”Am aplicat pentru toate clădirile aflate în domeniul public, eligibile, în vederea obținerii finanțării și putem spune că, în curând, prin producerea de energie solară vom putea reduce semnificativ costurile facturilor de energie electrică pentru toate aceste unități publice funcționale. Capacitatea nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile este de 399,60 kWp, iar implementarea proiectului se va realiza în mai multe locații aparținând domeniului public al UAT Berceni. Astfel, proiectul va fi dezvoltat prin instalarea de sisteme fotovoltaice pe opt clădiri:
l Baza sportivă – vestiare sintetic – Str. Valea Sterii, nr. 31 – 40 panouri, putere instalată 21,6 kW,
l Baza sportivă – vestiare multifuncțional – Str. Valea Sterii, nr. 31 – 90 panouri, putere instalată 48,6 kW,
l Grădinița Nr. 2 – Bd-ul 1 Mai, nr. 161 A – 24 de panouri, putere instalată 12,96 kW,
l Grădinița Nr. 3 – Str. Călugăreni, nr. 7 – 21 panouri, putere instalată 11,34 kW,
l Primăria Berceni – Bd-ul 1 Mai, nr. 233 – 38 panouri, putere instalată 20,52 kW,
l Școala Nr. 1 și Grădinița Nr. 1 – Bd-ul 1 Mai, nr. 264 – 367 de panouri, putere instalată 198,18 kW,
l Școala Nr. 2 – Bd-ul 1 Mai, nr. 161 – 89 panouri și o putere instalată de 48,06 kW,
l Centrul de activități de la Parcul Mare – 56 panouri, putere instalată 30,24 kW”, ne-a declarat primarul comunei Berceni, Gheorghe Covrigea.
Edilul a mai precizat că proiectul de înființare a unei unități de producție a energiei din surse regenerabile, respectiv solară, vizează achiziția de echipamente tehnologice cu și fără montaj, respectiv lucrări specifice pentru operaționalizarea unității de producție a energiei regenerabile care să fie caracterizată de următorii parametri funcționali: capacitate nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile: 399,60 kWp/392 kWAC; producţie netă de energie primară de 37,20 t.e.p./an din surse regenerabile; producție netă totală de energie electrică de 8.175,20 într-o perioadă de 20 de ani.
Se are în vedere, astfel, și reducerea amprentei de carbon prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din producția energiei necesare desfășurării activității proprii. În acest sens, implementarea proiectului investițional contribuie la reducerea gazelor cu efect de seră cu 250,12 tone de CO2 echivalent într-o perioadă de 20 ani (considerând un factor de conversie de 0,6119 tone CO2 echivalent/MWh), pentru comuna Berceni.
Un succes important pentru administrația locală – realizarea dosarului și înscrierea pentru finanțarea extinderii rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în comună
Săptămâna trecută, Gheorghe Covrigea ne-a comunicat reușita înregistrării în primele 4 minute de la deschiderea sesiunii de înscriere a unităților administrative-teritoriale în Programul vizând sistemele de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate, bugetul alocat acestuia fiind rezervat într-un timp record (n.r. – 13 minute) și fiind depuse 201 dosare pentru cele 8 regiuni ale României (8 dosare pentru regiunea București-Ilfov).
În cadrul programului, denumit generic – ”Programul Apă Canal” – se finanțează de către Administrația Fondului de Mediu investiții care vizează atât înființarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, cât și extinderea sau modernizarea acestor infrastructuri acolo unde există.
”În Berceni, Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a Euro ApaVol a inclus un număr limitat de străzi, extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare concentrându-se pe arterele principale. Acest proiect se află în prezent în stadiul de atribuire și evaluare a propunerii tehnice. Așadar, pentru că pe 5 aprilie, Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, deschidea un nou program de finanțare – Programul vizând sistemele de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate – am convocat, săptămâna trecută, Consiliul Local Berceni, în ședință de îndată, pentru aprobarea unei propuneri detaliate privind extinderea rețelele de apă și canalizare și pe străzile limitrofe proiectul cu Euro ApaVol. Condiția principală era, însă, ca străzile să se afle în domeniul public al UAT Berceni. Am adăugat, așadar, noi străzi, segmentele cu rețelele de apă și canalizare din proiectul Euro ApaVol fiind marcate cu roșu, pe harta atașată, iar extinderea rețelelor cu verde. Rețeaua de distribuție propusă are o lungime totală de 16.447 metri și este realizată din conducte PEID de 110 mm, PE100, PN10. Conductele de branșament propuse au o lungime totală de 4.125 de metri și sunt din PEID de 25 mm. Valoarea totală a proiectului este de 32.047.985,36 lei, din care 94% valoare nerambursabilă”, ne-a declarat primarul Gheorghe Covrigea.
”Succesul înscrierii proiectului nostru înseamnă că avem șansa de a accesa fonduri esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare în comună. Este un pas semnificativ pentru îmbunătățirea condițiilor de viață pentru toți locuitorii noștri”, a concluzionat edilul.
La noul corp de școală s-a turnat planșeul peste ultimul etaj
La noul corp de clădire aferent Școlii Nr. 1 din Berceni se lucrează intens, pentru ca problema spațiului insuficient dedicat activităților educaționale, în contextul creșterii permanente a numărului de locuitori, să se rezolve cât mai repede. Săptămâna trecută, condițiile meteorologice au fost favorabile și s-a reușit turnarea plăcii de beton peste etajul 2 (ultimul) al construcției. Urmează executarea lucrărilor de termoizolație și hidroizolație pentru terasă și, în paralel se execută lucrări pentru realizarea instalației electrice și lucrări de tencuieli interioare.
Reamintim că elevii din Berceni vor avea curând și alte spații educaționale moderne, și vorbim aici de acest corp nou al Școlii nr. 1, costruit pe structură P+2E, care va cuprinde 12 săli de clasă și 2 laboratoare, dar și despre ”Școala verde”. Proiectul administrației locale a comunei Berceni – “Construire școala verde P+2E, clasele 0-8”, în valoare de 19.771.371 lei a fost aprobat, recent, pentru finanțare integrală prin PNRR. Noua școală va cuprinde 21 de săli de clasă și 3 laboratoare, alături de grupuri sanitare și spații tehnice.