportunitatea de a vedea și echipamentul specific care le-a fost prezentat chiar de salvatorii din prima linie”, ne-a spus Marius Ciulu, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, responsabil de programul taberei.
Zile pline de farmec și învățăminte
Protoieria Ilfov Nord le-a dăruit copiilor o vacanță de vis, într-o zonă spectaculoasă, cu peisaje și monumente dintre cele mai frumoase. ”Pe parcursul întregii veri se fac mai multe serii de tabără. Cea de acum are copii din întreg cuprinsul Protoieriei Ilfov Nord. Mai exact, sunt câte doi-trei copii din fiecare parohie, tabăra fiind oferită ca un cadou, de către parohiile din care provin. Am simțit nevoia să răsplătim într-un fel dragostea copiilor de a veni la biserică, a celor ce vin să se roage împreună cu noi în fiecare duminică și la toate sărbătorile de peste an. Sunt 20 de copii cazați în această fostă mănăstire care a fost renovată și modernizată prin fonduri europene. Cu toții au vizitat Casa Memorială Nicolae Iorga unde au aflat foarte multe lucruri importante despre personalitatea și activitatea celui mai prolific istoric al românilor. Vizitând așezământul cultural, copiii au văzut manuscrise, fotografii, mobilier, tablouri și multe alte obiecte extrem de valororase și de prețioase care au aparținut ilustrului istoric. De asemenea, ei au putut admira și meșteșuguri tradiționale, veșmântăria Emaus – unde au admirat veșminte țesute și brodate, Muzeul Național al Văii Teleajenului, Casa poetului Lucian Avramescu unde copiii au și recitat poezii, Mănăstirea Jercălăi unde se produce vinul liturgic, Mănăstirea Verbila care are cea mai veche biserică de piatră, din Prahova, datând din anul 1510. Părintele de aici ne-a cucerit și pe mine și pe copii. Are 64 de ani, se pregătește de pensionare, dar are o energie și un har extraordinar, și o dragoste aparte pentru copii. Am avut chiar și o aniversare. Unul dintre copii a împlinit opt ani și l-am serbat. A fost un moment foarte frumos. La final, am avut un eveniment festiv în care fiecare copil și-a etalat talentul, unii au dansat, alții au cântat vocal sau la pian, au jucat diverse jocuri specifice vârstelor lor. Prin acest mic gest, sperăm să apropiem și mai mult copiii și familiile lor de Dumnezeu”, ne-a spus părintele Caesar Cranta, cel care i-a însoțit pe copii în toată această călătorie de suflet. Tabăra a fost organizată de preoții Protoieriei Ilfov Nord, sub coordonarea Părintelui Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.
Joi, pe 27 iulie, alte câteva zeci de copii au avut parte de cea mai frumoasă excursie din viața lor. Tot prin dragostea părintelui Protopop Cristian Burcea, zeci de micuți s-au bucurat de experiențe unice. Însoțiți de preoți, copiii au mers la Sinaia. Micii excursioniști au vizitat Castelul Peleș, dar au explorat și alte locuri cu nume de rezonanță din istoria românească.