Berea conține o varietate de nutrienți, inclusiv vitaminele B, potasiu, fosfor și fibre esențiale bunei funcționări a organismului. Acești nutrienți pot ajuta la menținerea echilibrului nutrițional care este tot mai deficitar în ultimii ani la mulți dintre noi. Cele mai recente cercetări realizate la tineri și vârstnici demonstrează faptul că o carență de vitamina D și a complexului B, afectează serios sănătatea mentală și cognitivă ducând la depresie și anxietate. De asemenea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și anumite tipuri de cancere sunt favorizate de deficiențele nutriționale. De exemplu, deficiențele de vitamina D, vitamina K și magneziu pot afecta funcția vasculară și pot crește riscul de hipertensiune arterială și ateroscleroză. Mai mult, deficiențele de vitamina B6, B12 și acid folic pot contribui la niveluri ridicate de homocisteină, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Vitamina D joacă un rol important în reglarea nivelului de insulină și sensibilitatea la insulină, iar deficiențele sale pot contribui la rezistența la insulină și la dezvoltarea diabetului. De asemenea, deficiențele de vitamina B12 pot afecta metabolismul glucozei și pot crește riscul de diabet. Carențele de vitamină D sunt adesea asociate cu un risc crescut de cancer colorectal, sân și prostată. De altfel, studiile epidemiologice pun riscul de morbiditate și mortalitate chiar și la vârste tinere, pe seama deficiențelor de vitamine și minerale.
Ne protejează rinichii
Specialiștii în domeniu sunt de părere că, un consum moderat de bere poate fi asociat cu un risc mai mic de formare a pietrelor la rinichi. Acest lucru se datorează, în mare parte, conținutului de apă din bere, care ajută la menținerea hidratării adecvate și la reducerea concentrației substanțelor ce pot forma pietre la rinichi.
Ne întărește oasele
Siliciul, un mineral prezent în bere, poate ajuta la menținerea sănătății oaselor și la reducerea riscului de osteoporoză. Siliciul poate stimula producția de colagen, o proteină esențială pentru sănătatea oaselor, și poate îmbunătăți densitatea minerală osoasă.
Ne îmbunătățește digestia
Consumul moderat de bere poate avea un efect benefic asupra sistemului digestiv. Anumite tipuri de bere, în special cele care conțin malțuri și hamei, pot conține substanțe prebiotice care stimulează creșterea bacteriilor benefice din intestin și pot ajuta la menținerea sănătății microbiomului intestinal.
Ne ține departe de demențe
Unele studii atestă de asemenea, că un consum moderat de bere scade riscul de dezvoltare a demenței și a bolii Alzheimer. Aceste efecte benefice pot fi legate, în mare parte, de proprietățile antioxidante ale compușilor din bere, care pot proteja creierul împotriva stresului oxidativ și inflamației.
Licoarea este bună și pentru sportivi
Berea are efecte benefice și asupra organismului sportivilor sau a celor care depun efort fizic, inclusiv al persoanelor care lucrează afară, în aer liber și desfășoară activități fizice. Consumul moderat de bere după antrenamente intense poate oferi carbohidrați și electroliți necesari pentru refacerea energiei și hidratarea organismului. Cu toate acestea, berea nu este chiar cea mai bună opțiune pentru rehidratare după efortul fizic, deoarece conținutul de alcool poate avea efecte diuretice și poate contribui la deshidratare. Deci, consumul acesteia nu trebuie să devină o obișnuință pentru cei care depun efort fizic. În acest caz, cel mai bine ar fi să se consume apă plată și băuturi izotonice pentru rehidratare eficientă după exerciții fizice intense și muncă fizică.