A XXVII-a ediție a Olimpiadei ”Meșteșuguri artistice tradiționale”
A XXVII-a ediție a Olimpiadei ”Meșteșuguri artistice tradiționale” a avut loc pe 18 mai 2024, la Liceul Tehnologic ”Barbu A. Știrbey” din Buftea și au participat peste 120 copii din tot județul Ilfov, dorindu-și să se califice la etapa națională ce va avea loc la Sibiu, în cadrul Muzeului ASTRA, în luna iulie a acestui an.
Orașul Buftea a fost reprezentat de cei mai buni elevi ai Școlii Gimnaziale Nr.1 și ai Școlii Gimnaziale Nr. 2, care s-au înscris la diferite secțiuni. Pentru a reprezenta cât mai bine tradițiile locale de pe întreg teritoriul României, organizatorii au introdus pe lângă pictura naivă pe lemn, pânza și sticla sau olăritul, xilogravura și alte secțiuni cum ar fi țesut la război vertical; cusut; brodat; confecționat de port popular; dantelă cu suveica; croșetat; confecționat opinci; prelucrare piele/ împletit bice; artă decorativă; pirogravură; mobilier pictat; modelaj lut; confecționat măști.
Orașul gazdă este bine reprezentat de 20 de ani, elevii sunt pregătiți de profesor Badea Mihnea Cristian, competitorii câștigând an de an premii importante. ”De câțiva ani, interesul copiilor față de tradițiile vechi este mai redus din păcate, ceea ce este firesc pe fondul curentului progresist care se infiltrează încet-încet și în educație. Noi, educatorii, ne străduim să păstram echilibrul și să conservăm valorile autentice naționale. Eu încerc să formez de anul acesta o grupă nouă cu elevi începători, care nu au încă experiență, dar este posibil să obținem totuși o calificare chiar și în aceste condiții”, ne-a declarat Mihnea Badea, coordonator al Centrului de Excelență Ilfov, profesor de Educație plastică la Școala Gimnazială Nr. 1 Buftea.
Lucrările elevilor bufteni au fost, de asemenea, apreciate și de viceprimarul orașului, Alexandru Vaida, care s-a aflat în mijlocul olimpicilor.
Concursul a început la ora 9:00 și s-a terminat la ora 12.00 și, ca în fiecare an, rezultatele au fost hotărâte în urma jurizării unei comisii formate din cadre didactice calificate în domeniul artei.
”Acum trei ani am organizat pentru prima dată această olimpiadă, ne-am dorit să o transformăm în tradiție, ceea ce s-a și întâmplat. Beneficiem de sprijinul necondiționat al Primăriei orașului Buftea, precum și al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, care se implică activ în organizarea acestei activități culturale la nivel județean” ne-a declarat, la rândul său, directorul Liceului Tehnologic ”Barbu A. Știrbey”, prof. Olivia Ignătescu.