Potrivit Apelor Române, spre exemplu, cerința de apă a crescut în ultimii ani de la 6,68 miliarde de metri cubi (2018) la 8,60 miliarde de metri cubi (2022).
Pentru cele trei categorii de utilizatori, situația privind cerința de apă se prezintă astfel:
l pentru agricultură, de la 1,62 miliarde de metri cubi de apă (2018) la 2,80 miliarde de metri cubi de apă (2022);
l industrie – de la 4,08 miliarde de metri cubi de apă (2018) la 4,45 miliarde de metri cubi de apă (2022);
l populația – de la 1,16 miliarde de metri cubi de apă (2018) la 1,35 milarde de metri cubi de apă (2022).
Apa este o resursă naturală limitată. De aceea, este nevoie să conștientizăm că trebuie să economisim apa și să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol.
Așadar, verificați periodic instalației de apă din locuință, vasele de toaletă astfel încât să fie în stare bună de funcționare, iar dacă se constată defecțiuni (pierderi) să fie reparate în regim de urgență; folosiți rațional apa la baie și bucătărie, fără a lăsa robinetul să curgă nejustificat! Folosiți, pe cât posibil, fântânile – pentru udarea grădinilor! Refolosiți apa în care se spală legumele și fructele pentru udarea plantelor! Întrețineți permanent piscinele, pe tot sezonul de vară, pentru evitarea golirii și reumplerii acestora! Montați economizoare de apă la robinete! Utilizați mașinile de spălat (rufe și vase) în perioadele când este consum mic de apă! Înmagazinați și folosiți ulterior apa din precipitații!