În primele 9 luni ale anului curent, pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional, polițiștii din Ilfov au organizat și efectuat 89 de razii și 448 de acțiuni în zonele cu risc criminogen, pe segmentul rutier, de ordine publică, investigații criminale, pe linia armelor și substanțelor explozive, cât și pe linia infracțiunilor de natură economică, constatându-se, astfel, o creștere cu 41,07% în ceea ce privește raziile și 72,30% – acțiunile. În afara celor menționate, au fost desfășurate 784 de alte acțiuni în cadrul operațiunii naționale ”Blocada”, derulată începând cu 30 iunie 2023 și operațională încă, pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor legate de siguranța rutieră și faptelor cu violență. De asemenea, în perioada de referință, polițiștii ilfoveni au intervenit la 33.415 de apeluri primite prin SNUU 112. În urma activităților desfășurate, în ceea ce privește infracționalitatea sesizată în perioada de referință, au fost înregistrate 13.202 de fapte penale, fiind constatată o creștere cu 3,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar comparativ cu media ultimilor 5 ani, s-a înregistrat o scădere cu 8,02%. Din totalul infracțiunilor sesizate în primele 9 luni ale anului curent, infracțiunile cu violență reprezintă 41,09%, fiind înregistrată o creștere cu 3,88%, față de anul trecut.
Rețea extinsă de drumuri, tranzit de zeci de mii de vehicule/zilnic
După cum se știe, teritoriul județului Ilfov are în componență 8 orașe (Buftea, Bragadiru, Măgurele, Otopeni, Pantelimon, Popești-Leordeni, Chitila și Voluntari), stațiunea turistică de interes local Snagov și 31 de comune formate din 100 de sate. Rețeaua de drumuri care străbat județul este extinsă – 12 drumuri naționale, dispuse radial, care intră în capitală, având conector principal Centura București, în prezent în curs de reamenajare și 31 de drumuri județene. Prin urmare, Ilfov este poarta de intrare/ieșire în și din municipiul București, dar și o zonă extrem de tranzitată, de către populația care nu locuiește efectiv în acestă zonă.
Cele mai aglomerate drumuri de intrare în București și care tranzitează județul Ilfov sunt DN1 (București-Ploiești), unde trec aproximativ 54.000 de vehicule/zi, Autostrada A1 (București-Pitești), tranzitată de aproximativ 46.000 de vehicule/zi și DN2 (București-Urziceni), tranzitat zilnic de aproximativ 26.000 de vehicule. Aceste drumuri naționale traversează centrele comunelor și orașelor și, fiind destinate, în principal, traficului de tranzit, se concentrează pe intensificări majore ale circulației, situație care creează o barieră de trafic și, totodată, un risc pentru siguranța locuitorilor din zonele tranzitate. Astfel, pentru scăderea numărului accidentelor rutiere și numărului de victime, la nivelul IPJ Ilfov au fost puse în aplicare diferite planuri de măsuri, urmărindu-se prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, respectiv depășirea regimului legal de viteză, consumul de alcool și substanțe psihoactive la volan, indisciplina pietonilor și neacordare de prioritate pietonilor și vehiculelor. Prin urmare, în perioada analizată, au fost desfășurate 375 de razii și acțiuni pe linie rutieră, din care 189 au fost pentru depistarea persoanele care conduc sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive, 149 au fost pentru prevenirea și combaterea nerespectării normelor legale privind regimul legal de viteză și 37 de acțiuni au fost desfășurate pe linie de transport mărfuri și persoane.
Cu toate acestea, în perioada 01.01.2023-30.09.2023, la nivelul judeţul Ilfov, pe drumurile publice au avut loc 87 de accidente rutiere grave, soldate cu 25 de persoane decedate, 67 de răniţi grav şi 34 de răniţi uşor. Analizând dinamica accidentelor grave s-a constatat, comparativ cu 2022, o scădere cu 13% a numărului de accidente grave (-13), o scădere cu 24,24% a numărului de persoane decedate (-8), o scădere cu 9,45% a răniţilor grav (-7), o creștere cu 3,03% a numărului de răniţi uşor (+1).
Principala cauză generatoare de accidente, în primele 9 luni ale acestui an, a fost neadaptarea vitezei la condițiile de drum (locul 1). Din acest motiv s-au produs 23 de accidente grave, care s-au soldat cu decesul a 9 persoane, față de 6 în aceeași perioadă din 2022. Indisciplina pietonală (locul 2) a cauzat 18 accidente grave, față de 24 în aceeași perioadă a anului trecut, care s-au soldat cu decesul a 7 persoane, față de 21 în aceeași perioadă a anului precedent. Neacordarea de prioritate pietonilor (locul 3) a cauzat 12 accidente grave, față de 18 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, soldate cu decesul a 6 persoane. Neacordarea de prioritate autovehiculelor (locul 4) a cauzat 10 accidente grave, față de 11 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, soldate cu decesul unei persoane, față de 6 în perioada de referință din 2022. Iar neasigurarea la schimbarea direcției de mers (locul 5) a reprezentat cauza a 4 accidente grave, față de 5 înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, care, din fericire nu au fost soldate cu decesul vreunei persoane.
Numărul accidentelor produse pe fondul primelor cinci cauze (prezentate anterior), respectiv 67 – reprezintă 77,01% din totalul accidentelor rutiere grave.
”Blocada”, în desfășurare
În urma celor 784 de acțiuni desfășurate în cadrul operațiunii ”Blocada”, în puțin peste 3 luni de zile au fost constatate 206 de infracțiuni la regimul circulației rutiere, fiind întocmite 68 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii conducerii vehiculelor fără a poseda permis de conducere, 78 de dosare sub aspectul săvârșirii conducerii unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice și 60 de dosare au fost întocmite sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. De asemenea, au fost reținute 1.293 de permise de conducere din care 115 pentru consumul de alcool, 316 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 57 pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive, iar 805 permise pentru alte abateri la regimul rutier. Au fost retrase 599 de certificate de înmatriculare.
ATENȚIE la zonele cu risc crescut de accidente rutiere!
Pe DN (European) 2, în zona localităților Afumați și Șindrilița, s-au produs cele mai multe accidente rutiere, în primele 9 luni din acest an, fiind zona cu riscul cel mai ridicat, întrucât au fost înregistrate 8 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 5 persoane, rănirea gravă a 3 persoane și rănirea ușoară a 4 persoane. Al doilea drum național cu risc ridicat de producere de evenimente rutiere grave este DNCB (Centura Capitalei), unde au fost înregistrate 7 accidente rutiere grave, soldate cu 2 persoane decedate, 7 rănite grav și 6 rănite ușor, apoi DN (European) 1, unde s-au înregistrat 6 accidente grave, soldate cu 6 persoane rănite grav și 7 persoane rănite ușor.
Măsuri preventive, în continuare, și sanțiuni contravenționale
În primele 9 luni ale anului 2023, la nivelul județului Ilfov au fost dispuse 38 de măsuri preventive, dintre care 38 de rețineri, urmate de 9 măsuri de arestare preventivă și 28 de măsuri de control judiciar.
Echipajele Serviciului Rutier și formațiunile rutiere au aplicat 68.764 de sancțiuni contravenționale conform OUG 195/2002, constatându-se o creștere cu 1.164 de sancțiuni față de perioada similară a anului 2022, s-au reținut 6.461 de permise de conducere auto (503 pentru prezența alcoolului în organism și 84 pentru prezența în organism a substanțelor psihoactive), rezultând o creștere cu 327 permise, față de aceeași perioadă a anului 2022 și s-au retras 2.844 de certificate de înmatriculare (581 pentru defecțiuni tehnice ale vehiculelor).
Au fost efectuate 1.072 de testări cu aparatul ”Drug test”, cu 953 mai multe testări față de perioada similară din 2022, în 84 de situații aparatul indicând prezența în organism a unor astfel de substanțe – o creștere cu 60 de astfel de situații. Polițiștii rutieri din Ilfov acționează cu 58 de aparate etilotest, 18 aparate etilometru și 5 aparate pentru depistarea prezenței în organism a consumului de substanțe psihoactive.
Au fost întocmite 84 de dosare de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și 206 dosare de urmărire penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului. În ceea ce privește infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevare de mostre biologice, au fost întocmite 33 de dosare de urmărire penală, cu o creștere de 3,01% comparativ cu perioada de referință a anului 2022.
Pietoni și transport de persoane sau mărfuri – cu sancțiuni
În perioada de referință, 2.398 de persoane au fost sancționate pentru indisciplină pietonală.
Iar legat de transportul de persoane, în cadrul celor 10 acțiuni desfășurate, au fost aplicate 130 de sancțiuni contravenționale conform OUG 1995/2002, în scădere cu 57,23% față de perioada similară a anului trecut.
În cazul celor 10 acțiuni privind transportul public în regim de taxi, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale conform Legii 38/2003 și 362 de sancțiuni contravenționale, conform OUG 1995/2002, cu o creștere de 323 sancțiuni față de perioada similară a anului trecut.
În cadrul celor 14 acțiuni privind transportul elevilor, nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale conducătorilor de microbuze școlare.
Însă, în cadrul celor 3 acțiuni privind transportul de mărfuri, au fost aplicate 347 de sancțiuni conform OUG 1995/2002, din fericire cu 25,53% în scădere față de perioada similară a anului trecut.
Prevenție, împreună cu elevii ilfoveni și nu numai
Și, cum educația și siguranța elevilor pe linie rutieră reprezință o preocupare constantă pentru IPJ Ilfov, în perioada de referință, polițiștii rutieri, împreună cu polițiștii din cadrul Biroului Siguranța Școlară și ai Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității au intensificat activitățile în vederea menținerii unui climat de sigranță școlară, atât în incinta unităților de învățământ, cât și în proximitatea acestora. Au fost 79 de activități de informare în 79 de unități de învățământ, menite să familiarizeze copiii cu normele rutiere și modul corect de a circula pe drumurile publice, în vederea prevenirii și combaterii accidentelor rutiere. Peste 3.000 de elevi și cadre didactice au participat la aceste activități informativ-preventive, context în care le-au fost prezentate elevilor reguli privind traversarea regulamentară a drumului public, reguli privind portul centurii de siguranță, circulația cu bicicletele pe drumul public, semnificația unor indicatoare rutiere și laboratorul mobil de educație rutieră.
Și, tot pentru reducerea numărului de accidente, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov, ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Ilfov, iar în unele activități și reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ilfov, au desfășurat 40 de activități în teren, pentru informarea participanților la trafic cu privire la noile modificări legislative aduse prin ”Legea Anastasia”, care se referă la faptul că, în cazul persoanelor care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și au provocat accidente rutiere, soldate cu decesul victimei, NU se mai poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.