Sărbătoarea Floriilor a purtat mii de credincioși din regiunea București-Ilfov, și din țară, către marea bucurie a biruinței vieții asupra morții, a minunii Învierii Domnului ce va lumina calea noastră în Duminica Paștelui. Cu inimile învăluite în tristețea care precede Săptămâna Patimilor, dar și în bucuria care prevestește slava Învierii, mii de credincioși s-au alăturat acestui moment de rugăciune și comuniune spirituală intitulat pelerinajul de Florii. Tradiționalele ramuri de finic și salcie care prin sfințire au dobândit puterea de a tămădui boli sufletești și trupești și de a oferi protecție la nevoie și necaz, și care le-au fost înmânate credincioșilor spre ocrotire, au ajuns la pelerini prin grija preoților slujitori, și în special a Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor care a sfințit ramurile și le-a împărțit credincioșilor. Apoi, însoțiți de preoți, pelerinii au pornit în procesiune către Catedrala Patriarhală. Procesiunea solemnă a început în jurul orei 16:15. Toți cei prezenți în lăcașul sfânt din inima Capitalei, Mănăstirea ”Radu Vodă”, au pornit într-o procesiune solemnă, purtând cu sfințenie Icoana Mântuitorului, icoana reprezentativă a marii sărbători creștine, Floriile. Traseul procesiunii a cuprins locuri încărcate de însemnătate religioasă, precum Mănăstirea ”Radu Vodă”, Bulevardul Mărășești,
bulevardul Dimitrie Cantemir, Piața Unirii (latura de Est și cea de Nord), Biserica Sfântul ”Anton – Curtea Veche” de la Piața Unirii (latura de Vest), Crucea Brâncovenească și Catedrala Patriarhală de pe Colina Bucuriei.
Unite în procesiune, parohiile și mănăstirile din București au format o icoană vie a comuniunii bisericești
Preoți, ierarhi, monahi și monahii din Ilfov și din București au stat înaintea pelerinilor pe tot parcursul procesiunii cu icoana reprezentativă a praznicului, cea a Intrării Domnului în Ierusalim. Clopotele de sărbătoare, rugăciunile, cântările religioase de laudă, cinstire și bucurie, închinate Mântuitorului au răsunat în centrul Capitalei, până la lăsarea serii. Pe parcursul acestui pelerinaj, locurile de popas au fost prilejuri pentru rugăciune, imnuri și cântări specifice Postului Mare. În centrul Capitalei, clopotele au răsunat într-un concert de bucurie, iar în fața procesiunii au fost purtate simboluri sacre ale credinței creștine, toaca și icoana sărbătorii Floriilor, ilustrând Intrarea Triumfală a Mântuitorului în Cetatea Ierusalimului. Procesiunea a fost însoțită de monahi purtând Sfânta Cruce și steaguri bisericești, iar diaconii au luminat drumul cu cădelnițele lor. După o lungă și fascinantă călătorie spirituală, sub acompaniamentul solemn al clopotelor și al cântărilor tradiționale de Florii, interpretate impecabil de membrii Grupului Psaltic ”Tronos” al Patriarhiei Române, pelerinii, preoții și credincioșii au fost întâmpinați cu multă dragoste de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Pelerinajul s-a încheiat așadar, pe Colina Bucuriei, la Catedrala Patriarhală unde pelerinii au fost binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a sfințit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim, a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și a adresat un frumos cuvânt de învățătură. ”Acest Pelerinaj de Florii este procesiune în comuniune și adunare în mișcare. O mulțime de parohii, de mănăstiri se adună și merg în procesiune formând o icoană a comuniunii bisericești, a celor care au postit 40 de zile și se pregătesc pentru ultima perioadă a Postului Sfintelor Paști, Săptămâna Sfintelor Pătimiri. Pelerinajul este binecuvântare pentru cetate și simbol al prieteniei oamenilor cu Hristos. Cu Hristos pentru că Lazăr este prietenul lui Hristos și toți cei care Îl iubesc pe El sunt prietenii Săi. Florile credinței și luminile virtuților dobândite în timpul Postului Sfintelor Paști sunt simbolizate prin aceste ramuri de finic și de salcie”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Mulțumiri organizatorilor!
Pelerinajul de Florii din Capitală a fost o chemare la evlavie și, totodată, o călătorie care a întărit legătura credincioșilor cu Dumnezeu. La final, s-au transmis sincere mulțumiri către toți cei implicați în organizarea și buna desfășurare a procesiunii din acest an: Protoieriei Sector 1 Capitală, pentru pictarea icoanei procesiunii, Protoieriei Sector 3 Capitală, pentru pregătirea iconițelor destinate pelerinilor, Protoieriilor 2 Capitală și Ilfov Sud, pentru pregătirea stâlpărilor de finic pentru clerici, Protoieriei Ilfov Nord, pentru ramurile de salcie oferite credincioșilor, Grupului Psaltic ”Tronos” al Catedralei Patriarhale și corului Seminarului Teologic din București, pentru interpretarea răspunsurilor liturgice, Serviciului colportaj și Sectorului Cultural și Comunicații media al Centrului Eparhial, pentru pregătirea și distribuirea darurilor destinate preoților, Jandarmeriei Române, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov etc. Și, pentru că oricât de mult am scrie tot ar fi prea puțin pentru a descrie frumusețea și bogăția spirituală adusă în acest an de pelerinajul de Florii, din inima Capitalei, vă lăsăm pe dumneavoastră, dragi cititori, să vă delectați cu imaginile unui nou eveniment religios de excepție, organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureștilor. Imaginile sunt realizate de echipa Jurnalului de Ilfov alături de jurnaliștii ziarului Lumina.