„Cred că în maximum o săptămână o să avem o imagine cât mai aproape de adevăr, o să avem concluziile preliminare ale anchetei epidemiologice. Sunt mult mai multe elemente care trebuie luate în calcul şi de aceea încă nu putem să vă spunem 100% cum a ajuns şi de unde a ajuns virusul în fermă. (…) Noi ştim foarte bine că rezervorul natural de virus îl reprezintă pasărea sălbatică, pasărea de baltă, ştim că zona respectivă, zona Dumbrăviţa, este cunoscută ca şi Delta din Carpaţi, unde sunt foarte multe păsări sălbatice. De altfel, Institutul de Diagnostic şi Sănătatea Animală ne-a confirmat boala la o raţă sălbatică şi la un corb exact în acea zonă, unde noi am prelevat probe tot timpul”, a precizat Dănuţ Păle.
Acesta susţine că agentul economic îşi va putea relua activitatea imediat după ce se vor finaliza toate procedurile privind dezinfecţia şi se vor efectua testele de sanitaţie pentru a monitoriza prezenţa sau absenţa virusului, iar acest lucru se va întâmpla până în preajma Sărbătorilor Pascale.
„A fost făcută deja o primă dezinfecţie, la 14 zile de la prima urmează o a doua dezinfecţie şi la 21 de zile a treia, după care timp de 35 de zile se face o pauză de populare. Toate dezinfecţiile sunt urmate de teste de sanitaţie pentru a monitoriza prezenţa sau absenţa virusului, iar ca o măsură de siguranţă se aduc pui santinelă, un număr redus 100 – 200 pe hală, pentru că doar aşa putem să fim siguri că virusul nu mai e activ, după care agentul economic îşi poate relua activitatea. Din fericire, pasărea are ciclul biologic cel mai scurt. Dacă un pui de carne în maximum 35 de zile îl avem în galantar şi curcanul în 2-3 luni de zile îşi atinge greutatea pentru sacrificare. Prin urmare, ciclul de producţie se va relua foarte repede”, a spus reprezentantul Autorităţii.
Produsele de pe piață nu prezintă niciun pericol
Întrebat cât de sigure sunt produsele care se regăsesc în prezent pe piaţă, vicepreşedintele ANSVSA a răspuns: „Tot ceea ce este acum pe piaţă este sigur, nu există niciun fel de pericol. Agentul economic a fost mai catolic decât papa pentru că a retras de la comercializare produse care erau trimise pe piaţă înainte de confirmarea virusului. Noi am sechestrat toată cantitatea de carne de curcan sacrificată până în data de 27 ianuarie când s-a confirmat, dar şi pe cea cu 21 de zile în spate. Produsele sunt în depozit, 107 tone, urmând să fie incinerate ca şi măsură suplimentară.
De asemenea, vicepreşedintele ANSVSA a subliniat că piaţa autohtonă a cărnii de pasăre nu a fost afectată după acest episod de gripă aviară