”Ziua porţilor deschise” la IPJ Ilfov
În 1821, Tudor Vladimirescu acordă scutiri de taxe şi impozite celor însărcinaţi să menţină ordinea publică şi să apere proprietatea cetăţenilor, iar în 1831, prin regulamentele organice, atribuţiile Poliţiei sunt extinse. În timpul Revoluţiei de la 1848 are loc reorganizarea Poliţiei, prin apariţia instituţiei şefului poliţiei Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală. La 9 iunie 1850, domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica poliţienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “Înaltei Poliţii” şi „Obişnuitei Poliţii”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuţii în organizarea şi coordonarea activităţilor poliţieneşti.
Începând cu Legea de organizare a Poliţiei a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) şi de Legea pentru organizarea Poliţiei Generale a Statului (8 iulie 1929), competenţele organelor de poliţie sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului sunt mult mai bine reglementate. Prin Decretul 25/1949 se înfiinţează Miliţia, apoi, prin Decretul – Lege 2/1989 se reînfiinţează Poliţia Română ale cărei competenţe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea 26/1994 şi prin Legea 218/2002.
Așadar, o istorie bogată și multe etape de transformări menite să asigure siguranţa persoanelor, a colectivităţilor, drepturilor legitime ale cetăţenilor, precum şi a altor drepturi prevăzute în acte internaţionale la care România este parte.
Pe teren, în fața comunității
De Ziua Poliției Române, Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov organizează o activitate devenită deja tradiție – ”Ziua porților deschise”, eveniment care, în acest an, a scos pe teren polițiștii ilfoveni, la Centrul Cultural ”Ion Manu” din Otopeni. Ca de fiecare dată, au fost prezenți polițiștii mai multor structuri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, activitatea cuprinzând prezentări și ateliere, dedicate în special copiilor.
Au fost alături de polițiștii din Ilfov circa 450 de elevi din clasele III-VIII și clasele a-XII-a, de la mai multe unități de învățământ din Otopeni, Nuci, Buftea, Grădiștea și Dărăști, dar și copii veniți cu părinții sau bunicii.
”Ziua porților deschise” pregătită de polițiștii din Ilfov s-a împărțit în ateliere statice și aplicații demonstrative, privind activități de intervenție în teren. Așadar, elevii, profesorii, părinții și bunicii au făcut cunoștință cu polițiștii mai multor structuri ale Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, respectiv cu polițiștii de Ordine Publică, Rutieră, Acțiuni Speciale, Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, cu polițiști de la Siguranță Școlară, Prevenire și cu specialiștii criminaliști, precum și cu echipele chinotehnice, care le-au prezentat principalele activități desfășurate zilnic, mijloace tehnice aflate în dotarea poliției și echipamente de autoapărare, dar și o selecție de arme de colecție, acoperind perioada 1781 – până în zilele noastre.
Și anul acesta, participanții au putut vedea, de asemenea, câteva dintre autovehiculele care au făcut parte din dotarea Poliției Române de-a lungul timpului, dar și cele folosite în prezent.
Interceptarea a doi suspecți, o demonstrație impresionantă
În partea a doua a activităților, invitații au putut urmări procedee și tehnici de autoapărare, precum și un moment demonstrativ de interceptare în trafic a unui autoturism care avea la bord doi suspecți, fiind executată extragerea acestora din autoturism, urmată de imobilizarea și încătușarea lor, deposedarea unuia de un cuțit, imobilizarea acestuia, controlul corporal sumar și conducerea la sediul poliției. Aplicațiile demonstrative au fost executate de luptătorii de la acțiuni speciale.
Echipele chinotehnice și-au făcut și ele prezentarea, cu un alt moment demonstrativ, care i-a încântat pe copii, și asta pentru că cei doi câini de patrulare, Cep și Ceta, participanți la activități, și-au demonstrat abilitățile practice alături de polițiști, prin câteva exerciții de intervenție, esențiale pentru menținerea siguranței în comunitate. Acești eroi necuvântători au executat exerciții precum ”controlul corporal al infractorului”, ”apărarea conductorului” și ”fuga de sub escortă, cu somare urmată de prindere prin folosirea câinelui de serviciu”.
Amprentare, laborator mobil de educație rutieră, secrete ale meseriei de polițist
Copiii au mai putut descoperi, în cadrul activităților specifice polițienești, amprentarea, primind de la polițiști câte un flayer cu propria impresiune papilară. Au experimentat și activitatea de fotografiere, dar și activitatea de prelevare a urmelor papilare. Polițiștii au răspuns copiilor la curiozitățile avute în legătură cu profesia de polițist și s-au fotografiat alături de ei.
Polițiștii de la Rutieră i-au invitat pe cei mici să parcurgă câteva reguli de circulație, pe ”covorul rutier” – special conceput pentru familiarizarea cu cele mai importante reguli de circulație, iar în Laboratorul Mobil de Educație Rutieră, cei mici și-au făcut fotografii, pentru a rămâne cu amintiri plăcute.
Polițiștii de la Siguranță Școlară și Prevenire au oferit materiale informative și recomandări, pentru ca elevii să nu devină victime ale infracțiunilor, și au discutat cu cei mai mari despre profesia de polițist.
La finalul activităților, copiii au primit ”Diploma de participare la Ziua Poliției Române”, ”Legitimația polițistului junior” și ”Permisul pietonului responsabil”, și, din nou, s-au fotografiat cu polițiștii și câinii de patrulare sau lângă autospecialele și motocicletele din dotarea polițiștilor.