60 de tineri, din cinci țări, au căutat soluții peru stoparea poluării
În perioada 2 – 11 februarie, Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau“, Brănești, a fost gazda unui proiect european care a adunat la un loc 60 de tineri din cinci țări: România, Bulgaria, Turcia, Grecia și Portugalia (Insula Sao Miguel – Azore).
Tinerii au beneficiat de spațiile puse la dispoziție de liceu, cu sprijinul directorului prof. Marinela Culea, respectiv clădire liceu, cantină, sala de sport și internat.
Proiectul Ecologic ACT NOW, din care a făcut parte Liceul ”Cezar Nicolau”, în calitate de gazdă și prin participarea elevilor săi, a implicat un număr de cinci parteneri europeni, din România, Bulgaria, Grecia, Turcia și Portugalia, la care au luat parte 60 de participanți, 12 din fiecare țară, respectiv câte 2 lideri de grup și 10 tineri participanți, cu vârste cuprinse între 17 și 25 de ani. Proiectul și-a propus creșterea nivelului de informare și de educație a 50 de tineri din comunitatile sărace/izolate din UE, cu privire la poluare.
Proiectul desfășurat la Liceul ”Cezar Nicolau” face parte din proiectul ERASMUS organizat de Asociația Pentru Tineret Sakura (Youth Organisation SAKURA), cu numărul 2021-2-RO01-KA152-YOU- 000040645, cu desfășurare pe parcursul a 15 luni, care are ca scop atragerea și implicarea activă a unui număr de 500 de tineri/cetățeni (100 de tineri/țară parteneră) în campanii de reciclare și dezvoltarea de către aceștia a unui comportament atent și activ la protejarea mediului din comunitățile lor.
Lupta împotriva poluării, o nevoie globală
Tinerii au avut ocazia ca pe parcursul celor 9 zile efective de activități cu caracter ecologic să dezbată, să analizeze soluții despre poluare și problemele pe care aceasta le generează, dar au avut și ocazia de a vizita Delta Văcărești și de a se întâlni cu autoritățile centrale în cadrul unei vizite la Parlamentul României, realizate cu sprijinul senatoarei Nicoleta Pauliuc.
Programul proiectului a inclus și o ”Seară românească”, în cadrul căreia, cu suportul Ansamblului ”Doina Ilfovului” din Buftea, tinerii care au reprezentat România, din cadrul Liceului Tehnologic ”Cezar ”Nicolau” au prezentat dansuri tradiționale foarte apreciate de toți cei prezenți.
Mihai Pîntea, managerul proiectului ACT NOW, ne-a explicat că proiectul ecologic desfășurat la Brănești a avut ca scop învățarea tinerilor cu privire la problemele ecologice din toată lumea și rezolvarea acestora într-un mod non-formal, prin jocuri interactive, prin prezentări și prin învățare cu întregul grup. Fiecare țară a organizat, ca și România, câte o seară interculturală, care a inclus și câte o prezentare a fiecărei țări, menită să ofere cât mai multe informații despre tradiții, obiceiuri culinare, dansuri, muzică, dar și despre limba vorbită de participanți. ”Participanții pot să descopere că țările nu sunt atât de diferite, iar aceste activități non-formale acționează în avantajul UE pentru a consolida relația dintre țări cu acești tineri care vor fi generația următoare”, a declarat Mihai Pîntea.