Peste 300.000 de suflete dornice de binecuvântare şi alinare s-au rugat la racla cu moaştele Preacuvioasei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei
Evenimentul organizat cu multă dragoste și bucurie de către Arhiepiscopia Iașilor este considerat cel mai mare pelerinaj anual din România, atrăgând an de an zeci și sute de mii de suflete însetate de credință și dornice de binecuvântare și alinare. Anul acesta, pelerinajul a fost și mai special, deoarece, credincioșii au avut posibilitatea de a se ruga și Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ale cărui moaște au fost aduse cu acest prile la Iași, de la Mănăstirea ”Sfântul Pavel” din Muntele Athos, în data de 9 octombrie. Așadar, în ziua de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă Română a îmbrăcat o mantie de sărbătoare, celebrând-o cu evlavie și respect pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, făcătoarea de minuni și Ocrotitoarea Moldovei. În această zi specială, sute de mii de credincioși din toate ținuturile țării s-au îndreptat cu credință și recunoștință spre Catedrala Mitropolitană din Iași, unde sunt păstrate cu sfințenie moaștele Preacuvioasei Parascheva, în semn de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra lor de-a lungul timpului.
Copila înzestrată cu virtuți divine…
Sfânta Parascheva este un simbol al milosteniei și rugăciunii, două virtuți esențiale care au strălucit în viața sa. Trăind în iubire și grija față de semeni, ea a fost binecuvântată de Dumnezeu și a câștigat un loc de cinste printre sfinții iubitori și purtători de Dumnezeu. De aceea, în fiecare an, Biserica Ortodoxă Română îi dedică această zi specială, amintind tuturor de minunile săvârșite prin intermediul ei de-a lungul timpului.
… și drumul ei către credință
Preacuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat, pe țărmul Mării Marmara, o localitate în apropiere de Constantinopol. Crescută cu frică de Dumnezeu, ea a moștenit de la părinți deprinderea rugăciunii și a faptelor bune. La doar 10 ani, a auzit chemarea Mântuitorului, care i-a schimbat pentru totdeauna destinul: ”Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte au îndrumat-o spre o viață dedicată lui Dumnezeu și semenilor săi. Împărtășind bunurile sale cu cei nevoiași, Sfânta Parascheva s-a retras timp de cinci ani într-o mănăstire, căutând liniștea sufletească în rugăciune și contemplare. Fiecare pas pe calea sa a fost un act de iubire și dăruire, reflectând dorința sa profundă de a se apropia de Creator.
Moaștele Preacuvioasei Parascheva aduc mângâiere și inspirație
La vârsta de 27 de ani, după ce a trăit o viață de jertfă, Sfânta Parascheva a trecut la cele veșnice, lăsând în urma sa o moștenire spirituală valoroasă. Trupul ei a fost descoperit mult timp după moarte, neputrezit și emanând un parfum divin, ceea ce a stârnit uimirea celor care l-au găsit. Acest fapt minunat a fost interpretat ca un semn al sfințeniei ei și al darurilor divine pe care le revărsa asupra credincioșilor. Se spune că, în vis, un înger i-a arătat unui creștin că locul unde fusese îngropat trupul ei trebuie onorat. Astfel, moaștele Sfintei Parascheva au fost mutate la loc de cinste, unde continuă să aducă mângâiere și inspirație celor care vin să se închine. An de an, prăznuind hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, suntem invitați să reflectăm asupra propriilor noastre vieți și să ne întrebăm cum putem îmbrățișa virtutea, milostenia și iubirea de aproapele. Chiar și acum după ziua prăznuirii sale, să ne strângem în jurul credinței, să ne lăsăm îmbogățiți sufletește de mesajul ei de dăruire și să purtăm mai departe lumina pe care Preacuvioasa Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, ne-o oferă.