Informarea vine chiar de la ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila care a participat recent, la un training de simulare pentru chirurgia cardiovasculară pediatrică. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății în parteneriat de Universitatea San Raffaele (Vita Salute) Italia, Universitatea Carol Davila din București și grupul San Donato și a constituit o premieră pentru țara noastră, oferindu-le specialiștilor aflați la începutul călătoriei profesionale, posibilitatea să se perfecționeze. ”Este o premieră. Este vorba despre o demonstrație, o simulare a operațiilor de chirurgie cardiovasculară pediatrică realizată pe machete care sunt făcute inclusiv cu diverse malformații congenitale care apar la copii și care permit trainingul tinerilor specialiști din București dar și din țară. Această activitate se va repeta și noi o vom încuraja. Dacă în urmă cu zece ani 80% din copiii din România care aveau malformații cardiace trebuiau să caute o soluție în afara țării, în momentul de față 80% se operează în România. Avem tineri specialiști care lucrează împreună cu colegii italieni sau lucrează chiar și singuri în multe situații (…) în centrele universitare București, Timișoara, Cluj și Iași, alături de Târgu Mureș care a dezvoltat această specialitate mai demult, dar este destul de limitată din punct de vedere al capacității. Trebuie să avem capacitatea să operăm peste 2.000 de copii în fiecare an, cam atâția copii se nasc cu malformații cardiace și tot atâția copii trebuie să găsească acces la un serviciu medical de înaltă calitate, iar faptul că se realizează aceste operații în România cu o mortalitate foarte, foarte mică, cred că este extrem de important”, a spus ministrul Alexandru Rafila, la training.
Este nevoie de mai mulți specialiști în domeniu
Deși s-au făcut pași importanți în tratarea copiilor cu malformații ale inimii, stăm foarte prost la capitolul medici specializați în chirurgie cardio vasculară pediatrică. Există o mare necesitate pentru medici chirurgi care fac intervenții pe cord la copii. Acești specialiști sunt vitali pentru tratarea copiilor cu malformații congenitale cardiace și pentru a oferi îngrijire adecvată în situații de urgență. Fiind o specialitate complexă și de mare responsabilitate, există o cerere crescută pentru medicii chirurgi bine pregătiți în acest domeniu. Este esențial ca sistemul de sănătate să ofere sprijin și resurse adecvate pentru formarea și dezvoltarea acestor specialiști, astfel încât să poată oferi îngrijire de înaltă calitate pentru copiii cu afecțiuni cardiace congenitale din România. ”Sunt foarte puțini (n.r. medici pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică), cred că maximum zece. Între cinci și zece ani putem să dobândim o autonomie din punct de vedere al acestor intervenții și acum majoritatea cazurilor se fac în România, dar există operaţii cu un grad mai mare de dificultate la care deplasarea copilului într-un timp foarte scurt este necesară. Ministerul Sănătății lucrează la dezvoltarea resurselor umane înalt calificate în sectorul medical. Mai este și un alt mesaj pe care trebuie să îl transmiteți tuturor, pentru că am avut foarte multe presiuni. Vă dau exemplu legat de Programul Național de Combatere a Cancerului, sunt oameni care cred că o decizie administrativă înlocuiește o practică și un antrenament medical de ani de zile. Lucrurile acestea se construiesc, nu se decid la Ministerul Sănătății sau la Direcția de Sănătate Publică sau la Universitatea de Medicină. Se construiesc prin muncă asiduă care durează ani de zile. Și pregătirea medicilor din toate domeniile”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila. În opinia sa, parteneriatul pe care îl are Ministerul Sănătății cu universitățile de medicină nu este conjunctural, ci reprezintă ”o filosofie” pe care trebuie să o moștenească și să o continue toți miniștrii sănătății, întrucât fără acest tip de parteneriat dezvoltarea resurselor umane în țară nu este posibilă. La eveniment a fost prezent și rectorul UMF ”Carol Davila”, Viorel Jinga. Acesta a explicat cât de important este ca universitatea să pregătească specialiști foarte buni. La rândul său, prof. dr. Tammam Youssef a explicat că sunt necesari până la zece ani ca România să devină o școală de chirurgie cardiovasculară pediatrică.
”De zece ani am început, mai trebuie de la cinci la zece ani ca România să devină o şcoală de chirurgie cardiovasculară pediatrică”, a menționat prof. dr. Tammam Youssef, chirurgul datorită căruia România a ajuns să opereze majoritatea cazurilor de anomalii cardiace la copii.