Grădinița ultramodernă ”Chiț Chiț” a fost inaugurată, la Gruiu
Unitatea de învățământ va avea program prelungit și o capacitate de 200 de copii
Mult așteptata grădiniță de stat cu program prelungit, din comuna Gruiu, a fost inaugurată săptămâna trecută, în prezența prefectului Simona Neculae, alături de președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, de vicepreședinții CJI Ștefan Rădulescu și Vincențiu Voicu, primarul Ion Samoilă, precum și de alte oficialități locale și un sobor de preoți. La grădinița ultramodernă ”Chiț Chiț”, 200 de copii vor putea învăța într-o clădire modernă, care are nouă săli de curs, bucătărie, spații mari de joacă, adăpost antiatomic, este independentă energetic și benefeciază de sistem de monitorizare video.
Construcția, a cărei arhitectură inedită a fost proiectată ca o uriașă bucată de cașcaval, a fost amenajată la standarde europene, pe o suprafață de 2.016 metri pătrați și dispune de toate facilitățile ca dotare și siguranță, care o fac să fie una dintre cele mai moderne unități de învățământ, nu doar din județul Ilfov, ci chiar din România: panouri foto-voltaice, cu o capacitate de 45 KW, grup de pompare (bazine de apă) pentru situații de incendiu, senzori anti incendiu, stație de epurare proprie, șapă anti-traumă, încălzire în pardoseală, panouri solare, sistem de climatizare, buncăr antiatomic, generator pentru electricitate, folosit în caz de avarii, sistem de supraveghere video, lift destinat aprovizionării între etaje, lift pentru persoane cu dizabilități, mobilier, TV – led, laptopuri, imprimante etc.
Independență energetică și costuri minime
De asemenea, clădirea este izolată cu vată bazaltică de cea mai bună calitate, datorită căreia pierderile energiei termice sunt minime, dispune de un spațiu de joacă în incinta acesteia și este organizată în nouă săli de clasă, cu o capacitate de 200 de copii, o sală de mese și o bucătărie dotată corespunzător.
Această unitate de învățământ se adresează tuturor copiilor de grădiniță, înscriși în ciclul de învățământ preșcolar. De semnalat că panourile fotovoltaice asigură integral consumul de energie electrică, iar panourile solare produc apa caldă necesară. În acest moment, 149 de copii sunt înscriși la grădiniță, în Gruiu. Ei învață acum în mai multe unități școlare, dar după vacanță, se vor muta în noua clădire.
”La Gruiu, am văzut o grădiniță ultramodernă și mi-aș dori tot mai multe astfel de unități la noi în județ. Investițiile în educație sunt deosebit de importante pentru Consiliul Județean Ilfov, ele însemnând bani alocați pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. Proiectul reprezintă un parteneriat între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Primăria Gruiu și Consiliul Județean Ilfov, și are o valoare de aproximativ 12 milioane de lei, contribuția Consiliului Județean Ilfov fiind de 1,2 milioane de lei”, a mai declarat Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov. ”Pornind de la nevoile de educație ale copiilor, coroborate cu standardele actuale ale educației timpurii, comunitatea locală din Gruiu a finalizat un proiect impresionant punând la dispoziția copiilor și părinților o nouă grădiniță, denumită Chiț Chiț. Începând cu arhitectura modernă și continuând cu dotările interioare și exterioare, proiectul este realizat la cele mai înalte standarde oferind o educație de calitate tuturor preșcolarilor”, a declarat inspector școlar general Adriana Stoica.
”Toată investiția s-a făcut pentru educație, pentru tânăra generație. A ieșit cum ne-am dorit și este o mare bucurie că ne aflăm la inaugurarea acestei grădinițe. Mai avem de aranjat curtea. Mulțumesc prefectului pentru sprijin, consierilor locali, personalului primăriei care a fost alături de mine, inspectorului școlar general al IȘJ Ilfov, președintelui și vicepreședinților CJI, constructorului”, a spus primarul Ion Samoilă, evidențiind faptul că în curtea grădiniței vor mai fi plantați 170 de pomi, iar clădirea este independentă din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că energia pentru funcționarea grădiniței va fi, practic, gratuită.
Mediu unicat în România, pentru educație de calitate
Prefectul Simona Neculae a mulțumit tuturor autorităților implicate în dezvoltarea județului Ilfov menționând că le dorește copiilor dezvoltare armonioasă în cadrul comunității, iar cadrelor didactice mult spor în activitățile desfășurate. Prefectul de Ilfov a mai evidențiat că datorită acestei noi unități de învățământ, ”copiii din comuna Gruiu sunt așteptați într-un mediu unicat în România, independent energetic, sigur și prietenos, cu camere spațioase și bine îngrijite, precum și cu un personal dedicat și pregătit. Echipamentele moderne, cum ar fi sistemele interactive de învățare, ajută la stimularea creativității și a gândirii critice a copiilor. De asemenea, grădinița oferă activități extracurriculare care încurajează dezvoltarea fizică și socială a copiilor, precum și oportunități de a învăța despre natură și mediul înconjurător”.
”Sunt foarte încântată de ceea ce a realizat comunitatea din Gruiu. Îl felicit pe primar încă o dată și pe toți colaboratorii săi pentru că au grijă de generațiile viitoare și sper ca în viitor fiecare localitate din județul nostru să poată să inaugureze o clădire cel puțin la fel de frumoasă ca aceasta”, mai spus prefectul Simona Neculae.
”Este o investiție importantă într-o unitate de învățământ preșcolar modernă, cu facilități de ultimă generație. Este totodată un exemplu că se poate să avem în Ilfov și astfel de proiecte, că le putem oferi cât mai multor copii acces la o educație de calitate”, a completat vicepreședintele CJI Ștefan Rădulescu. Iar icepreședintele CJI, Vincențiu Voicu, a evidențiat, la rândul său, tot faptul că în această unitate de învățământ, consumul de energie electrică este asigurat, integral, de panourile fotovoltaice și a reiterat: ”Consiliul Județean Ilfov investește permanent în educație, fiindcă astfel investim în viitor!”