”O adevărată pledoarie a educației pentru arta plastică în rândul elevilor și a beneficiilor și rolului picturii și desenului în dezvoltarea celor mici”
Sâmbătă, 21 ianuarie, de la ora 12.00, la Căminul cultural din Brănești a avut loc premierea concursului de pictură și desen ”Brănești, satul meu!”, concurs care s-a derulat în perioada aprilie-septembrie 2022, ca parte a proiectului cultural-educativ ”Brănești – satul meu, leagănul copilăriei!”, inițiat anul trecut de Asociația Culturală Brănești și derulat cu sprijinul Primăriei, primarului Nicolae Cismaru și Consiliului Local Brănești.
Scopul evenimentului a fost valorificarea potenţialului creativ al elevilor și tinerilor din Brănești prin activităţi de creație plastică în vederea stimulării dezvoltării personale și a diversificării instrumentelor de informare şi cunoaştere a valorilor culturale şi naturale ale localităţii. În concurs s-au înscris 84 de lucrări extraordinare, semnate de elevi de la școlile și liceele din Brănești.
Juriul, compus din Marin Dobre, artist plastic; profesor Marius-Ovidiu Sebe, președinte al Asociației Culturale Brănești; profesor de arte plastice Georgeta Melnic, artist plastic și Alexandru Rădună, promotorul grupului ”Brănești online”, a deliberat având în vedere stimularea, încurajarea și atragerea elevilor și tinerilor către activități de creație plastică.
”Arta joacă un rol extrem de important în dezvoltarea culturală și intelectuală a oamenilor”
Până la momentul premierii, în debutul evenimentul de sâmbătă, a avut loc proiectarea lucrărilor înscrise la concurs pe acordurile muzicii interpretate de formația instrumentală ”Golden Trio”, compusă din elevele Alisa-Florentina Răducan, Irina Slav și Ioana Slav, care a întregit cadrul vizual și ambiental cu arii celebre din compozițiile lui Mozart, Ciprian Porumbescu și Grigoraș Dinicu.
”Arta joacă un rol extrem de important în dezvoltarea culturală și intelectuală a oamenilor, cu atât mai mult în cazul copiilor. Întregul eveniment reprezenzintă o adevărată pledoarie a educației pentru arta plastică în rândul elevilor și a beneficiilor și rolului picturii și desenului în dezvoltarea celor mici”, a declarat prof. Marius-Ovidiu Sebe, care a vorbit publicului despre pictori și picturi celebre ale unor peisaje din Brănești.
Au fost amintiți aici Alexandru Ciucurencu – ”unul din cel mai reprezentativi pictori ai culorii”, Amadeo Preziosi, care în 1869 l-a surpins pe pânză, într-o ”schiță preliminară”, pe Regele Carol I, în interiorul bisericii Mănăstirii Pasărea, alături de măicuțe și enoriași, ”marea doamnă a avangardei românești” – Margareta Sterian, cu o mare parte dintre lucrări inspirate din obiceiul Cucilor din Brănești, Iosif Iser, Gheorghe Vânătoru, care a restaurat pictura Bisericii Brănești, prin anii ‘50 sau pictorul bisericesc Gheorghe Busuioc.
S-a vorbit, de asemenea, despre pictorii brănișteni sau brăniștenii care au făcut din pictură o pasiune – profesorii Ioniță Petre, Titel Iordache, Georgeta Melnic, tânărul desenator de portrete Ionuț Olteanu și nu în ultimul rând, despre pictorulul Marin Dobre. Acesta, care a avut expuse în sală o serie de lucrări personale, a povestit celor mici cum a fost încurajat să-și dezvolte talentul și a depănat câteva amintiri din începuturile carierei sale, care a debutat entuziast, la 6 ani. Astăzi, lucrări semnate de artistul Marin Dobre pot fi admirate în numeroase expoziții organizate în saloane renumite din București, din țară și internaționale.
Premii pentru artiști talentați
Premierea propriu-zisă a câștigătorilor consursului de pictură și desen, care se dorește să fie continuat cu o a doua etapă, a venit după deliberări riguroase și a însumat 14 premii de participare; 33 de mențiuni; 17 premii III; 10 premii II și 9 premiul I. Juriul a mai acordat un premiu special elevei Ioniță Daria-Ștefania, clasa a X-a la Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”, care a realizat, în timpul evenimentului, o nouă lucrare pe șevalet intitulată ”Mănăstirea Pasărea”. Lucrările participante la concurs au aparținut elevilor de la școlile și liceele din Brănești, respectiv Școala Gimnazială Nr.1, Liceul Teoretic ”Traian Lalescu”; Seminarul Teologic Creștin Ortodox ”Sf. Filofteia” și celor de la Asociația de tradiții și obiceiuri ”Helios”.
Elevii au fost invitați pe scenă și au primit diplome și premii constând în materiale pentru desen și pictură, respectiv bloc de desen, canvas-uri, acuarele, seturi de pensule. Lucrările nepremiate, care au avut un punctaj mai mic, au primit premii de încurajare. Și, au mai primit diplome și membrii juriului – pentru implicarea acestora în organizarea concursului, iar profesoara Georgeta Melnic și Cătălina Teodorescu, conducătoarea Asociației ”Helios”, au primit din partea organizatorului planșe de desen în semn de apreciere pentru implicarea în mobilizarea și îndrumarea elevilor participanți la concurs. Profesorul Marius-Ovidiu Sebe a mulțumit tuturor participanților și a declarat că dorește să continue acest proiect cultural-educativ, iar cele mai reușite lucrări să reprezinte partea ilustrativă a unui caiet auxiliar didactic de pictură și desen intitulat ”Brănești, satul meu!”.
Evenimentul s-a încheiat cu gândul la Sărbătoarea Unirii Principatelor din 24 ianuarie, iar toți cei care au rămas în sală până la finalul manifestării s-au prins în Hora Unirii pe acordurile muzicale interpretate de Formația ”Golden Trio”.