By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: Cerc pedagogic al Centrului metodic Buftea
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > Cerc pedagogic al Centrului metodic Buftea
ActualitateDiverseEducatieRegiuniultima ora

Cerc pedagogic al Centrului metodic Buftea

O altfel de abordare a matematicii, la nivel primar Școala Gimnazială Nr. 2 din Buftea a organizat, săptămâna trecută, la Palatul Cultural din oraș, Cercul pedagogic al profesorilor pentru învățământul primar din cadrul Centrului metodic Buftea (școlile din orașul Buftea și din comuna Periș), iar elevii din clasa a XII-a, profil pedagogic la Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” din localitate, au participat cu entuziasm la activitățile propuse. Printre invitați s-a aflat și Alexandru Vaida, viceprimarul orașului Buftea.

Popescu Carmen
Popescu Carmen aprilie 23, 2024
Incarcat 2024/04/23 at 10:50 AM
Distribuie
7 Min Citire
Distribuie

S-a pornit de la un citat al dr. Sophia Ramirez, potrivit căreia ”Matematica poate părea un munte descurajator, dar cu instrumentele potrivite și un pic de distracție, îi putem ajuta pe elevi să urce noi culmi ale înțelegerii și realizării”, cercul pedagogic al profesorilor pentru învățământul primar din Centrul metodic Buftea generând discuții interesante, centrate pe a face mai ușor de înțeles de către elevi matematica – în special, mai atractive – în general – științele.

Pentru început, a fost organizat un workshop didactic intitulat ”Și rechinii pot fi hrăniți … cu bomboane”, pregătit de inspector școlar pentru învățământul primar, la ISJ Ilfov, Nicoleta Stănică. O abordare integrată a matematicii, în care echipele care s-au format în sală, din participanți, au găsit soluții pentru ceea ce au constatat că elevii lor înțeleg cu dificultate și s-au dat definiții creative matematicii.

”Să conștientizăm că matematica este o disciplină destul de dificilă, cel puțin așa este percepută de copii. Iar, ideea aceasta este pornită dintr-o realitate nu foarte fericită – rezultatele pe care copiii de gimnaziu le-au obținut la testele de tip PISA, la evaluarea națională, la simulările examenelor naționale, unde a fost înregistrat un procent destul de mic al copiilor care au reușit să ia note peste 5. Atunci, ­ne-am gândit că este nevoie de o altă abordare, că poate faptul că noi înșine, ca profesori, facem din matematică o disciplină rigidă, transmițând involuntar că este greu, că trebuie să exersezi, că trebuie…, trebuie…, apoi presiunea de acasă, din partea părinților; iar copilul este suprasaturat de trebuie, combinat și cu neputința sa de a înțelege anumite concepte matematice. Atunci, am gândit acest workshop ca pe o posibilă intervenție la ciclul primar, pentru a transforma matematica într-o disciplină pe înțelesul copiilor. Am prezentat aici rezultatele unei cercetări pe care ­British Council a desfășurat-o în școlile din România, pe matematică, învățământ primar, concluzii pertinente pe care le-am recunoscut cu toții la clasele noastre, niște practici pe care ei ­le-au observat prin asistența la clasă. De exemplu, practica de a desfășura ora doar scoțând copiii la tablă și rezolvând fiecare câte un exercițiu – o modalitate ineficientă, mâncătoare de timp, în care un copil lucrează, iar toți ceilalți așteaptă să transcrie. Astfel de practici încercăm să le schimbăm, pentru că ”metode” de acest tip nu au fost remarcate în nicio altă țară și ni s-au cerut chiar precizări, s-au întrebat dacă e vreun principiu de bază al predării – regăsindu-se în toate școlile românești care au luat parte la cercetare. Am venit, astfel, în contrapartidă, cu exemple, exerciții, aplicații care să ne îndemne să reflectăm cum am putea schimba predarea în clasele noastre pentru ca acești copii să înțeleagă matematica. Pentru că, tot ceea ce cunoști ți se pare apoi mai ușor. Este important ca profesorul să facă ”punți” între cunoștințele dobândite anterior de copil, ca să poată să aibă o bază pentru predarea noilor cunoștințe. Sper să fi deschis această poartă spre reflecție, ne-am jucat constructiv, am lucrat în echipe – fiecare profesor a prezentat un aspect/conținut unde au observat că elevii înțeleg foarte greu și este dificil de predat. Au făcut o listă la nivelul grupului, au selectat o problemă și au încercat să găsească împreună o soluție care să facilitize copilului înțelegerea, la nivelul său, a respectivului conținut”, ne-a explicat Nicoleta Stănică.

 

Modele de bună practică ce pot fi implementate cu ușurință

În continuare, școala gazdă a oferit exemple de bună practică de strategii didactice utilizate în predarea și evaluarea matematicii, astfel ca învățarea să se facă cu mai multă plăcere, aproape de nivelul de înțelegere a celor mici. Cadrele didactice de la clasele primare din Școala Gim. Nr. 2 Buftea au pregătit hărți conceptuale realizate pentru a arăta cum se poate preda într-un mod atractiv matematica, cu desene pentru ”orientarea în spațiu”, ”măsurarea cu o riglă”, prezentarea ”unităților de măsură” – la clasele pregătitoare – a II-a și a ”fracțiillor”, în acest caz exemplificând amuzant ”încadrarea unei fracții”, ”descompunerea” acesteia sau ”compararea fracțiilor”, pornind, evident, de la citirea și scrierea acestora, prezentarea și definirea lor – la clasele a III-a și a IV-a.

A urmat ”Experimentul” – o metodă de învățare și modalitate de dezvoltare cognitivă mai puțin utilizată în școlile noastre (deoarece presupune material didactic, lucru individual sau în echipă, fișă de experiment, concluzii etc), o aplicație practică, așadar, care de obicei nu este preferată în procesul de predare a științelor. Cadrele didactice au avut de realizat un circuit pentru producerea de curent electric, cu materiale la îndemână.

 

Copiii au nevoie de sprijin, de predare la nivelul lor de înțelegere!

Astfel, fiecare învă­țător a plecat cu un bagaj consistent de idei, care poate fi dus în sala de clasă, alături de convingerea cadrului didactic că elevii au nevoie de sprijin, iar munca dascălului înseamnă mai mult decât a le vorbi de la catedră, mai ales copiilor de vârste mici. ”Este benefic să încerce să experimenteze, să pună în practică cât mai mult din cele auzite aici, să tragă propriile concluzii, să vadă practic dacă funcționează sau nu, dacă rezultatele se schimbă, dacă mimica copiilor se schimbă atunci când vine ora de matematică și fac lucrurile în alt fel!”, ne-a mai spus Nicoleta Stănică.

La finalul cercului pedagogic, cei prezenți au aflat care sunt cele ”3 motive” pentru care li s-a recomandat o carte și anume ”Ale și Sufletul Cărților”, de Alex Donovici – o carte care ne poartă într-o lume a viitorului, unde oamenii au uitat de cărți și de povești, acestea fiind înlocuite de telefoane, tablete și calculatoare. O lume tristă, lipsită de magie, în care Biblioteca Orașului a fost înghițită de ceața Uitării!

Buftea, Ilvov, Regiunea Bucuresti-Ilfov

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: centru metodic buftea, cerc pedagogic buftea, nicoleta stanica abordare matematica

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen aprilie 23, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Informații de actualitate și screening mamar, pentru femeile din Ciorogârla
Urmatorul articol Complexul Sportiv de Nataţie Otopeni, noi recorduri ale înotătorilor
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?