Proiectul ERASMUS din care face parte și Școala Gimnazială ”Gheorghe Corneliu” din Domnești include obiective precum: încurajarea cooperării folosind metodele de învăţare; dezvoltarea abilităților sociale; stabilirea principiilor de cooperare; promovarea schimbului de idei între oameni care sunt similari sau diferiți; să înveți cum să te evaluezi corect pe tine și pe ceilalți; evaluarea procesului de învăţământ de către elev; minimizarea izolării unor elevi; progresul expertizei lg și IT; întărirea abilităților de comunicare; încurajarea schimburilor culturale și a conștientizării comune a popoarelor Europei; acceptarea culturii ca factor de integrare socială și cetățenie; dezvoltarea/crearea toleranței față de imigranți, cultura și tradițiile acestora;
De asemenea, ca impact, proiectul va permite dezvoltarea abilităților sociale pe care grupul le poate oferi, va oferi recunoașterea unui nou proiect util în țările partenere, iar elevii sunt încurajați să adopte proiectul și să construiască altele noi care să reflecte societatea în care trăiesc, fiind posibilă promovarea egalității, incluziunii și oportunităților echitabile, precum și stabilirea de instrumente europene precum Europass, ECVET, Youthpass, ECTS și așa mai departe și primirea de instrumente naționale/internaționale/certificate.
Muncă în echipă, învățare productivă
Prin proiectul ERASMUS+, profesorii din școlile partenere pot împărtăși idei, resurse pedagogice și metodologice, pot participa la lecțiile întâlnirilor de proiect, pot afla despre abordarea cuprinzătoare și pot face învățarea mai productivă. Își pot îmbunătăți abilitățile de comunicare pe plan administrativ, de negociere, etc, munca în echipă (inclusiv într-o limbă europeană).
Proiectul va încuraja colaborarea de la școală la școală și un schimb de idei și abordări pedagogice care să conducă la dezvoltarea unei rețele transnațională și creșterea dimensiunii europene și a reputației școlilor. Organizațiile implicate vor crea un sistem incluziv, atmosferă care îi va face pe toți cursanții să își atingă potențialul maxim.
Gazdă primitoare – Școala Gimnazială ”Gheorghe Corneliu”
Prima mobilitate din cadrul acestui proiect ERASMUS s-a desfășurat în perioada 25.04.2022- 01.05.2022, în Italia, Genova. Din România, din Școala Gimnazială ”Gheorghe Corneliu”, Domnești, au participat trei cadre didactice (director și două profesoare de engleză) și 6 elevi din clasele a VIII-a.
A doua mobilitate a avut loc în Spania, Santa Amalia, în luna octombrie, iar din școala domneșteană au participat două cadre didactice și 6 elevi din clasele a VIII-a.
În perioada 12-17.12.2022, a venit rândul Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Corneliu” Domnești, să fie gazdă în cadrul proiectului, cu sprijinul administrației locale. La evenimentul de lansare a mobilității, la Domnești, alături de echipa Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Corneliu” au participat și inspectorul școlar general al județului Ilfov, Adriana Stoica, precum și primarul comunei Domnești, Adrian Ghiță, viceprimarul Costel Ștefan Costel, secretarul general al primăriei Domnești, Ramona Niculaie, inspectorul pentru cultură, Doina Scripa, dar și familiile elevilor din Domnești. Prof. Ionela Liliana Ștefan, directorul Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Corneliu”, a declarat cu ocazia lansării mobilității din România că prin derularea acestui proiect ERASMUS, elevii din Domnești vor avea o șansă mai bună să se pregătească pentru a trăi în viitorul imprevizibil.
”Vă doresc ca activitatea din cadrul acestei mobilități să fie o experiență utilă și de neuitat”, a spus prof. Ionela Liliana Ștefan.
”Sunt onorat că vă sunt alături, că sunteți oaspeții noștri și vă urăm bun venit”, le-a transmis, la rândul său,
primarul Adrian Ghiță musafirilor sosiți din străinătate.
”Sunt convins că în urma acestui schimb de experiență, vom aduna rodele bogate, atât pentru dezvoltarea noastră ca oameni, cât și pentru bunul mers al procesului instructiv-educativ viitor. Ca de fiecare dată, noi – comunitatea locală suntem alături de profesorii și elevii noștri pentru a le oferi sprijin în derularea proiectelor lor, astfel ca totul să decurgă cu o mare ușurință și să putem avea copii fericiți, părinți mulțumiți și cadre didactice mândre de realizările lor și ale elevilor”, a mai spus edilul, care, de altfel, a organizat pentru elevi și profesori o vizită la sediul Primăriei Domnești, ocazie cu care a oferit cadouri simbolice, dar și informații despre primărie și modul în care funcționează aceasta.
Din agenda mobilității au mai făcut parte vizitarea Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Corneliu” din Domnești, vizitarea Grădiniței ”Tărâmul Prieteniei”, precum și prezentarea costumelor naționale de către fiecare țară. De asemenea, a avut loc atelierul ”Cum folosim munca în echipe?” și dezbaterea ”Ce părere aveți? Ce este diferit față de sistemul nostru de învățământ?”. Copiii și profesorii au vizitat Palatul Parlamentului și Centrul Vechi din București, dar și Castelul Bran și Muzeul Satului.