By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: România îmbracă, din nou, straie de sărbătoare
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > România îmbracă, din nou, straie de sărbătoare
ActualitateReligieultima ora

România îmbracă, din nou, straie de sărbătoare

În inima istoriei românești, numele lui Ștefan cel Mare strălucește ca un simbol al curajului, credinței și devotamentului față de țară. Marți, pe 2 iulie, glasurile clopotelor din toate bisericile ortodoxe din țară cheamă să înalțe rugăciuni la Ceruri pentru odihna sufletului fostului voievod, pe toți cei care îi păstrează o amintire vie.

Popescu Carmen
Popescu Carmen iulie 2, 2024
Incarcat 2024/07/02 at 3:38 PM
Distribuie
7 Min Citire
Distribuie

Biserica îl cinstește pe Ștefan cel Mare și Sfânt, voievodul care a păzit Moldova cu sufletul său

An de an, în ziua de 2 iulie, Biserica Ortodoxă Română aduce prinos de mulțumire și recunoștință fostului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Marele voievod a lăsat bisericii și neamului românesc un adevărat tezaur prin ctitoriile sale impresionante de biserici și mănăstiri, care nu doar că au îmbogățit peisajul arhitectural al Moldovei și nu numai, dar au și contribuit la afirmarea identității culturale și spirituale a poporului român. De aceea, Biserica ­Ortodoxă Română și credincioșii, deopotrivă, îl comemorează și-i mulțumesc pentru viața sa pioasă, pentru apărarea credinței creștine și pentru iubirea sa față de patrie și de neam. Astfel, odată cu cinstirea memoriei sale, în fiecare an, Biserica recunoaște și cinstește moștenirea sa spirituală și impactul profund pe care l-a avut asupra istoriei și culturii românești. Însăși Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a subliniat la finalul uneia dintre slujbele oficiate în onoarea marelui voievod faptul că domnitorul a fost un român credincios și rugător, a ctitorit 44 de lăcașuri sfinte și a fost un apărător al creștinătății în fața expansiunii otomane.

”A ajutat mulți oameni săraci, împroprietărind pe cei săraci, dar viteji în războaie și a fost un om drept și milostiv. Dar, în mod deosebit, se ruga mult. Purta pe câmpul de luptă icoana triptic (…) și Sfânta Cruce. Este un domnitor foarte credincios, care l-a avut duhovnic și sfătuitor pe Sfântul Daniil Sihastrul. De aceea, Biserica în 1992, i-a trecut pe amândoi în calendar în aceeași ședință de lucru a Sfântului Sinod”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mănăstirea Putna, pe care poetul Mihai Eminescu a numit-o ”Ierusalimul neamului românesc” și Mănăstirea Voroneț, care este supranumită și ”Capela Sixtină a Estului” sunt doar două dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

 

File din viața domnitorului

Fiu al voievodului Bogdan al II-lea și al Mariei – Mălina Oltea, Ștefan cel Mare și-a început viața cu o profundă dragoste pentru Moldova și pentru credința ortodoxă, tradiții pe care le-a apărat cu pricepere și smerenie pe tot parcursul domniei lui. După ce a fost chemat să preia tronul Moldovei, la 12 aprilie 1457, Ștefan cel Mare a condus țara cu o înțelepciune rar întâlnită și devotament de neclintit față de idealurile creștine. Timp de 47 de ani, domnitorul a fost un apărător neînfricat al țării sale, înfruntând numeroase încercări și luptând cu hotărâre împotriva imperiului otoman și a altor vecini ostili, precum Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. În timpul domniei sale îndelungate, Ștefan cel Mare nu doar că a condus armatele moldovene spre victorii remarcabile, dar a fost și un ctitor iscusit al bisericilor și mănăstirilor. Cu o grijă deosebită față de spiritualitatea națiunii sale, a zidit peste 44 de lăcașuri de cult, dotându-le cu daruri prețioase și înzestrându-le cu pământuri și obiecte liturgice valoroase. Aceste ctitorii rămân mărturii durabile ale credinței sale profunde și ale dedicării față de întărirea spirituală a poporului moldovean. În ciuda greutăților și provocărilor, Ștefan cel Mare nu și-a pierdut niciodată credința în puterea divină și în sprijinul lui Dumnezeu. În scrisori adresate principilor creștini ai Europei, el sublinia importanța apărării dreptei credințe și ruga pentru unitatea creștină în fața pericolelor otomane. Moartea sa în 2 iulie 1504 a fost întâmpinată cu profundă jale de întregul popor moldovean, care l-a plâns ca pe un părinte iubit. Înmormântat la mănăstirea pe care el însuși a ctitorit-o la Putna, Ștefan cel Mare a rămas în memoria colectivă a românilor ca un exemplu de sacrificiu și devotament neînfricat pentru țară și credință.

 

Minunile sale, semne ale protecției divine în încercările Moldovei

Canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 20 iunie 1992, Sfântul Ștefan cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe 2 iulie, ca o emblemă a tradiției și spiritualității românești. În afara realizărilor sale în domeniul militar și spiritual, Ștefan cel Mare este cunoscut și pentru minunile atribuite lui în timpul vieții sale. În mai multe bătălii decisive, precum cea de la Codrii Cosminului și Râmnic, domnitorul a primit sprijin divin, simbolizat de aparițiile Sfinților Dimitrie și Procopie, care i-au încurajat armatele în luptă. Astăzi, moștenirea lui Ștefan cel Mare reprezintă o inspirație pentru toți românii, un exemplu de curaj, credință și devotament pentru valorile naționale și spirituale care trebuie păstrate cu sfințenie pentru generațiile viitoare. În istoria zbuciumată a Moldovei, Sfântul Ștefan cel Mare nu este doar un voievod, ci și un simbol al protecției divine în fața ina­micilor și al solidarității cu credința ortodoxă. Viața sa este însoțită de numeroase relatări despre minuni care au demonstrat intervenția directă a lui Dumnezeu în sprijinul luptelor pentru apărarea țării. Într-o zi memorabilă de 26 octombrie 1497, înainte de bătălia cu polonii de la Codrii Cosminului, preoții însoțitori ai armatei au slujit Sfânta Liturghie lângă steagul voievodal. În această clipă crucială, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a arătat în fața lui Ștefan Vodă, călare și înarmat, vestind izbânda ce avea să urmeze pentru oastea moldovenească. Un alt episod semnificativ a avut loc la Râmnic, unde în timpul unei lupte cu Basarab Voievod cel Tânăr, în 1481, Sfântul Mucenic Procopie a apărut în chip miraculos deasupra războiului, oferind sprijinul ceresc necesar pentru victoria lui Ștefan Vodă. Drept recunoștință pentru ajutorul divin, voievodul a ctitorit o biserică în numele Sfântului Procopie, marcând astfel legătura sa profundă cu spiritualitatea ortodoxă. O altă întâmplare impresionantă este legată de cucerirea Bucovinei de către ­austrieci, în 1775. În acea perioadă de cumpănă pentru țară, chipul Sfântului Ștefan de lângă mormânt s-a întunecat, clopotul mare a început să bată singur, iar candelele de la mormânt, obișnuite să ardă mereu, s-au stins de la sine. Lumina stranie care a umplut biserica a fost interpretată ca un semn al mâhnirii voievodului pentru păcatele națiunii și pentru suferințele pe care aceasta le-a îndurat sub stăpânirea străină.

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: 2 iulie stefan cel mare, stefan cel mare si sfant

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen iulie 2, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Încă o premieră – model de bună practică pentru toate județele țării
Urmatorul articol Biserica Parohiei Chiajna,
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?