Centru Integrat de Hipoterapie
pentru copiii cu nevoi speciale din judeţele Ilfov şi Giurgiu
O valoare totală de 8.049.064 lei (TVA inclusă), din care pentru construcții – montaj – 5.065.810,92 lei, în cadrul proiectului propunându-se realizarea clădirii propriu-zise a centrului, cu o suprafață construită de 1.167,19 mp, care cuprinde trei zone funcționale:
l clădirea administrativă (156,39 mp suprafața construită și 139,26 mp suprafața utilă – din care o recepție – zonă de așteptare, un birou, 3 cabinete de terapie (2 de hipoterapie și 1 de logopedie), coridor, vestiar, duș și două grupuri sanitare);
l manejul acoperit (721,59 mp suprafață construită și 690,77 mp suprafață utilă),
l grajdul pentru cai (suprafață construită de 289,19 mp și suprafață utilă de 266,90 mp – capacitate de acomodare pentru 6 cai, cuprinzând așadar 6 boxe pentru cai, având dimensiunile de 4×4 m, suprafața de 16 mp, o zonă de echipare de 16,20 mp, spații de depozitare hrană și un coridor;
l amenajări exterioare – un manej exterior cu suprafața de 1.063 mp, un round pen cu o suprafață de 201,06 mp, un drum de acces, o parcare și o zonă pietonală și o platformă de colectare a deșeurilor.
Evident, spațiile interioare vor fi amenajate și dotare cu mobilier și echipamente necesare desfășurării activității.
Parteneriat pentru TAA
Potrivit Acordului de colaborare încheiat în martie 2022 (cu o durată de 25 de ani), Centrul va avea ca principali beneficiari copiii cu deteriorări senzoriale severe sau probleme neurologice (autism, ADHD, sindrom Down), copiii cu dificultăți perceptuale sau disfuncție de integrare senzorială, precum și copiii cu dizabilități severe/profunde. Județul Giurgiu, prin Consiliul Județean, realizează din surse proprii documentațiile tehnico-economice necesare construcției, inclusiv studiul de fezabilitate, suportă 20% din cheltuielile de finanțare cu realizarea construcției, a amenajărilor și cu partea de acreditări și suportă, pe durata derulării acordului, 50% din cheltuielile administrative necesare funcționării și reparațiilor capitale ale Centrului.
Județul Ilfov, prin CJI, realizează din surse proprii studiul de oprtunitate aferent Centrului, suportă 80% din cheltuielile de finanțare pentru realizarea construcției, amenajărilor și pentru acreditări și suportă 50%, pe toată durata derulării Acordului, din cheltuielile adminstrative necesare funcționării și reparațiilor capitale.
După finalizarea construcției (durata de execuție a lucrărilor a fost estimată la 12 luni, la care se adaugă 6 luni pentru proiectare și obținerea autorizației de construire și 6 luni pentru semnarea contractelor de proiectare și execuție, rezultând așadar o perioadă de implementare de 24 de luni) Centrului Integrat de Hipoterapie pentru copiii cu nevoi speciale, activitățile de TAA (Terapie Asistată de Animale), activitățile de informare și cele de consiliere și suport psihologic vor fi desfășurate de o entitate acreditată în domeniul specific.
E nevoie de centre și de terapeuți specializați
În viața copiilor cu nevoi speciale, terapiile ocupă cea mai mare parte a timpului, iar pentru recuperare, terapia asistată de animale (TAA) reprezintă o terapie de susținere, complementară, uneori chiar o metodă de recuperare în sine, sănătoasă. De hipoterapie (terapie alături de cai) pot beneficia incluziv utilizatorii de scaun rulant care nu au activitate motorie grosieră, acest tip de terapie fiind indicat în traumatisme cerebrale, scolioză, artrită, amputații traumatice, sechele de poliomielită, spina bifida, encefalite, distrofie musculară, scleroză multiplă, hidrocefalie, accidente cerebrale și vasculare, hemi/paraplegii.
TTA este realizată de specialiști (în cazul terapiei asistate de câini – handler sau conducător canin – psiholog, psihoterapeut, logoped, kinetoterapeut, terapeut ocupațional), alături de animalul special pregătit ca parte integrantă a procesului terapeutic.
Slaba dezvoltare a activităților ecvestre în România, împreună cu lipsa personalului specializat în lucrul cu caii și nu în ultimul rând – lipsa spațiilor special amenajate pentru activități ecvestre – au făcut ca dezvoltarea acestei ramuri să nu fie posibilă. Abia în 2010 s-au înființat centre unde cu ajutorul cailor se pot desfășura terapii în condițiile impuse de specificul acestei activități.
În România, formarea teoretică privind terapia și activitățile asistate de animale pentru persoanele cu nevoi speciale a fost realizată în cadrul unor cursuri postuniversitare organziate de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Departamentul de Psihopedagogie Specială (Universitatea Babeș-Bolyai) în colaborare cu Facultatea de Medicină Veterinară (USAMV Cluj Napoca) sau la nivelul Facultății de Psihologie a Universității ”Andrei Șaguna” din Cosntanța. Cu toate acestea, TAA (cu cai) este practicată, în general, de persoane care nu au specialitate în domeniu, dar care lucrează cu copii cu dizabilități, și sunt ajutate de persoane cu experiență în lucrul ecvestru. În acest context, evident, și lipsa centrelor specializate vine să îngreuneze și mai mult munca terapeuților.
La nivelul județelor Giurgiu și Ilfov nu există la acest moment un centru integrat de hipoterapie care să deservească populația din zonă și să vină în sprijinul copiilor cu dizabilități și al părinților acestora.