Conform Organizației Mondiale a Sănătății, menopauza se instalează între 40 și 55 de ani, considerându-se vârsta de 51 de ani ca fiind o vârstă medie. Dacă menopauza se instalează înainte de 40 de ani este vorba de menopauza precoce sau timpurie și necesită tratament. Însă, dacă menopauza nu se instalează până la vârsta de 55 de ani, femeile trebuie să facă analize amănunțite deoarece există riscul de hiperplazie de endometru sau cancer de sân. Menopauza are trei perioade diferite:
Premenopauza – cu o durată de aproximativ patru-șase ani, reprezintă o perioadă de tranziție în care fertilitatea scade, producția de hormoni sexuali feminini se diminuează și ciclurile menstruale devin neregulate,
Menopauza propriu-zisă – constituie oprirea definitivă a menstruației,
Postmenopauza – este o perioadă de circa doi – 6 ani după oprirea menstrelor, timp în care activitatea ovariană încetează complet.
În general, menopauza apare natural. Există însă și situații când este indusă în urma unor intervenții chirurgicale, cum ar fi operația de histerectomie.
Ce se întâmplă în corpul femeii la menopauză?
Din cauza dereglărilor hormonale, determinate în principal de scăderea hormonilor de estrogen, menopauza aduce cu sine schimbări importante în corpul femeii. Modificarea menstrelor care apare înaintea instalării menopauzei. Menstrele pot fi neregulate, iar fluxul poate varia de la abundent la foarte scăzut. Brusc, pot apărea valuri de căldură care pot fi prezente de mai multe ori pe zi și care sunt însoțite de creșterea temperaturii corpului și, implicit, de transpirații excesive în zona gâtului și a pieptului. Recunoscute sub denumirea de bufeuri, aceste manifestări pot fi însoțite și de creșterea tensiunii arteriale. Tulburările de somn, transpirațiile în timpul nopții, palpitațiile, libidoul scăzut, schimbările de dispoziție, uscăciunea vaginală însoțită de disconfort în timpul actului sexual, usturimea la urinare și chiar pierderile urinare, creșterea în greutate, căderea părului, uscarea pielii, durerile de cap, amețelile, durerile musculare și articulare sunt, de asemenea, manifestări care își fac simțită prezența în viața femeii la menopauză. Mai grav este faptul că, în ultimii ani, tot mai multe femei se confruntă cu astfel de simptome de la vârste foarte tinere, chiar sub 30 de ani. Stresul, surmenajul, un stil de viață dezechilibrat, anumite afecțiuni cronice și istoricul familial influențează debutul precoce al menopauzei. În consecinţă, medicii sfătuiesc femeile să se gândească foarte bine înainte de a alege cariera sau alte lucruri în detrimentul aducerii pe lume a unui copil. Asta pentru că, aproximativ 4% dintre femeile cu vârstă curpinsă între 30 și 45 de ani se confruntă cu această problemă. Și mai îngrijorător este faptul că aproape 1% dintre reprezentantele sexului frumos care au între 15 și 25 de ani sunt afectate de manifestările menopauzei precoce. ”Cum tot mai multe femei amână până spre al IV-lea deceniu de viață conceperea unui copil, această stare începe să se regăsească tot mai des pe lista factorilor care cauzează infertilitatea”, atenționează dr. Andrei Penescu, specialist în ostetrică și ginecologie.
Cum se tratează manifestările insuportabile?
Vizita la cabinetul medicului specialist atunci când se constată dereglări de ciclu menstrual, bufeuri de căldură, un somn neliniștit și mai ales, antecedente în familie este obligatorie. Odată instalată, menopauza nu are leac. Dar, dacă se pune diagnosticul la timp, starea de sănătate a femeii se poate îmbunătăți foarte mult prin administrarea de hormoni estrogeni. În cazuri excepționale (cel mult 5%) sarcina devine posibilă. ”Sfătuiesc toate femeile să meargă în fiecare an la un consult ginecologic de rutină și să efectueze analizele de bază ginecologice pentru a depista orice probemă care pe viitor ar putea împiedica sarcina”, mai spune dr. Andrei Penescu. În lipsa unei terapii adecvate pot să apară boli cardiovasculare cu urmări extrem de grave, pierderea excesivă a masei osoase, luarea în greutate nepermis de mult sau chiar dezvoltarea unor tumori grave. Tratamentul menopauzei previne nu doar apariția simptomelor neplăcute, ci vizează și scăderea riscului afecțiunilor asociate. De asemenea, aportul de calciu și vitamina D sunt esențiale pentru a reduce gradul de degradare osoasă. Un meniu sănătos, echilibrat pentru evitarea acumulării kilogramelor nedorite și mișcarea timp de cel puțin 30 de minute pe zi care să conste în plimbat în aer liber, mers pe bicicletă sau desfășurarea unor activități sportive ușoare fac parte din modalitățile de prevenire a afecțiunilor severe cauzate de menopauză și, totodată, din tratamentul menopauzei.