Săptămâna trecută, specialiștii Lensa s-au aflat la Găneasa, vis-a-vis de Primărie și, între orele 9.30-16.00, i-au consultat pe cei care s-au înscris în prealabil la control. În această săptămână, zilele de 18 și 19 martie sunt alocate cetățenilor din satul Piteasca, iar optometriștii sunt de găsit la Căminul Cultural din Piteasca, iar între 20 și 22 martie, își pot verifica vederea cei din satul Șindrilița (caravana fiind organizată la sediul Școlii din Șindrilița).
După prima săptămână de campanie (11-17 martie au fost zilele alocate pentru satele Găneasa, Moara Domnească și Cozieni), potrivit datelor comunicate de către Consiliul Județean Ilfov, au fost consultate 158 de persoane pentru care s-au prescris 286 de perechi de ochelari cu dioptrii. 131 de persoane au avut nevoie de două perechi de ochelari (aproape și distanță) și doar două persoane dintre cele care au dorit să-și controleze vederea au fost identificate fără tulburări de vedere.
Niculae Raul Gabriel, primarul comunei Găneasa, a salutat inițiativa Consiliului Județean Ilfov și i-a îndemnat pe cetățenii comunei să se înscrie la control, campania ”Ilfov, prin ochii tăi” reprezentând un real beneficiu pentru corecția – unde este cazul – și detectarea precoce a posibilelor afecțiuni de vedere.
Cine poate beneficia de campanie?
Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Lensa și în parteneriat cu primăriile care semnează pentru colaborare în cadrul proiectului ”Ilfov, prin ochii tăi”, cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov și cu Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Buftea desfășoară acest proiect de interes public județean, unic la nivel național. Acesta presupune deplasarea unei echipe mobile formată dintr-un optometrist, un optician și aparatura de optică medicală, necesară efectuării consultațiilor, în fiecare localitate din Ilfov care semnează protocolul de cooperare cu celelalte părți implicate. După ce sunt consultați și primesc indicație pentru ochelari de vedere, beneficiarii primesc gratuit și ochelarii de vedere. Pentru a putea fi înscriși în program, solicitanții trebuie să facă dovada apartenenței la categoria grupurilor vulnerabile, prin documente care le certifică situația de fapt. Proiectul se adresează persoanelor vârstnice și persoanelor încadrate în categorii vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani, care trebuie să întrunească, cumulativ, următoarele condiții de eligibilitate:
u Să aibă domiciliul sau reședința pe raza județului Ilfov;
u Să se încadreze într-o categorie, astfel:
n pentru pensionari cu pensie de max. 2.500 lei (certificare cupon de pensie);
n pentru grupurile vulnerabile, cu vârste de peste 18 ani, care pot certifica situația de fapt, astfel:
@ persoanele cu dizabilități (certificat handicap);
@ beneficiari de ajutor social/șomaj/pensie de urmaș cu venit cumulat de max. 2.500 lei;
@ persoane cu venit cumulat per membru de familie de max. 2.500 lei;
@ familii monoparentale cu venit de maximum 2.500 lei per membru de familie;
@ familii cu mai mult de doi copii cu venit de max. 2.500 lei per membru familie;
@ persoane lipsite de locuințe și adăpost.
Lensa poate efectua, cu o caravană, un număr de maximum 40 de consultații/zi și poate staționa, conform protocolului, până la 20 de zile/localitate, durata de staționare a caravanei per localitate urmând a fi stabilită în funcție de numărul de beneficiari care solicită programări. În cazul în care fluxul de programări este foarte mare, Lensa poate suplimenta numărul caravanelor. Costurile echipelor suplimentare vor fi suportate integral de către Consiliul Județean Ilfov.