By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Regionalul - ziar national
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
    ReligieAfiseaza mai multe
    În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici
    ianuarie 8, 2025
    Chiajna. Boboteaza a fost o sărbătoare de purificare și binecuvântare, în Parohia Roșu
    ianuarie 8, 2025
    Încă un gest desuflet al părintelui Florin Badea, pentru pacienții Spitalului ”Eftimie Diamandescu”
    ianuarie 8, 2025
    Oraşul Buftea s-a înălţat într-un val de rugăciuni şi mulţumiri
    decembrie 10, 2024
    Pelerinaj impresionant la Parohia Chiajna
    decembrie 10, 2024
  • Anunțuri
Cauta
© 2022 Regionalul.ro
Citind: România încheie anul cu același președinte
Distribuie
Notificare
Ultimele stiri
Moment istoric la Catedrala Patriarhală
februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
ianuarie 30, 2025
Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor
ianuarie 30, 2025
Aa
Regionalul - ziar national
Aa
  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse
Cauta
  • Categorii
    • Regiuni
    • Actualitate
    • Politică
    • Economie
    • Externe
    • Sănătate
    • Religie
    • Anunțuri
    • Diverse
  • Alta sectiune
  • Alte informatii
    • Harta site
Urmareste-ne
  • Contact
  • Articole
  • Complaint
  • Advertise
© 2022 Regionalul.ro
Regionalul - ziar national > Articole > Actualitate > România încheie anul cu același președinte
ActualitatePoliticăultima ora

România încheie anul cu același președinte

Popescu Carmen
Popescu Carmen decembrie 10, 2024
Incarcat 2024/12/10 at 12:01 PM
Distribuie
10 Min Citire
Distribuie

Alegerile prezidenţiale 2024 au fost anulate

@ Încep negocierile pentru noul Guvern

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidențiale din 2024, o decizie care a generat controverse masive, reacții interne și internaționale și a aruncat țara într-o criză politică fără precedent. Decizia fără precedent a CCR, adoptată cu unanimitate de voturi, a fost motivată de dovezi care arată implicarea influențelor străine în procesul electoral și nereguli grave în derularea campaniei, subliniate inclusiv de instituțiile de securitate ale statului.
Conform deciziei CCR, procesul electoral a fost compromis de multiple nereguli care au afectat grav integritatea votului. Raportul desecretizat al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a dezvăluit că influențe externe au interferat în alegeri printr-o combinație de atacuri cibernetice și campanii de manipulare pe rețelele sociale.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 28 noiembrie 2024. Informaţiile care au fost declasificate, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis indică faptul că, campania lui Călin Georgescu, candidat independent, a fost identificată ca fiind susținută ilegal de o rețea amplă de influenceri online, coordonată pe platforme precum TikTok și Telegram. Raportul SRI arată că algoritmii acestor platforme au fost exploatați pentru a propulsa mesaje electorale în mod artificial. Totodată, atacuri cibernetice susținute au vizat sistemele informatice care sprijină procesul electoral, încercând să compromită infrastructura digitală a AEP. Un alt aspect grav semnalat a fost finanțarea netransparentă a campaniilor electorale. Sume considerabile de bani, provenite din surse externe, ar fi fost direcționate, potrivit documentelor desecretizate de CSAT, către susținerea lui Călin Georgescu. Deși acesta și-a declarat cheltuielile de campanie ca fiind zero, investigațiile autorităților au demonstrat că promovarea masivă pe platformele sociale a fost finanțată cu peste un milion de euro, din surse necunoscute.
Reacții interne: Acuzații și apeluri la calm Decizia CCR a generat reacții din partea actorilor politici, candidaților și societății civile. Elena Lasconi, candidată din partea USR, a considerat hotărârea o încălcare gravă a drepturilor democratice ale românilor, a calificat anularea ca fiind „ilegală și imorală”, acuzând autoritățile că „au distrus democrația” și au subminat voința a milioane de alegători. Elena Lasconi şi-a exprimat convingerea că ar fi ieşit învingătoare în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Totodată, a
subliniat că va câştiga alegerile şi a arătat că va apăra democraţia și a promis să lupte pentru organizarea unor alegeri corecte.
Călin Georgescu a descris anularea alegerilor drept „o lovitură de stat oficializată,” susținând că decizia este motivată politic și că instituțiile statului sunt manipulate de interese externe. ”Statul român a luat democraţia şi a călcat-o în picioare”, a afirmat Călin Georgescu.
Președintele Klaus Iohannis a adoptat o poziție fermă, subliniind că decizia CCR este obligatorie și că statul trebuie să se conformeze. „CCR a decis să anuleze alegerile prezidenţiale care s-au desfăşurat în aceste zile. Decizia CCR este obligatorie pentru toată lumea şi noi toţi ne conformăm. Este o situaţie nemaiîntâlnită până acum şi cred că este bine să ne amintim un pic cum s-a ajuns aici”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni. El a precizat că, la scurt timp după primul tur al alegerilor prezidenţiale, a primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate şi că, în acest context, a dispus imediat „să se aprofundeze, să se verifice tot ce poate fi verificat”. „În scurt timp am primit informările scrise. Am fost foarte îngrijorat de ce am citit acolo şi am convocat de urgenţă şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Acolo am avut patru materiale, de la SRI, de la SIE, de la STS şi de la Ministerul Afacerilor Interne,
materiale pe care între timp majoritatea le cunoaşteţi”, a arătat Iohannis. El a amintit că un grup „relevant, un grup mare de organizaţii neguvernamentale” i-a cerut declasificarea şi publicarea tuturor materialelor care au ajuns în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. „După discuţii cu conducerile instituţiilor care au întocmit aceste materiale, s-a convenit declasificarea lor şi publicarea. Aşa, toată lumea a putut să vadă ce s-a discutat în şedinţa CSAT”, a indicat Iohannis, adăugând că CSAT nu are atribuţii în domeniul alegerilor. „Dar semnalele care au parvenit CSAT, că această campanie a fost sprijinită ilegal din afara României, ne-a dus la concluzia că aici avem de-a face cu o chestiune de securitate naţională şi asta este tema Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, a adăugat şeful statului, care a anunțat că va rămâne în funcție până la alegerea unui nou șef de stat, conform Constituției. Partidele politice au reacționat divers. PNL a cerut respectarea deciziei CCR și subliniind necesitatea clarificării tuturor suspiciunilor legate de procesul electoral. ”Decizia pe care Curtea Constituţională a adoptat-o este una serioasă şi pe care trebuie să o respectăm. Aceasta a fost luată pe fondul acuzaţiilor de ingerinţă în alegeri şi afectării grave a
procesului electoral. În acest context, e necesar ca motivele care stau la baza deciziei să fie clar explicate. România trebuie să menţină credibilitatea procesului electoral, prevenind interferenţele din afară şi sancţionând încălcările legislaţiei electorale’’, arată PNL.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a spus că situația este „foarte complicată”. „Suntem în situația în care trebuie să afirm ceea ce am afirmat de fiecare dată: nu comentăm deciziile CCR”, a spus Romașcanu, într-o intervenție televizată: „E foarte complicat. Dacă a existat o ingerință în procesul de vot, e o decizie corectă, așteptăm să vedem motivarea”.
Pe plan internațional, reacția SUA a atras atenția. Departamentul de Stat al SUA a reacţionat după ce CCR anulat alegerile prezidenţiale din România, transmițând o declaraţie în care arată că este alături de poporul român şi că are încredere în instituţiile şi procesele democratice ale ţării, inclusiv în investigaţiile privind „influenţa străină malefică”. Washingtonul înseamnă totodată la calm şi la susţinerea „ordinii constituţionale a României”, fără „ameninţări cu violenţa şi intimidare”. „Poporul român este cel care alege pe cine alege. Nici o altă ţară sau actor străin nu are acest drept”, mai spune Departamentul de Stat, care ”face apel la toate părţile să susţină ordinea constituţională a României”.
Pe de altă parte, Biroul Electoral Central a respins, sâmbătă, în şedinţă, toate contestaţiile şi sesizările prin care se cerea anularea alegerilor parlamentare și a încheiat, în şedinţa din data de 4 decembrie a.c., procesul-verbal privind cele şapte partide politice, organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice sau alianţe electorale care întrunesc pragul electoral la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, respectiv: Partidul Social Democrat, Alianţa pentru Unirea Românilor; Partidul Naţional Liberal; Uniunea Salvaţi România; Partidul S.O.S. România; Partidul Oamenilor Tineri; Uniunea Democrată Maghiară din România.

Ultima oră: Încep negocierile pentru formarea unui nou Guvern

PSD, PNL, USR, UDMR și minorităţile naţionale încep, săptămâna aceasta, negocierile pentru formarea Guvernului, în condiţiile în care, după anularea alegerilor prezidenţiale, vor merge în faţa președintelui Klaus Iohannis, aflat încă în mandat, pentru nominalizarea șefului Executivului. Social-democraţii urmează să decidă, într-o ședinţă de conducere, propunerea de premier cu care vor merge la negocieri, cei mai mulţi dintre liderii partidului dorind ca poziţia să fie ocupată de Marcel Ciolacu Mihai Tudose, președintele Consiliului Naţional al PSD, afirma că opinia sa personală este că partidul care a câștigat cele mai multe mandate este cel mai îndrituit să dea premierul, dar nu sunt blocaţi în acest proiect. O altă variantă de premier este președintele PNL, Ilie Bolojan, dorit de altfel atât de USR cât și de PSD în declaraţiile făcute de Elena Lasconi și Marcel Ciolacu în campania pentru alegerile prezidenţiale.

S-ar putea sa-ti placa si

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită cu implicare și creativitate. Simpozionul „Mihai Eminescu – Poezie, Filosofie și Moștenire Culturală”, la Liceul „Doamna Chiajna”

Alegătorii din străinătate se pot înregistra online pentru vot

„Dor de Mihai Eminescu”

În Vidra, s-a deschis primul Centru de criză pentru vârstnici

Conferința națională ”Marin Drăcea – promotor al conștiinței forestiere în România”

Etichetat: anularea alegerilor prezindentiale, ccr decizie alegeri, klaus iohannis presedinte 2025

Inregistreaza-te la newsletter astazi

Tine pasul! Primiți cele mai recente știri de ultimă oră livrate direct în căsuța dvs. de e-mail.
[mc4wp_form]
Prin înscriere, sunteți de acord cu Termenii și condițiile noastre și acceptați practicile privind datele din Politica noastră de confidențialitate. Vă puteți dezabona în orice moment.
Popescu Carmen decembrie 10, 2024
Distribuie acest articol
Facebook TwitterE-mail Print
Distribuie
Articolul precedent Rezultate alegeri parlamentare în comunele din jud. Ilfov
Urmatorul articol Care sunt parlamentarii trimiși de ilfoveni în noul Legislativ?
Lasa un comentariu Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stai conectat

235.3k Urmaritori Ca
69.1k Urmaritori Urmareste
11.6k Urmaritori Pin
56.4k Urmaritori Urmareste
4.4k Urmaritori Urmareste
- Reclame -

Ultimele stiri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală
Uncategorized februarie 16, 2025
Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov
Uncategorized ianuarie 30, 2025
Sărbătoare la Buftea. Ziua Unirii Principatelor Române, celebrată printr-un spectacol de suflet
Uncategorized ianuarie 30, 2025

S-ar putea sa-ti placa si

Moment istoric la Catedrala Patriarhală

februarie 16, 2025

Revoluție în clasă. Cum aduc ochalarii VR și creionul 3D geografia la viață?

ianuarie 30, 2025

Servicii moderne de navetă feroviară în Nord-ul Capitalei și zona centrală a județului Ilfov

ianuarie 30, 2025

Victoria Industry Fire accelerează expansiunea pe piața echipamentelor și serviciilor de protecție împotriva incendiilor

ianuarie 30, 2025
/Regionalul.ro/

Ziarul Regionalul.ro este produsul unei echipe cu experienţă în presa locală şi naţională, ce îşi propune să informeze în timp util publicul cititor.

Link-uri utile

  • Regiuni
  • Actualitate
  • Politică
  • Economie
  • Externe
  • Sănătate
  • Religie
  • Diverse

Top categorii

  • Actualitate
  • Economie
  • Educatie
  • Justiție
  • Politică
  • Regiuni
  • Religie
  • Sănătate
Adresa Redacție
Comuna Chiajna, sat Rosu
Srada Crinului nr. 41
Județul Ilfov, Romania
Informatii telefonice
Telefon: 0040733226964
Telefon: 0040733226964
Email: office@regionalul.ro
Regionalul - ziar national
Urmareste-ne

© 2022 Regionalul.ro

Removed from reading list

Anula
AdBlock Detected
Our site is an advertising supported site. Please whitelist to support our site.
Bine, voi trece pe lista albă
Welcome Back!

Sign in to your account

Ti-ai pierdut parola?