Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Pantelimon – Preda Alexandra, Nistor Ștefan, Lefter Pătrașcu Alessia, coordonați de prof. Doinița Cîntă-Bine, în colaborare cu tot colectivul de cadre didactice al școlii și alături de conducerea acesteia – reprezentată de director prof. Păun Corina Constanța, colectivul de cadre didactice al Grădiniței Nr. 1 Pantelimon, director prof. Mariana Liscan, Primăria orașului Pantelimon și primarul Marian Ivan, Direcția de Asistență Socială Pantelimon, director Mihai Voicu, A.C.S.O.V. Pantelimon, președinte Mihai Lăutaru și Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae – Pantelimon, preot paroh Adrian Tănăsoiu – au apreciat oportunitatea, s-au declarat încântați de provocare, s-au înscris în proiect și s-au pus la treabă. Au adunat informații și au realizat un clip de 15 minute care ”ne aduce mai aproape de istoria orașului nostru și ne amintește cât de important este să ne cunoaștem trecutul pentru a ne pregăti un viitor mai bun”, au precizat elevii dedicați și foarte talentați și îndrumătorii lor.
În primele minute din prezentarea ”Istoriei orașului Pantelimon” sau ”Cartea de vizită a localității Pantelimon, județul Ilfov”, peliculă montată cu multă pricepere de Florian Marin, este menționat anul 1587 – ca primă atestare documentară a satului Obilești. La sfârșitul secolului XVIII, satul este cumpărat de domnitorul Grigore Ghica al II-lea și devine de atunci – Florești, după numele soției domnitorului – Florica. Localitatea se dezvoltă în timp – și este punctată construcția mănâstirii și a spitalului aferent acesteia.
Diversitate etnică și culturală
”Cultura și tradițiile în localitatea Pantelimon au locul lor bine definit. Sărbătorile mari, din timpul anului, sunt celebrate în Pantelimon prin colinde și cântece specifice zonei. Comunitatea se mândrește cu diveritatea etnică și culturală. Obiceiurile caracteristice fiecărei etnii s-au perpetuat din generație în generație. Meșteșuguri precum olăritul, împletitul, țesutul – sunt încă vii în comunitate – prin eforturile dascălilor care le promovează în cadrul cluburilor și cercurilor pentru copii. Portul tradițional este apreciat și transmis generațiilor mai tinere. Seniorii comunității nu sunt uitați și, pentru ei, Direcția de Asistență Socială Pantelimon a creat o tradiție a celebrării a 50 de ani de căsătorie sau a unui secol de viață. Orașul se mândrește cu o viață culturală bogată și diversă. Evenimentele au ca scop socializarea – și avem cinema în aer liber, sărbătoarea Zilei Eroilor – celebrată în Pantelimon, Ziua localității”, afirmă autorii peliculei.
Aceștia fac referire în continuare la împletirea tradiției cu modernul, cu tehnologia actuală, vorbind despre școlile din Pantelimon, dotate cu tot ceea ce este necesar studiului, dar și despre activitățile extrașcolare, pentru care autoritatea locală pune la dispoziție terenuri amenajate corespunzător, parcuri, săli de sport, spații de agrement, asigură deplasări la anumite obiective culturale sau pur și simplu – deplasări pentru relaxare.
Povestea evoluției Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Pantelimon, care a luat ființă în anul 1973, este și ea una extrem de interesantă. ”Proiectele derulate aici i-au făcut pe elevi cunoscuți în comunitate, la nivelul județului sau în afara lui. Serbările organizate cu ocazia zilelor școlii, a bunicilor, ziua mamei, ziua copilului, târgurile de sărbători – toate au un impact important în comunitate. Copiii – de la cei mai mici la cei mari își aduc aportul la pregătirea evenimentelor. (…) Elevii sunt încurajați să se implice în activități de voluntariat – și toate acestea contribuie la dezvoltarea noastră”, mai spun elevii. Ei amintesc aici de Școala de vară ”Recreația mare” – unul dintre proiectele educaționale importante ale orașului. De 10 ani, în fiecare vară, școala își deschide porțile timp de o lună – în timpul vacanței – pentru activități creative, vizite la muzee, profesori alături de elevi.
Tradiția și promovarea sportului în oraș
Sportul reprezintă, cu certitudine, o tradiție în Pantelimon. Așadar, este un domeniu important adus în atenție în cadrul proiectului educațional transdisciplinar ”Cu glorie prin istorie”. Baze sportive moderne, o sală polivalentă, stadion orășenesc, o asociație sportivă – ”Viitorul Pantelimon” – cu rezultate remarcabile în multe domenii, antrenamente, competiții importante. ”Școala de rugby din Pantelimon este una consacrată. În Pantelimon, s-a născut prima femeie antrenor de rugby din lume, care în urmă cu 50 de ani obținea titluri importante cu echipa pe care a format-o. Mariana Lucescu, ”Doamna de fier” sau ”Madam rugby” – al cărei bust este amplasat în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din oraș. Acesta a fost dezvelit în 2017, în prezența unui număr impresionant de oameni, printre care și foști elevi sportivi ai domniei sale”, au mai afirmat autorii documentării, menționând că toți copiii din Pantelimon pot face sport gratuit, fără costuri pentru antrenamente sau echipamente, grație susținerii oferite de Primăria orașului, în aces sens.
Biserica are un rol important în comunitate
În partea de final a filmului este alocat spațiu pentru prezentarea lăcașurilor de cult și a confesiunilor religioase din Pantelimon. Potrivit prezentării, credința și spiritualitatea din Pantelimon își au începuturile atestate în jurul anului 1736, printr-un hrisov al domnitorului Grigore Ghica al II-lea – care făcea referire la o nouă ”casă de rugăciune” ridicată în cinstea marelui mucenic și tămăduitror Pantelimon – ”din josul mănăstirii ce se numește a Mărcuței, pe apa Colentinei, la fântâna ce se zicea a Babei”.
Concluzia finală a prezentării realizate de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Pantelimon a fost că având oameni hotărâți și viziune, orice așezare poate deveni un centru de viață și activitate, aducând beneficii locuitorilor săi și beneficii pentru regiune.
”Orașul Pantelimon rămâne un simbol al progresului și potențialului uman de a transforma visele în realizate. Evoluția sa – de la Obilești și Florești – la un oraș prosper și dinamic – este un exemplu elocvent al puterii transformării și al angajamentului unei comunități de a-și construi un viitor mai bun!”, au subliniat autorii fimului.
Primarul Marian Ivan, mândru de realizarea elevilor, de mesajul transmis prin imagini de aceștia
”Elevii școlii noastre participă la un proiect important intitulat „Cu glorie prin istorie“. Acest proiect minunat este coordonat cu multă implicare de către doamna profesor Doina Cîntă-Bine. Vă invit pe toți să urmăriți clipul realizat de copiii orașului nostru, un clip care aduce în prim-plan istoria orașului Pantelimon și care evidențiază frumusețea comunității noastre. Munca și entuziasmul elevilor noștri sunt de apreciat, aşa cǎ vă rog sǎ-i susțineți printr-o apreciere sau o distribuire. Felicitări tuturor elevilor și echipei de proiect pentru această inițiativă extraordinară! Vǎ doresc multă inspirație! Sǎ vǎ mândriți peste tot cu orașul nostru, Pantelimon!”, a transmis edilul.