An de an, ”Doctorul fără de arginți”, așa cum mai este recunoscut Sfântul Pantelimon, este prăznuit cu mare bucurie de credincioșii ortodocși. După tradiție, în dimineața zilei de 27 iulie, în lăcașurile de cult vor răsuna rugăciuni și cântări bisericești speciale. Această sărbătoare va aduce bucurie duhovnicească tuturor celor care vor participa la slujbele frumoase și grandioase oficiate de preoți. Este important să păstrăm în sufletele noastre respectul și iubirea pentru Sfântul Pantelimon și să-i aducem cinstirea deosebită în această zi sfântă.
Povestea sfântului care l-a iubit pe Hristos mai presus de orice
Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284, în Cetatea Nicomidiei, Asia Mică, în timpul împăratului Maximian Galeriu. Mama sa, Evula, era creștină, iar tatăl său, senator la curtea împăratului, era păgân. La naștere, a primit numele Pantoleon, care înseamnă „cel puternic ca un leu”. Evula, o femeie cu mare iubire de Hristos, îi vorbea deseori despre credință și împlinirea sufletească. Influențat de dragostea mamei sale pentru Dumnezeu, Pantoleon a început să exploreze căile sfinte încă din copilărie. După moartea mamei sale, tatăl său l-a trimis la școlile păgâne ale vremii, iar Pantoleon a renunțat la credința în Dumnezeu pentru o perioadă.
Vindecarea prin credință
Pantoleon a absolvit cu succes Școala de Medicină din Nicomidia și a fost mentorat de medicul Eufrosin. Datorită cunoștințelor și înțelepciunii sale, a devenit medicul împăratului. Întâlnirea cu Ermolae, un bătrân preot creștin din Nicomidia, i-a reaprins credința în Dumnezeu. Ermolae l-a învățat că numai Hristos este adevăratul doctor al sufletelor și trupurilor bolnave. Într-o zi, Pantoleon a găsit un copil mort, mușcat de o năpârcă. Chemând în ajutor numele lui Hristos, copilul a înviat și năpârca a murit. Acest miracol l-a determinat să se boteze și să ia numele de Pantelimon, care înseamnă ”cel cu totul milostiv”. De atunci, a fost cunoscut ca ”Doctorul fără de arginți”, dedicându-și viața slujirii aproapelui.
Din minunile doctorului fără de arginți
După botezul de atunci, Pantelimon a început să facă minuni, vindecând boli incurabile și alinând suferințele sufletești. Harul divin primit pentru credința sa puternică l-a transformat într-un adevărat binefăcător. A donat toată averea săracilor și nu a cerut niciodată bani pentru vindecări. Renumele său de medic altruist a stârnit invidia altor medici din Nicomidia.
Martiriul Sfântului Pantelimon
Împăratul Maximian, aflând despre credința și dragostea nemărginită a Sfântului Pantelimon pentru Hristos, a ordonat supunerea sa la chinuri groaznice și, în final, decapitarea. Deși trupul său a fost sfâșiat și rănile arse, acestea s-au vindecat miraculos. Fiarele sălbatice la care a fost aruncat s-au arătat blânde, iar Dumnezeu l-a protejat în toate încercările. În final, la ordinul împăratului, capul său a fost tăiat și trupul aruncat în foc. O voce din Cer a confirmat sfințenia sa, spunând: ”Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile Cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor.” Sfântul Pantelimon este un exemplu de tărie în credință și iubire neclintită pentru Dumnezeu și aproapele său. Să ne rugăm Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon să mijlocească pentru noi înaintea Bunului Dumnezeu, să ne ocrotească de boli și să ne aducă vindecare sufletească și trupească!