Pentru Concursul național de reviste școlare și jurnalistică s-au înscris în etapa județeană șase reviste școlare realizate de elevi și cadre didactice din Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey”, Buftea, Șc.
Gim. ”Ioan Bădescu”, Popești-Leordeni, Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”, Otopeni, Liceul bilingv ”Olga Gudynn”, Voluntari, Liceul Tehnologic ”Dumitru Dumitrescu”, Buftea și, tot din Buftea – Șc. Gim. Nr. 3.
Regulamentul de participare a impus prezentarea a minimum două numere de revistă, apărute în acest an școlar, cu minimum 24 de pagini + copertă, jurizarea ținând cont de adecvarea problematicii la interesele și preocupările grupului receptor, impactul revistei școlare în activitatea elevilor, design (structură, cuprins, numerotarea paginilor, conceptul și designul coperților, atractivitate vizuală), creativitatea și originalitatea articolelor, citarea surselor, respectarea drepturilor de autor, exprimare, prezentarea grafică și calitatea tehnoredactării, abordarea tradițiilor locale, reflectarea problematicii abordate de revistă în media locală și/sau națională, mediatizarea experimentelor naționale, a personalităților locale cu implicare națională în istoria și cultura țării, cultivarea parteneriatelor școlare și dimensiunea europeană a conținutului, mesajul intercultural al acestuia.
Cu 146 de puncte, dintr-un total de 150, pe primul loc s-a clasat revista ”Rediviva” – Liceul Tehnologic ”Barbu Știrbey”, coordonatori prof. Ignătescu Olivia și prof. Mihai Nina și, alături de aceasta, în etapa națională vor participa și revistele ”Stele în devenire” – Șc. Gim.
”Ioan Bădescu”, Popești-Leordeni (134 puncte), coordonată de profesorii unității de învățământ, ”Otopeanu” a Liceului Teoretic
”Ioan Petruș” din Otopeni (131 puncte), coordonată de prof. Costache Mirela și Dinu Constantin și ”Floare de cireș” a Școlii Gim. Nr. 3, Buftea (128 puncte), coordonată de prof. Răuță Larisa Nicoleta.
”Tinere condeie” cu talent și imaginație
La etapa județeană a Concursului național de creație ”Tinere condeie”, 2024, s-au calificat la secțiunea ”Poezie” – 7 elevi din Ilfov, clasele V-X, iar la secțiunea ”Proză”, de asemenea – 7 elevi, clasele V-IX. Pentru prima secțiune, fiecare elev a putut să participe cu 5-10 creații lirice sau epice, iar la ”proză” regulamentul a impus, la alegere, 3 schițe de 1-3 pagini, o nuvelă de max. 10 pagini sau un fragment de max. 10 pagini de roman (însoțit de o succintă povestire a întregii acțiuni) sau 2-3 file de jurnal-reportaj.
Juriul a selectat pentru participarea la etapa națională primele trei clasate la fiecare secțiune, notarea ținând cont de elemente precum sensibilitatea creației, inventivitate, autenticitate, acuratețea exprimării și corectitudinea gramaticală și stilistică.
Astfel, în etapa națională, la secțiunea ”Poezie” vor participa Budoi Petru, clasa a V-a la Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”, Măgurele (88 de puncte din 100 și locul I), prof. îndrumător Albu Valentina, Eremia Alesia, clasa a V-a (80 puncte și locul II) și Jarcalete Alexandra (75 puncte și locul III), clasa a VI-a, de la Liceul Teoretic ”Ioan Petruș”, Otopeni, prof. îndrumător Burcin Cezarina-Alexandra.
La secțiunea ”Proză”, primii trei clasați au fost Matei Ioan, clasa a V-a, cu proza nuvelă-fantastică ”Copacul” (99 puncte din 100, locul I), Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”, Măgurele, prof. coordonator Albu Valentina, Grigore Danielle, clasa a
IX-a, ”Plimbarea” (86 puncte, premiul II), Liceul Teoretic
”Ioan Petruș”, Otopeni, prof. coordonator Burcin Cezarina-Alexandra și Ioniță Mara Ioana, clasa a VII-a – ”Albastrul infinit al cerului” (80 puncte, locul 3), tot de la Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”, Măgurele, prof. coordonator Albu Valentina.
Etapele naționale ale celor două competiții școlare vor avea loc între 1-15 mai 2024, pentru ”Reviste școlare și jurnalism” (iar elevii colectivelor de redacție laureate la etapa națională vor participa, în această vară, la o tabăra națională) și între 15 mai și 10 iunie 2024, pentru ”Tinere condeie”.