”Bucureștiul are energie geotermală în nordul Capitalei și este păcat să n-o folosim, iar o dată cu elaborarea studiului de fezabilitate și cu finanţare din Fondul pentru Modernizare, în câţiva ani de zile, vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureștean”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după semnarea Memorandumului de Înţelegere între Electrocentrale București (ELCEN) și Sage Geosystens Incorporated.
”A avut loc o semnare importantă între ELCEN București și compania americană Sage Geosystems. Se are în vedere modernizarea sistemului de termoficare din București și includerea energiei geotermale, o formă de energie regenerabilă, pentru un aer mai curat, pentru facturi mai mici pentru români, exact așa cum am tot anunţat în ultimele luni. (…) Studiul de fezabilitate se va finaliza cel mai probabil până la sfârșitul anului curent, deci este o etapă destul de rapidă, după care, pe baza acestui studiu, ELCEN va pregăti aplicaţia pentru Fondul pentru Modernizare, astfel încât să putem obţine banii pentru implementarea efectivă a proiectului”, a explicat Burduja.
La rândul său, directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu a subliniat că este nevoie de o viziune pentru transformarea sistemului de termoficare din Capitală și aceasta nu se poate face fără integrarea energiei regenerabile. ”Energia regenerabilă potrivită pentru București este energia geotermală. (…) Nu se poate încălzi Bucureștiul nici cu energie eoliană, nici cu energie solară. Trebuie să fim foarte realiști. Soluţia înseamnă integrarea energiei geotermale, stocare de energie, capacităţi flexibile și în felul acesta vom putea avea energie cât mai ieftină, cât mai sigură și independenţă energetică pentru București. Așa cum a spus și domnul ministru, vorbim de câţiva ani. Pentru un asemenea proiect este nevoie să avem un studiu de fezabilitate bine făcut, astfel încât să putem obţine finanţare. Avem această șansă cu Fondul de Modernizare, vom aplica și sperăm ca în următorii trei, patru ani, poate doi, să începem să putem dezvolta un asemenea proiect.(…) Energia geotermală va fi preluată și introdusă în sistemul de conducte, în funcţie de temperatura la care va fi extrasă această energie geotermală evident că va intra împreună cu energia din termocentrală pentru a regla temperatura potrivită. Deci va fi un sistem redundant”, a afirmat Claudiu Creţu.
Acesta a explicat că ”în primă fază avem nevoie de un studiu de fezabilitate, care va arăta exact etapele următoare. Ca urmare: va fi nevoie de noi foraje, va fi nevoie de sonde, va fi nevoie de instalaţii, va fi nevoie de pompe care să preia această energie, partea de automatizare, digitalizare etc. Deci studiul de fezabilitate va arăta aproape de detaliu ceea ce trebuie făcut. Apoi vom merge către finanţare, specialiștii tehnici contractaţi de către Fondul de Modernizare vor evalua, vor vedea dacă acest proiect este fezabil sau nu sau, dacă trebuie îmbunătăţiri aduse proiectului și la acel moment vom avea detalii cu privire la sume, cât, cum, câţi ani etc. Dar e important să începem”, a punctat directorul ELCEN.