Unități de învățământ moderne pentru copiii comunei 1 Decembrie
”Obiectivul a fost realizat în urma unei finanțări de aproximativ 5,5 milioane de lei, bani care provin din trei surse, respectiv o asociere cu Consiliul Județean Ilfov (3 milioane de lei), fonduri externe nerambursabile, de la Ministerul Fondurilor Europene prin proiectul ”Șanse pentru viitor” (1,5 milioane de lei) și de la bugetul local (1 milion de lei). Construirea Afterschool-ului, care este amplasat lângă Școala Mică, este o realizare foarte importantă pentru comunitatea noastră având în vedere că numărul tinerilor, care sunt deja părinți sau vor deveni în scurt timp părinți, este în creștere, iar nevoile lor trebuie rezolvate cu grijă și cât mai repede”, ne-a declarat primarul Gheorghe Petre.
Construirea unui afterschool pentru elevi conferă un impact pozitiv la nivel social și cultural deoarece ridică nivelul calitativ de învățământ al unității școlare respective și reprezintă un sprijin pentru părinții care lucrează, întrucât oferă copiilor posibilitatea de a petrece timp după orele de clasă într-un cadru sigur, organizat, supravegheat.
Primarul a spus că printr-o foarte bună mobilizare a constructorului s-a reușit realizarea afterschoolului în zece luni. ”Am finalizat încă un obiectiv promis, o nouă bijuterie a învățământului local. Afterschool-ul promis în campanie este funcțional”, a precizat edilul.
Afterschool-ul este un proiect realizat sub forma unei construcții modulare, pe structură metalică, cu parter și etaj, cu o capacitate de 180 de locuri pentru copiii din învățământul primar.
Copiii își fac temele, dar pot participa și la activități extracurriculare
Ideea proiectului a fost ca activitatea copiilor să nu se desfășoare exact ca la școală. Cele șase săli de clasă au fost mobilate, pe categorii de vârstă, astfel încât să fie cât mai primitoare, iar micuții să se simtă ca acasă. Activitatea acestui afterschool a fost gândită să includă, pe lângă teme, și diverse activități extracurriculare, precum limbi străine, pictură, jocuri, dans etc. Asociația de părinți va gestiona activitatea acestuia. Clădirea aparține Primăriei 1 Decembrie, care însă încheie un contract de administrare cu asociația de părinți. Aceasta se va ocupa de contractarea personalului pentru activități, firma de catering etc. ”Primăria se va ocupa de administrarea clădirii și din punctul de vedere al utilităților. Pe 16 aprilie 2024, la nici 10 luni de când ne-am apucat să construim acest afterschool este finalizat, în condițiile în care lucrările au început anul trecut pe 25 iulie. Am realizat acest afterschool sub îndrumarea inspectorului școlar general, Adriana Stoica. Eu mi-am făcut datoria, vă doresc să-l utilizați cu plăcere. Voi rămâne alături de voi în continuare și după ce îl predăm asociației de părinți prin care va funcționa. Părinții vor hotărî prin decizia majorității ce se va întâmpla în acest afterschool”, a explicat primarul Gheorghe
Petre.
Inspectorul general școlar al județului Ilfov, Adriana Stoica, a transmis felicitări primarului și a mulțumit Consiliului Județean Ilfov pentru sprijinul acordat Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, subliniind că acest sprijin este mai necesar ca niciodată. Prof. Adriana Stoica a menționat că sunt în desfășurare numeroase proiecte în Ilfov și că multe unități de învățământ se deschid sau
s-au deschis în această perioadă, exprimând recunoștința față de CJI pentru aceasta.
Un exemplu de bune practici pentru întregul județ
Primarul a mai completat veștile bune cu anunțul potrivit căruia în acest an, școala din 1 Decembrie participă la un program numit „Masă sănătoasă”, inițiat și susținut financiar de Guvernul României. Acest program va oferi copiilor din comună o masă sănătoasă în fiecare zi, pe durata anului școlar, fiind lăudabilă inițiativa care elimină o povară suplimentară pentru părinți și profesori, și le permite acestora să se concentreze mai mult pe educația și dezvoltarea copiilor.
”Consider că acest afterschool poate să fie un exemplu de bune practici, astfel încât să fie multiplicat de fiecare localitate din județul Ilfov. Noi, cei de la CJI, în frunte cu președintele Hubert Thuma, am încurajat mereu tot ceea ce înseamnă proiect legat de educație și o să încurajăm și de acum încolo. Cred că este o gură de oxigen pentru fiecare părinte că poate să își trimită copilașul după ce termină școala, la activități – la un afterschool. Așadar, felicitări, să îl folosiți cu plăcere și să aveți și rezultate!”, a declarat Vincențiu Voicu, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov.
”Aveți aici un loc de poveste, un loc minunat. Mulțumim domnului primar care și în școală ne oferă tot ce este nevoie. Bine ați venit!”, s-a adresat tuturor celor prezenți prof. Gela Mihai, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din 1 Decembrie.
Teme, relaxare sau activități extrașcolare
Structura afterschoolului cuprinde – la parter – patru săli destinate unor activități precum pictură, muzică, informatică și robotică și lectură. La etaj – săli destinate învățării geografiei, cunoașterii mediului și matematicii. Aceste împărțiri vor fi adaptate în funcție de preferințele exprimate de părinți în cadrul procesului de înscriere. În plus, față de curriculumul standard, școala va organiza și activități extrașcolare, cum ar fi tenisul, beneficiind de o colaborare cu clubul local de tenis, și excursii la obiective turistice din apropiere. Ioan Rotaru, în calitate de președinte al Asociației de părinți din 1 Decembrie, se va asigura că nevoile părinților și ale școlii sunt luate în considerare în procesul decizional. Capacitatea programului de afterschool este de 180 de copii, oferindu-le acestora oportunitatea de a participa la activități suplimentare după programul școlar.
”Începând de la clasa pregătitoare și până la clasa a patra, copii au acum oportunitatea de a participa la activități opționale și de a-și finaliza temele în cadrul afterschool-ului nostru. Această inițiativă a fost întâmpinată cu entuziasm atât de către copii, cât și de către părinți, iar noi suntem deosebit de mândri să oferim această oportunitate în cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din 1 Decembrie. Cu dotări moderne și cadre didactice dedicate, școala noastră se află în competiție directă cu școlile particulare din zonă. Afterschool-ul nostru este o veritabilă bijuterie pentru comunitatea noastră. Aici, elevii beneficiază nu doar de asistență în realizarea temelor școlare, ci și de activități recreative și educative care îi ajută să își dezvolte abilitățile și pasiunile”, a mai spus prof. Gela Mihai.
”Dragi părinți, copiii sunt cel mai de preț dar pe care fiecare dintre noi l-am primit de la bunul Dumnezeu! Prioritatea mea ca primar a fost și va rămâne întotdeauna infrastructura școlară și educația copiilor noștri!”, a mai transmis primarul Gheorghe Petre.