Alergiile de primăvară sunt declanșate în special de praful care a reapărut pe străzi și polenul eliberat de plantele care înfloresc în această perioadă, cum ar fi arborii, ierburile și florile. ”O reacție de hipersensibilitate inițiată prin mecanisme imunologice, ce constă într-un răspuns exagerat al sistemului imunitar la anumite substanțe externe, care în mod normal nu produc modificări patologice în organism, numite alergeni. Alergiile pot fi provocate de: alimente, praf, polen, păr de animale, spori de mucegai, detergenți, medicamente, produse cosmetice, înțepături de insecte, etc. Ele pot provoca reacții ușoare sau severe, de la strănut și simple erupții, până la șoc anafilactic. Reacțiile alergice pot fi ușoare (manifestate prin erupții cutanate, mâncărimi, înroșirea pielii, strănut) sau severe (manifestate prin bronhoconstricție, edem laringian, șoc anafilactic)”, explică dr. farm. primar George Burcea. Așadar, polenul este o pulbere fină produsă de plante pentru a se reproduce. Este transportat de vânt sau de insecte de la o plantă la alta. Pentru unii dintre noi, sistemul imunitar reacționează la polen ca și cum ar fi o substanță periculoasă, declanșând astfel simptomele alergiilor.
Ce plante eliberează polen în plin sezon?
În general, alergiile de primăvară sunt provocate de polenul eliberat de copacii care înfloresc. Dintre aceștia amintim bradul, mesteacănul, plopul, alunul și teiul. De asemenea, ierburile și buruienile care încep să crească în această perioadă pot elibera cantități mari de polen. Printre ele se numără pirul, ambrozia, păpădia.
Cum ne dăm seama că suferim de alergie?
Alergiile sezoniere se manifestă prin:
u
Strănut frecvent și congestie nazală,
u
Mâncărime la nivelul ochilor, nasului și gâtului,
u
Lacrimare excesivă a ochilor,
u Umflarea ochilor,
u
Tuse și senzație de presiune în piept.
Măsurile pe care le putem lua pentru protecție
Deși alergiile de primăvară ne pot da bătăi de cap, există modalități prin care putem reduce simptomele astfel încât să-i facem față mai ușor sezonului alergenic. ” E bine să se consume fructe și legume proaspete, netratate chimic. Peștele (mai ales somonul) și nucile sunt bogate în acizi grași și mai ales omega-3 care au proprietăți antiinflamatoare. Vitamina C (mere, portocale, roșii) este un antihistaminic natural, efectul antioxidant contracarând acțiunea inflamatoare a radicalilor liberi și având astfel rol benefic în tratamentul alergiilor. Migdalele, caju-ul, tărâțele de grâu sunt bogate în magneziu (bronhodilatator și antihistaminic) și au efect calmant. Condimentele precum anasonul, hreanul, feniculul și muștarul decongestionează sinusurile, fiind utile în preîntâmpinarea reacțiilor alergice”, adaugă dr. farm. George Burcea.
n Stăm în casă în zilele cu o concentrație ridicată de polen – Verificăm prognoza polenului și încearcăm să stăm în interior cât mai mult posibil în zilele cu concentrații ridicate de polen.
n Folosim un filtru de aer – Pentru a reduce expunerea la polen în interior, putem utiliza un filtru de aer în locuință sau la locul de muncă.
n Luăm medicamente antialergice – Antihistaminicele sau picăturile nazale antialergice pot fi eficiente în reducerea simptomelor alergiilor de primăvară. Se recomandă consultul unui medic pentru a alege opțiunea cea mai potrivită pentru noi.
n Evităm activitățile în aer – Polenul poate fi mai răspândit în aer în zilele cu vânt puternic, așa că ar fi bine să evităm activitățile în aer liber în acele zile.
n Ne spălăm des pe mâini și față – După ce am fost afară, ar fi de bun augur să ne spălăm pe mâini și pe față pentru a elimina orice urme de polen care s-ar putea afla pe piele sau în păr.
n Purtăm ochelari de soare – Ochelarii de soare ne pot ajuta la protejarea ochilor împotriva polenului și pot reduce senzația de mâncărime și iritație.
Și totuși… Cum ne tratăm la nevoie?
Cu toate că prevenția este cea mai bună, în cazul în care suferim totuși de alergii în această perioadă, natura ne este un liat de nădejde în lupta contra manifestărilor neplăcute.
Usturoiul de exemplu, este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, fiind benefic în tratarea curgerii cronice a nasului.
Congestia și inflamația pielii sunt alte probleme întâlnite la persoanele alergice. În aceste cazuri, se recomandă ceaiurile de cimbru și eucalipt. Pentru preparare, trebuie să adăugăm 30 gr de frunze într-o ceașcă de apă fierbinte.
De asemenea, cataplasma făcută din următoarele plante poate reduce inflamația pielii. Amestecăm frunze proaspete de cimbru cu puțină apă până obținem o pastă pe care o aplicăm pe piele, acoperim cu un prosop curat și lăsăm circa 30 de minute, apoi spălăm bine zona. Este important să ne testăm în prealabil pentru a verifica dacă nu suntem alergic și la aceste plante.
Dieta joacă un rol important în gestionarea alergiilor. Se recomandă eliminarea produselor lactate și a alimentelor bogate în aditivi, care pot agrava simptomele alergiilor. Mai mult, consumul de doze mari de vitamina C din surse precum citricele poate ajuta la reducerea congestiei nazale. O doză zilnică între 1.000 și 4.000 mg este recomandată pentru acest scop.
Un tratament eficient pentru afecțiunile legate de sinusuri, inclusiv alergiile, presupune utilizarea unui extract derivat din coaja stejarului alb. Acest extract are rolul de a stabiliza membranele celulelor care eliberează histaminele, responsabile de reacțiile alergice.