By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Buftenii au marcat, în avans, Mica Unire
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > Buftenii au marcat, în avans, Mica Unire
ActualitateDiverseEducatieRegiuniultima ora

Buftenii au marcat, în avans, Mica Unire

”Hai să dăm mână cu mână”, într-un spectacol dedicat Unirii Principatelor Române @ 165 de ani de la fondarea României de azi și recunoștința tinerei generații Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859 - reprezintă un moment deosebit de important în istoria României, marcând începutul procesului ireversibil de formare a statului unitar român. Acest eveniment a avut loc în contextul schimbărilor politice și sociale din Europa de la mijlocul secolului al XIX-lea și a avut un impact semnificativ asupra destinului românilor.

Popescu Carmen
Popescu Carmen ianuarie 30, 2024
Incarcat 2024/01/30 at 2:45 PM
Distribuie
9 Min Citire
Distribuie

La începutul secolului al XIX-lea, Principatele Române, Moldova și Țara Românească erau sub dominație otomană, având administrații separate. În ciuda originilor comune și a limbii române vorbite, acestea erau guvernate de domnitori diferiți și aveau legislații distincte. Situația socio-economică precară, corupția și dominația străină au alimentat dorința de schimbare în rândul populației, iar procesul de unire a început să prindă contur odată cu alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan ­Cuza ca domn al Moldovei (5 ianuarie 1859) și domn al Țării Românești (24 ianua­rie 1859).

”Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești” și primii pași spre crearea statului român modern, cu un Cuza care a reformat sistemul politic, sistemul sanitar, instituția Poștei, armata, biserica, învățământul, justiția, fiscalitatea, serviciul vamal etc. Tot în timpul domniei sale au fost înființate primele două universități românești: la Iași, în 1860 și la București, în 1864. Acestea toate au fixat un cadru modern de dezvoltare a țării, iar aducerea pe tronul de la București a lui Carol I avea să consolideze Unirea din 1859, ceea ce avea să reprezinte o bază solidă pentru proclamarea independenței României, în 1877, a Regatului, în 1881 și a Marii Uniri, înfăptuită în 1918.

 ”Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română,

Să-nvârtim hora frăţiei/Pe pământul României!”

23 ianuarie 2024, cu o zi înaintea împlinirii a 165 de ani de la evenimentele menționate, buftenii ­și-au dorit să marcheze Mica Unire printr-un spectacol dedicat importantului moment istoric. Acesta s-a intitulat „Hai să dăm mână cu mână” (”Hora Unirei” este titlul original al poeziei scrise de Vasile Alecsandri, publicată în 1856, versuri puse pe note de Alexandru ­Flechtenmacher și interpretate, de la momentul Micii Uniri, în fiecare 24 ianuarie) și a fost organizat de Centrul Cultural Buftea și Primăria orașului, la sediul Palatului Cultural din localitate. Cea care i-a invitat pe scenă pe artiști a fost Mărioara Marcu, profesor Atelierul de Pian din Centrul Cultural Buftea.

Sala a fost plină de elevi, preșcolari, profesori și părinți, iar debutul spectacolului urmărit de la început și până la sfârșit și de viceprimarul orașului, ­Alexandru Vaida, a aparținut Ansamblului ”Doina Ilfovului” al Centrului Cultural Buftea, dansatori de excepție, care nu mai au nevoie de nicio prezentare, coordordonați de coregraf Daniela Mîndroc și instructor Valentin Rogojinaru. Evident, cum nu se putea mai potrivit – aceștia au deschis spectacolul cu ”Hora Unirii”, port popular și drapeluri tricolore, iar pe parcursul celor două ore și jumătate de muzică, dans și poezie au oferit publicului mai multe reprezentații de excepție incluzând dans din Muntenia – ”Hora la 10”, dans din Moldova sau dans de fete din Oltenia, la final.

Gabriel Motișan, de la Clubul de Muzică al Centrului Cultural Buftea, a interpretat melodia ”România mea e România ta” și, mai târziu, tot el, cu acompaniament de chitară, ”Țara noastră-i țara noastră”. Corul Școlii Gim. Nr. 1 din Buftea, sub îndrumarea Andreei Burtea, a interpretat ”Orice român mi-e frate” și, tot din aceeași școală, Ilie Petru Cristian a recitat cu mare emoție poezia lui George Coșbuc ”Trei, Doamne, și toți trei”. Au urmat apoi un dans închinat drapelului României, al elevilor din Școala Gim. Nr. 1, pregătiți pentru acest moment de Petronela Gheorghe și, din nou, cântec – ”Bravi ostași ai României”, interpretare coordonată de Valentina Moraru. De la Școala Gim. Nr. 4, Daria Iabangiu a recitat ”Hora Unirii”, iar dansul pregătit sub îndrumarea prof. Ioana Ioniță și Caraliu Andreea a fost ”Hora mică”. Școala Gim. Nr. 2 din localitate a venit tot cu interpretare muzicală, cor – ”România mea” și ”Românie, mândru plai” – solistă Chiriac Izabela, elevi coordonați de Boca Geovana.

”România mea e România ta! E România noastră și suntem stăpâni în ea!”

Princhindeii bufteni nu s-au lăsat mai prejos și, de la Grădinița Nr. 3, micuța Tunăreanu Maia a interpretat poezia ”24 ianuarie”, iar de la Școala Gim. Nr. 1, corul coordonat de această dată de Petronela Gheorghe a interpretat ”Aici e țara mea”. Din aceeași unitate de învățământ, sub îndrumarea prof. Tănase Cristian, elevii au interpretat melodiile ”Imn Ardealului”, ”Doamne, ocrotește-i pe români” și ”Nu uita că ești român”, iar Ilie Mihai a recitat oda patriotică scrisă în 1908 de George Coșbuc – ”Patria română”.

Maria și Ioana Dumitru și Maia Silistru, de la Clubul de Muzică al Centrului Cultural Buftea, au interpretat ”Acasă-i România”, iar Oancea ­Anas­tasia, de la Grădinița Nr. 3, a recitat ”România, țara mea”. Spectacolul a continuat cu melodiile ”România mea” și ”Țara mea-i un colț de rai”, interpretate de elevii Școlii Gim. Nr. 3 Buftea, pregătiți pentru acest spectacol de Tănase Cristian, Penaru Eugenia Nadia și Căpcănaru Ștefania, iar de la Școala Gim. Nr. 1 au urcat pe scenă copiii îndrumați de Raluca Andronache, cu piesa muzicală ”Dragă Românie”. Prof. Cristina Eftimie a pregătit interpretarea marșului ”Drum bun”, de către elevii Școlii Gim. Nr. 1, care au ales o vestimentație ”army”, iar Badea Livica a coordonat interpretarea ”Horei Unirii”. Marinescu Camelia, Zamfir Alexandra, Gherman Dominic și Luca Dindoiu au interpretat pe note versurile poetului Nicolae Dabija – ”Cât trăim pe acest pământ”, sub îndrumarea prof. Iulian Ichim, iar liceenii de la ”Barbu A. Știrbey” au cântat ”Măi române, românaș” și ”Țara mea-i un colț de rai”.

Aproape de încheierea spectacolului aniversar, Grupul ”Noua Generație” a venit în fața publicului cu interpretarea unei suite de melodii ”Mândră Românie”, ”Sârba Copiilor”, ”Așa-s moldovencele”, ”Mărioară de la Gorj”, ”Dragu-mi-i în sat să joc” și ”Dorul Basarabiei”, iar Bianca Onofrei, Clubul de Muzică al Centrului Cultural Buftea, a interpretat ”România mea frumoasă”.

Cum menționam anterior, finalul spectacolului a aparținut ”Doinei Ilfovului”, cu o prestație aplaudată îndelung, pentru energia pe care a transmis-o publicului și evoluția impecabilă a dansatoarelor, fiind vorba despre un dans alert de fete, din Oltenia.

România actuală pe care ne-o clădim singuri

Viceprimarul Alexandru Vaida a făcut pentru cei prezenți o scurtă prezentare istorică a procesului Micii Uniri, fapt împlinit la 24 ianuarie 1859 și considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris. Însă, în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate și, prin urmare, în Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul ”Partidei Naționale”, urmând ca ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu să propună, la 24 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn și al Țării Românești, propunere acceptată în unanimitate.

Edilul s-a referit apoi la momentele istorice marcante care au urmat și, la finalul discursului, a vorbit despre ”România actuală”, a cărei soartă nu mai este decisă de alții, ci este decisă de actualii politicieni ai țării. ”Soarta noastră, dacă vom ști să ne-o gestionăm, va fi mai bună, pe măsură ce vom avea elite politice și oameni care să poată să facă acest lucru”, a concluzionat viceprimarul orașului Buftea.

Buftea, Ilvov, Regiunea Bucuresti-Ilfov

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: centrul cultural buftea hai sa dam mana cu mana, mica unire palatul cultural buftea, unirea mica 24 ianuarie 1859

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen ianuarie 30, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Aniversarea unei povești de succes în educație, scrisă în 62 de ani
Urmatorul articol S-a încheiat campania „Ilfov, prin ochii tăi”, în Moara Vlăsiei
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?