”Comuna Dobroești a experimentat în ultimii ani provocări semnificative, de la pandemia globală, la criza energetică și tensiunile geopolitice. Cu toate acestea, administrația a reușit să își îndeplinească obiectivele, în ciuda dificultăților”, a declarat primarul Valentin Laurențiu Condu. Edilul a subliniat că în ciuda contextului economic dificil, a fost acordată o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii. Acest lucru a implicat atât proiecte vizibile, cum ar fi asfaltarea și reabilitarea străzilor, cât și inițiative mai puțin evidente, dar de importanță majoră, chiar vitală, precum extinderea și modernizarea rețelelor pluviale.
Lucrările la rețelele pluviale au reprezentat prioritatea zero pentru administrația comunei Dobroești. Investițiile în acest domeniu au fost tratate cu foarte multă seriozitate, având în vedere riscurile asociate cu inundațiile și alunecările de teren. Primăria a înțeles că prevenirea inundațiilor și gestionarea adecvată a apelor pluviale sunt fundamentale pentru siguranța și bunăstarea comunității. Extinderea rețelelor precum și construirea stațiilor de epurare au reprezentat baza pentru a reduce riscurile și a proteja cetățenii de efectele ploilor abundente.
Investiții înțelepte pentru siguranța cetățenilor
”Au fost obiective foarte importante pentru infrastructură și, cu siguranță, s-ar fi făcut mult mai multe decât am reușit, dacă nu am fi trecut din restricțiile impuse de pandemie, dificultățile generate de războiul de la graniță, cu toate influențele economice negative. Să nu uităm și de criza energetică, cu tarife de 2 – 3 ori mai mari, care la rândul lor au generat creșterea haotica a prețului la materiale, blocând pentru o perioadă orice investiție, lucrare, obiectiv. Mulți constructori au fost puși în situația de a renunța la contracte. Iar unde nu au renunțat, ni s-au cerut recalculări care au însemnat, și ele, timp. Și, cu toate acestea, lista proiectelor reușite, chiar dacă este sub cea a nevoilor acumulate în timp, este peste cea a așteptărilor realiste”, ne-a declarat primarul comunei Dobroești. Acesta a continuat: ”Pe partea de infrastructură, am făcut și ce nu se vede, adică partea de rețele pluviale. Nu se vede, dar se simte lipsa lor, în momente critice, când avem ploi. Pentru că dacă nu ai o infrastructură bună de rețele pluviale, atunci când vin ploi, vine potopul”.
Rețeaua de pluviale reprezintă în opinia edilului prima investiție a unei administrații, până la orice altă facilitate, adică asfalt, pentru confort și pentru a scăpa de praf. ”Prima dată, trebuie să tratăm problema apelor, care trebuie dirijate, având în vedere că pe suprafața construită se adună foarte multă apă și trebuie să ajungă acolo unde ajunge în mod natural, dar nu mai poate circula pe suprafața străzii. Am lucrat pe Str. Caisului, peste un km de rețea pluvială, apoi pentru Str. Cireșului, este în curs de licitație pentru o asemenea lucrare, la fel peste 1 km de rețea. Intervențiile noastre caută să reducă cât mai mult posibilitatea producerii inundațiilor. În trecut, au fost evenimente nedorite. În anul 2005, a fost cea mai mare problemă din punctul acesta de vedere, rezolvată la momentul respectiv, iar apoi o altă situație similară s-a produs în 2019. Sperăm ca odată cu punerea în funcțiune a rețelei de pe Str. Caisului să nu ne mai confruntăm cu așa ceva. Lucrarea a presupus extinderea rețelei existente și cel mai important, realizarea stațiilor de epurare fără de care nu este completă o astfel de lucrare. Avem pe Str. Caisului și Str. Fermei, două astfel de puncte de epurare și avem în atenție, inclusiv prin programul Anghel Saligny, investiții pe străzile Mărgăritarului și Balanței, însemnând circa 2,5 km de rețea de pluvială. Când apăreau ploi abundente, apăreau și probleme în zona cea mai joasă a Str. Caisului, pentru că acolo, practic, vorbim de valea naturală denumită Valea Banului, adică cca 200 ha care cam toate duc în acea zonă, zonă în care se construiește constant”, a spus primarul.
Străzi asfaltate, semn de civilizație
De asemenea, o altă realizare notabilă a mandatului a fost asfaltarea și reabilitarea străzilor. Eforturile de asfaltare și reabilitare stradală au avut un impact semnificativ asupra calității vieții în Dobroești. Cu peste 7 km de străzi noi și alți 7 km carosabil reabilitate, comuna a experimentat o transformare semnificativă în ceea ce privește infrastructura rutieră. Acest lucru a contribuit nu doar la aspectul estetic, ci și la confortul și siguranța locuitorilor, aducând îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește mobilitatea și accesibilitatea, mai ales în condițiile în care este cunoscut faptul că localitatea Dobroești este utilizată ca traseu de tranzit de foarte mulți conducători auto, care caută trasee ocolitoare pentru Capitală. ”La capitolul asfaltări, am făcut 90% și mai avem 10%. Reabilitarea acestor străzi înseamnă evidența pe acele străzi a utilităților. Ceea ce reabilităm la carosabil sunt străzi făcute în urmă cu 15 – 20 de ani, sunt străzi tranzitate, cu traficul cel mai mare, ce au fost afectate în timp de diverse intervenții pentru lucrări, branșamente, racorduri etc., dar au rezistat foarte bine. Am mai completat cu apă și canal acolo unde a fost cazul, urmează Str. Zorilor să intre pe partea de canalizare pentru că soluția care a fost valabilă în 2008 nu mai este de actualitate și trebuie să introducem canalizare pe ea”, explică edilul.
Între străzile modernizate se numără DC 3A, denumit Strada Nordului, cu o lungime de 2 km, apoi Aleea Lacului, cu lungimea de 2,3 km, aceste lucrări fiind aproape de finalizare. Acestor căi rutiere li se adaugă Str. Trifoiului – 1,1 km, Str. Caisului – peste 1 km, Stejarului și Drumul Fermei. Lucrările includ și trotuare, în funcție de posibilități, iar pe unele străzi a fost necesară intervenția ulterioară pentru repoziționarea unor rețele de utilități, fapt care a condus la o prelungire a termenului de execuție. De asemenea, edilul a menționat și străzile supuse procesului de reabilitare, precum Str. Zorilor, Dobroești – Fundeni, Bălcescu, Cuza – Vodă parțial, Dascăli Gheorghe și Victor Dumitrescu. ”Aici, beneficiem de o finanțare în proporție de 90%, în asociere cu CJI. De altfel este important de știut că mandatul 2020 – 2024 este mandatul în care Dobroeștiul a beneficiat de cel mai important sprijin din partea Consiliului Județean Ilfov, din ultimii 25 de ani. Nu putem decât să mulțumim, pentru că fără acest sprijin nu ne-am fi descurcat și sperăm într-o bună colaborare și în viitor”, a declarat primarul Valentin Condu.
Colaborarea eficientă permite susținere financiară
Un aspect de remarcat este colaborarea eficientă cu alte instituții și agenții guvernamentale pentru realizarea proiectelor importante. Prin parteneriatele încheiate cu Apă-Canal Ilfov și alte entități, primăria a reușit să realizeze investiții semnificative în infrastructură, cum ar fi extinderea rețelei de canalizare și modernizarea sistemului de iluminat public. ”Suntem recunoscători că se întâmplă astfel de parteneriate. În curând se deschide șantierul de pe străzile Zorilor și Locotenent Moga, pentru completarea rețelei de canalizare. De asemenea, pe strada Caisului s-a mai realizat un SPAU care să preia apa uzată și să nu mai permită refularea rețelei existente. Mai sunt proiecte și pe Saligny, pentru apă și canal, în zona Gării Pantelimon. Împreună cu orașul Pantelimon și Apă-Canal Ilfov încercăm să completăm inclusiv pe Str. Hotarului rețelele, acolo unde este limita între Pantelimon și Dobroești. Este o stradă rămasă neasfaltată tocmai din acest motiv”, a explicat primarul.
O comună mai sigură
Edilul și echipa sa sunt hotărâți să continue să îmbunătățească calitatea vieții în comună prin proiecte de anvergură, astfel că planurile de extindere a supravegherii video și modernizarea iluminatului public reprezintă dovada clară a angajamentului lor față o localitate mai sigură și mai confortabilă pentru toți locuitorii săi. Introducerea iluminatului cu LED-uri și telegestiunea nu doar că va reduce consumul de energie, dar va oferi și o modalitate mai eficientă de gestionare a sistemului. Această inițiativă marchează un pas important către un oraș mai sustenabil și mai sigur pentru toți locuitorii săi.
Nu trebuie uitată nici investiția în supravegherea video extinsă, care a avut un impact semnificativ asupra securității publice, contribuind la reducerea criminalității. Acest sistem nu doar că a contribuit la prevenirea și soluționarea infracțiunilor, dar a oferit și o modalitate eficientă de monitorizare a infrastructurii și a problemelor legate de mediu, prin combaterea abandonului de deșeuri pe raza comunei. Prin monitorizarea continuă a zonei, au fost identificate și soluționate diverse infracțiuni, sporind astfel siguranța și securitatea cetățenilor.
”Sistemul de supraveghere a fost completat an de an acolo unde situația a cerut-o și nu de puține ori a făcut dovada că într-adevăr investiția merită. Recent, au fost reținuți câțiva tineri care furau biciclete în zonă, dar ne-am confruntat și cu fapte mai grave, care și-au găsit soluție datorită acestei supravegheri. Ne mândrim cu acest lucru, pentru că am primit aprecieri de la cei care au avut nevoie de imagini. Sunt probleme zilnic, se dau sancțiuni pentru aruncarea gunoiului, de la cel care se aruncă pe geamul mașinii, până la depozitări necontrolate, dar considerăm că facem față cel puțin pe zona acoperită de camere video, pe care ne dorim să le extindem și dincolo de Gara Pantelimon, între linia de cale ferată București – Constanța și Centură. Aceasta va fi un obiectiv pentru 2025. La fel, în privința iluminatului public, de la an la an, am făcut extindere de rețele. Avem o acoperire de aproape sută la sută a comunei. În momentul de față lucrăm la proiectul cu finanțare AFM pentru îmbunătățirea acestuia, ceea ce înseamnă introducere iluminat cu LED-uri și telegestiune, care va aduce o reducere a consumului și un control mult mai facil asupra sistemului. Mai precis, dacă acum sistemul necesită o resetare cu prezență fizică la fața locului, la punctul de aprindere, aceasta se va putea face, după introducerea telegestiunii, foarte simplu și rapid, prin telefon. Se pot astfel verifica consumuri, sunt anunțate defecțiunile, nu mai așteptăm să sune cetățeanul și putem avea o intervenție mai rapidă”, a explicat primarul comunei Dobroești.
Putem spune așadar că mandatul edilului Valentin Laurențiu Condu a fost marcat de progrese semnificative în ceea ce privește infrastructura locală. Cu abordarea sa strategică și angajamentul față de nevoile comunității, primarul a demonstrat că este un gospodar dedicat dezvoltării durabile și creșterii calității vieții cetățenilor săi.