Îngerii au colindat și au dat un farmec aparte Sărbătorii Nașterii Domnului
Parohia Petrești, din comuna Corbeanca, duminică, 25 decembrie. După o Sfântă Liturghie deosebită, săvârșită în cinstea Nașterii Domnului, așezământul bisericii care se află sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil a devenit aproape neîncăpător pentru mulțimea de credincioși dornici să asculte un concert extraordinar de colinde, organizat de părintele paroh Constantin Ciortan.
La invitația părintelui Constantin Ciortan au răspuns copii talentați, pregătiți de dascăli pasionați, care păstrează moștenirea culturală valoroasă a României și o transmit peste generații. Printr-o interpretare impecabilă, micii îngerași au colindat și au încântat, lăsându-le admiratorilor impresia că tradiția și înnoirea vieții prilejuite de marea sărbătoare creștină se îmbină armonios și aduc bucurie, speranță și lumină. În doar câteva clipe, copiii au reușit să atragă atenția iubitorilor de frumos, într-un mod artistic și subtil, asupra adevăratelor trăiri pe care trebuie să le aducă Sărbătorile de Iarnă care gravitează în jurul Nașterii Domnului. Cele mai frumoase colinde au răsunat în așezământul sacru de la Petrești, Corbeanca, momente bune făcând din ziua de Crăciun, o zi cu adevărat magică. Bucuria coborâtă din Ceruri prin cântări îngerești a făcut ca Pruncul Sfânt să se nască în ieslea sufletelor tuturor. Într-un decor de sărbătoare și de bucurie sfântă, colindele românești au răsunat magistral prin vocile cristaline ale copiilor Corului de Copii Sunetul Muzicii. Rafinat prin simplitate, dar profund în transmiterea emoțiilor, recitalul de pian al băiețelului ”minune”, Damian Ciortan, a pregătit sufletele oamenilor pentru întâlnirea cu Pruncul Sfânt care este lumină din lumină, Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat. Cu tonuri când mai blânde, când mai viguroase, într-o mare de nuanțe armonice, micul mare artist a făcut ca sărbătoarea Crăciunului, de la Parohia Petrești, să fie o sărbătoare a căldurii sufletești, a darurilor Divine, a bunătății și împăcării, ce nu pot fi egalate. Concertul a încununat munca profesorilor coordonatori și a părintelui organizator. Dirijați de părintele paroh Constantin Ciortan și acompaniați la pian de Damian Ciortan, toți credincioșii parohiei au interpretat colinde.
Colindele, bunurile spirituale prin care oamenii au fost îndemnați să-și păstreze credința
La ceas de mare sărbătoare creștină, localitatea Petrești, din Corbeanca, a dovedit, din nou, că este o comunitate unită spiritual și cultural, care va dăinui în timp, lăsându-le noilor generații o zestre extrem de valoroasă. ”A devenit deja o tradiție pentru noi, comunitatea parohială Petrești, din comuna Corbeanca, să organizăm Concertul de Colinde de Crăciun. Avem peste zece ediții organizate până acum. Anul acesta, ne-am bucurat de vocile îngerești ale copiilor care alcătuiesc Corul de Copii Sunetul Muzicii, condus cu măiestrie de doamna profesoară Cristina Manoliu. L-am avut alături de noi și pe tânărul Eduard Caravană, student în anul I la Conservatorul din Madrid, care ne-a încântat cu acordurile de chitară impecabile. Ne-a colindat și ne-a încântat sufletul Damian Ciortan, elev în clasa a V-a la Liceul de Muzică George Enescu, din București, secția Pian Principal care, alături de pianistele Diana Brețcu și Camelia Pavlenco, ambele profesoare la Liceul de Muzică George Enescu
ne-a ajutat să ascultăm colindele românești în rezonanța pianului. Concertul de colinde la care au luat parte peste o sută de credincioși a fost organizat cu scopul de a-i sensibiliza pe oameni și de a le pune la suflet vestea cea bună a Nașterii Domnului. Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi la această mare sărbătoare și le dorim să poarte în suflet pentru totodeauna bucuria Crăciunului, bucuria Cerească revărsată pe Pământ”, ne-a spus părintele Constantin Ciortan, parohul Parohiei Petrești, din Corbeanca. Să nu uităm! Colindele sunt cea mai vie mărturie a religiozității poporului român.